16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

İlk tur oylama bugün yapılacak

Genel Kurul, bugün saat 15.00'te Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın başkanlığında toplanacak. Ankara, cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 düğümüne kilitlendi.

CHP Genel Kurul açıldığında 367 milletvekili olmazsa Anayasa Mahkemesi’ne gidecek.

AK Parti tartışmayı her ne kadar hukuki bulmasa da, seçimin mahkemeye gitmemesi için 367'yi arıyor. AK Parti adam adama markaj uygulamaya başladı.

Parti yönetimi kendi milletvekillerine "muhalefettekilerle bire bir görüşün ve ikna edin " talimatı verdi.

Oylama saat 15.00'te

TBMM Genel Kurulu, bugün saat 15.00'te Meclis Başkanı Bülent Arınç başkanlığında toplanarak ilk tur oylamayı yapacak. Gündemine başka bir konuyu almayacak olan Genel Kurul'da doğrudan gizli oylamaya geçilecek.

Milletvekilleri, seçim bölgelerine göre sıraya geçecekler ve oluşturulacak kuruldan alacakları mühürlü zarflarla kabinlere girerek oylarını kullanacaklar.

Milletvekilleri, destekledikleri iki adaydan birinin isminin yanına çarpı işareti koyacak. Vekiller, zarfın içine yerleştirdikleri oy pusulalarını, Bakanlık Divanı kürsüsü önündeki kupalara atacak.

Yarbay adaylıktan çekilebilir

Cumhurbaşkanı seçilebilmek için AK Parti Kayseri Milletvekili, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay yarışacak.

Ancak Yarbay, bugün yapılacak cumhurbaşkanı seçimi ilk turunda, muhalefetin Genel Kurul Salonu'na girmemesi durumunda adaylıktan çekileceğini söyledi.

Yarbay, "Ben aday olurken, daha çok muhalefet partilerinden oy alacağımı düşünmüştüm. Son gelişmeler, muhalefetin salona girmeyeceğini gösteriyor" dedi.

CHP dileçesini hazırladı

TBMM Genel Kurulu’nda bugün yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde 367 milletvekilinin olmaması halinde Anayasa Mahkemesi’ne gidecek olan CHP, başvuruya ilişkin hukuki çalışmasını tamamladı.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav başkanlığında yapılan, CHP grup başkanvekilleri ve hukukçu milletvekillerinin katıldığı toplantıda, Anayasa Mahkemesine verilecek dilekçe üzerinde çalışmalara son şekli verildi.

CHP'nin, Genel Kurulda 367 milletvekili olmadan cumhurbaşkanı seçimine geçilmesi halinde Anayasa Mahkemesine sunacağı dilekçede, Anayasada, cumhurbaşkanı seçimi için "özel nitelikte toplantı yeter sayısı arandığı" ifade edilecek.

Dilekçede, bu seçim için toplantı yeter sayısının 367 olduğu ve bu sayının her 4 turda da aranması gerektiğine yer verilecek. Dilekçede, Meclis Başkanının bu sayıyı aramaması halinde, TBMM İçtüzüğünün cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 121. maddesini ihlal ettiği belirtilecek.

Seçimin iptali istenecek dilekçeye, Genel Kurul tutanağı da eklenecek ve CHP, oylama bittikten sonra mahkemeye başvuracak.

Gül ile ilgili dosya hazırlanıyor

Bu arada, CHP, cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül ile ilgili bir dosya hazırlıyor. Gül'ün, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, bu dosya gündeme getirilecek.

Dosyada, Gül'ün daha önceki açıklamalarına yer verilerek, bu açıklamaların, "Cumhuriyetin temel niteliklerine ve laikliğe aykırı" olduğu savunulacak.

Dosyada, Gül'ün, kamu kaynaklarının harcanmasında hukuka aykırılık oluşturan eylemleri olduğu da ileri sürülecek ve bu durumun, Anayasanın "cumhurbaşkanın nitelikleri ve tarafsızlığını" düzenleyen 101 ile "ant içmesini" içeren 103’üncü maddesine aykırı olduğu öne sürülecek.

AKP'den ANAVATAN Partisi'ne çağrı

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk tur oylamaya saatler kala, Adalet Bakanı Cemil Çiçek başta ANAVATAN olmak üzere muhalefet partilerine seslendi.

