22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

İngiltere 'atanmışlar'a son veriyor

Avam Kamarası'nın 700 yıllık bir geçmişi bulunuyor...  İngiltere'de asırlık bir tartışmanın sonuna yaklaşılıyor. Avam Kamarası'nın üst kanadı olan Lordlar Kamarası'nın üyelerinin - en azından bir bölümünün - seçimle işbaşına gelmesi için verilen önerge kabul edildi. Bir yıl içinde tamamlanacak anayasal sürecin ardından, Lordlar Kamarası'nı halk seçecek.

İngiltere, tarihinin en radikal değişikliği için önemli bir adım attı. İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı olan Avam Kamarası, 700 yıllık bir geçmişi olan Lordlar Kamarası'nın atanmışlardan oluşan yapısının değiştirilerek üyelerinin yüzde 80'inin seçimle göreve gelmesinden yana oy kullandı.

Tarihi karar, 224 aleyhte oya karşı 337 oyla kabul edildi.

645 üyeden oluşan Lordlar Kamarası'nda hükümetin ve muhalefetin aday göstermesiyle atanan ve ömür boyu görevde kalanlar çoğunlukta; 92 üye lord, 26 üye piskopos ya da başpiskopos, 12 üye ise yargıç.

Lordlar Kamarası'nın görevi alt kanat Avam Kamarası'nın kabul ettiği yasaları incelemek ve değişiklik önerilerinde bulunmak. Ancak Lordlar'ın yasaları veto etme hakkı bulunmuyor.

Lordlar, yasaların yürürlüğe girmesini engelleyerek, hükümeti değişiklik yapmaya ya da yasayı tamamen iptal etmeye zorlayabiliyor.

Bundan sonraki süreç ise anayasal çerçeve içinde ilerleyecek. Lordlar Kamarası 13 Mart'ta, seçilmiş üye olmalarına sebep olacak önergeyi oylayacak.

Mayıs ya da haziranda hükümet Lordlar Kamarası'nın geleceğiyle ilgili son planlarını açıklayacak. Ardından Lordlar Kamarası'nın yapısı, rolü ve yetkileri konusunda bir taslak yasa hazırlanacak.

2008 yılında ise ayrıntılı bir yasa tasarısı parlamentoya sunulacak. Yasa tasarısının kabulü halinde 100 yıldır reform tartışmalarına neden olan Lordlar Kamarası yeni bir yapıya bürünecek.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 8 Mart 2007 Perşembe 18:23:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?