AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın anayasa değişiklik teklifini eleştiren sözlerine yanıt verdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, yerel ölçekte bir demokrasi anlayışı, evrensel bir demokrasi anlayışını perdeleyecek olursa bunun Türkiye'ye hizmet etmeyeceğini belirterek, "Türkiye'nin hassas süreçlerinde, Türkiye ekonomisinin kalkınmaya ve büyümeye odaklandığı bir süreçte hiçkimsenin herhangi bir parti hakkında kapatma davası gibi bir yaklaşımı gündeme bile getirmemesi gerekir" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Kılıç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın açıklamalarına Meclis'ten cevap verdi. Türkiye devletinin şekli ve esaslarının, Anayasa'nın 2. maddesiyle belirlendiğine işaret eden Kılıç, Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Kılıç, "Altına imza koyduğumuz Anayasa değişikliği teklifi, demokratik bir devlet olan, laik bir devlet olan, bir sosyal devlet ve aynı zamanda bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin bu Anayasal, temel niteliklerini güçlendirmeyi hedeflemektedir.
Dolayısıyla yapılmakta olan Anayasa değişikliği, hiçbir şekilde Anayasa'nın ilk 3 maddesine aykırı olarak görülemez" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin demokrasisine güç katmak, laik demokrasisini güçlendirmek istediklerini ifade eden Kılıç, Türkiye'de hukuk devleti kavramını daha güçlü hale getirmek, sosyal devleti pekiştirmek ve özgürlük alanını genişletmek amacında olduklarını vurguladı. Kılıç şunları kaydetti:
"Sayın Başsavcının sözlerinde yeni bir şey yok. Aylardır Ankara'da gerek CHP, gerekse MHP siyasetinin ifade etmekte olduğu eleştiriler bir kere daha seslendirilmiştir. Sayın Başsavcının söylediği cümlelerde yeni bir yaklaşım yoktur. Aylardan bu yana Anayasa değişikliği teklifine karşı çıkan siyasi çevrelerin seslendirdiği yaklaşımlara benzer görüşlerini ortaya koymuştur. Bu Anayasa değişikliği teklifi, hiçbir şekilde Cumhuriyet'in temel esaslarıyla ve Anayasa'nın ilk 3 maddesiyle çelişen değişiklikler olarak yorumlanamaz. Böyle bir yorum ya bize karşı yapılan büyük bir haksızlıktır, ya da teklifin tam olarak anlaşılamamasından kaynaklanmaktadır."
Yalçınkaya'nın açıklamalarının zamanlamasıyla ilgili bir soru üzerine Kılıç, "Sayın Başsavcının zamanlama konusundaki kaygılarının ne olduğunu bilebilmemiz mümkün değil. Ancak değişiklik teklifi yeni bir şey değil. Dün itibariyle teklifin görüşmelerine başlandı. Her şey Anayasa'nın ve TBMM içtüzüğünün gereklerine göre şekillenmektedir. Zamanlaması konusunda söyleyecek bir sözümüz yoktur" şeklinde konuştu.
Yalçınkaya'nın, siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin düzenlemeyi eleştirdiğinin hatırlatılması üzerine Kılıç, AK Parti'nin arzu ettiği düzenlemenin, Türkiye'de siyasi partilerle ilgili hukuku, Avrupa normlarına kavuşturabilmek olduğunu söyledi. Türkiye'de partilerin kapatılmasının, demokrasinin sorunlarını çözmediğini belirten Kılıç, kapatılan her partiyle birlikte Türkiye'nin demokrasi sorunlarına yenilerinin ilave edildiğini kaydetti. Bütün siyasi partilerin, Anayasa'nın koruduğu değerlere uymak ve paralel faaliyetler sergilemekle yükümlü olduğuna işaret eden Kılıç, bütün siyasi partilerin öncelikli görevinin, Anayasa'nın ve yasaların amir hükümlerine riayet etmek olduğunu dile getirdi. Kılıç, hukukun görevinin de sivil siyasetin meşru, demokratik alanını olabildiğince geniş tutacak kararların altına imza koymak olduğunu söyledi. Kılıç şöyle konuştu:
"Şu an yapılan düzenleme dünyada ilk defa icat edilen bir düzenleme değil. Avrupa hukukuna paralel bir şekilde siyasi sonuçlar yaratması muhtemel kapatma davaları noktasında demokratik ve hukuki düzenlemeler getirmeyi amaçlamaktadır."
Yalçınkaya'nın partiler hakkında takdiri halkın vereceğini söylediğinin hatırlatılması ve 'Siz halka rağmen mi bir değişiklik yapıyorsunuz' sorusunun yöneltilmesi üzerine Kılıç, siyasi partilerin hakkındaki kararları halkın vereceğini belirterek, siyasi partilerin kendi aralarındaki konuşma ve eleştirilerinde, 'bu yaptığınızın karşılığını halk verecektir' denmesinin son derece normal olduğunu söyledi. Kılıç, "Ama siyasi partilerin siyasi kararlarıyla ilgili olarak, 'gereğini halk takdir edecektir'
şeklindeki yaklaşımlar yargıdan gelmemelidir. Çünkü 'gereğini halk yerine getirir' yaklaşımı tamamen siyasal bir yaklaşımdır" diye konuştu.
'Sizce bu eleştiriler hiç dikkate alınmamalı mı?' sorusuna ise Kılıç şu karşılığı verdi:
"Artık Türkiye'de yerel bir demokrasi değil evrensel bir demokrasi anlayışı egemen kılınmalıdır. Türkiye'nin Anayasası evrensel demokrasinin standartlarını taşımalıdır. Türkiye'de partilerle ilgili kapatma hukuku, evrensel demokrasinin normlarına ve beklentilerine cevap verir düzeye ulaştırılmalıdır. Yerel ölçekte bir demokrasi anlayışı evrensel bir demokrasi anlayışını gölgeleyecek, perdeleyecek olursa bu Türkiye'ye ve Türk milletine hizmet etmeyecektir. Türkiye'nin hassas süreçlerinde, Türkiye ekonomisinin kalkınmaya ve büyümeye odaklandığı bir süreçte hiç kimsenin herhangi bir parti hakkında kapatma davası gibi bir yaklaşımı gündeme bile getirmemesi gerekir. Bu çerçevede açıklamayı yapanın Sayın Başsavcı olmasını ayrıca değerlendirilmesi gereken, ayrıca önem ifade eden bir unsur olarak değerlendiriyoruz."