Türkiye'nin kaybedecek zamanı olmadığını belirten Çiçek, CNN TÜRK'te ANAVATAN Partisi’ne çağrıda bulundu.

Çiçek, cumhurbaşkanlığı seçiminden hemen sonra YÖK reformu, cumhurbaşkanının yetkileri ve Siyasi Partiler Kanunu’nun da içinde bulunduğu reform paketini Meclis’ten geçirebileceklerini söyledi.

Hükümet adına bu açıklamayı yaptığını belirten Çiçek "Bu çalışmayı hemen yapabiliriz. Ama bunun yolu Meclis’i boykot etmekten geçmez " dedi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek 367 tartışmasının hukuki olmadığını söyledi ve "Amacımız ilk turda cumhurbaşkanını seçmek" dedi.

Cemil Çiçek cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde bazı bağımsız milletvekillerinin Genel Kurul’a katılmamaları için tehdit edildiğini iddia etti.

Çiçek, kimi bağımsız milletvekillerine kimi kanallardan, "Yarın Meclis’e gitmeyin, bu vatana ihanet olur, evlat acısı çekmek istemiyorsanız" biçiminde tehdit mesajları geldiğini bildirdi.

Cemil Çiçek, konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma yaptığını söyledi.

Cemil Çiçek seçimlerin erkene alınması tartışmasına da değindi. Bakan Çiçek, seçimlerin erkene alınması durumunda 25 yaş ve oy pusulası ile ilgili değişikliğin uygulanabilmesi gerektiğini söyledi.

Çiçek "Muhalefet bu konuda anayasa değişikliğine destek verirse ne zaman derlerse seçimi yaparız " dedi.

Seçim 4 turda yapılacak

Birinci tur:
Anayasa'nın cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 102'nci maddesine göre, ilk turda seçilebilmek için üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 oy aranacak.

İkinci tur:
Bu turda hiçbir adayın bu çoğunluğa ulaşamaması durumunda ikinci tur oylama, 2 Mayıs Çarşamba günü yapılacak. Bu turda da seçilebilmek için üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 aranacak. İkinci turda cumhurbaşkanı seçilememesi halinde, üçüncü tur oylamaya geçilecek.

Üçüncü tur:
9 Mayıs Çarşamba günü yapılacak üçüncü turda, üye tam sayısının salt çoğunluğun (276) sağlanması gerekiyor.

Dördüncü tur:
Bunun sağlanmaması halinde ise son tur oylama, 15 Mayıs Salı günü yapılacak. Bu turda en çok oyu alan cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

Yasama faaliyeti yapılmayacak

Genel Kurul, her seçim turunda saat 15.00'te açılacak. Cumhurbaşkanı seçimi tamamlanıncaya kadar, Genel Kurul'da, başkanlığın sunuşları hariç başka bir konu gündeme alınmayacak. Bu süre tamamlanıncaya kadar TBMM'de yasama çalışması yapılmayacak. Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde parti grupları da toplanmayacak.

16 Mayıs'ta and içecek

TBMM'de yapılacak turlar sonucunda Türkiye'nin 11'inci cumhurbaşkanı seçilecek. 11'inci cumhurbaşkanı 16 Mayıs'ta Genel Kurul'da and içerek görevine başlayacak. Cumhurbaşkanının göreve başlarken TBMM önünde içeceği and şöyle:

"Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma, anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti'nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma, Büyük Millet Meclisi ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim."

Seçilinceye kadar görevini sürdürecek

Anayasa'nın, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisiyle ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer" hükmü uyarınca, cumhurbaşkanı seçilinceye kadar adaylar görevini sürdürebilecek, ancak seçildikten sonra göreve başlayacağı tarihe kadar geçen sürede görevini sürdürmemesi, yazılı kural olmasa da teamüller arasında bulunuyor.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa'da yeni seçilen cumhurbaşkanının görevini sürdürüp sürdürmeyeceği konusunda açıklık olmadığını belirterek, "Şık olan görevini bırakmasıdır" dedi.
cnnturk
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2007 Cuma 03:01:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ender Bozbiyik IP: 84.72.197.xxx Tarih : 27.04.2007 03:19:46
CHP en iyisini yapiyor ve tutumundan cok memnunum -, ama ne yazikki kendim avrupada yasiyorum! :( Saygilarimla!