22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Irak heyetini ciddiye almadı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Bush ile terör konusunda açık ve net bir şekilde konuşacaklarını söyledi.

Terörle mücadele konusunda bölgede bir çalışma başladığını ve güvenlik güçlerinin, atılması gereken adımları uluslararası hukuk çerçevesinde atmakta olduğunu, orada kimsenin boş durmağını söyledi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Romanya'daki temaslarını tamamlayarak ANA uçağıyla İstanbul'a geldi. Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı'nda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah karşıladı. Devlet Konuk Evi'ne geçerek Romanya temasları hakkında bilgiler veren Başbakan Erdoğan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, ''Silahlı Kuvvetler, görev verildiğinde sınır ötesi operasyon yapar. Ayrıca ihtiyaç olduğunda biz de talepte bulunuruz. Başbakan'ın ABD seyahati önemli. Onun dönüşünü bekleyeceğiz'' sözlerini hatırlatarak, operasyon için gerçekten ABD ile görüşmelerin mi beklendiği sorusu üzerine Erdoğan, "Değerli arkadaşlar, isterseniz operasyonunun tarihini, zamanını, saatini vereyim. Var mı böyle bir şey? Genelkurmay Başkanımız herhalde bunu ilan edecek değil" dedi.


5 Kasım'da Amerika seyahati olduğunu, bu seyahatin olaylardan sonra planlanmış bir seyahat olmadığını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Bu, BM Olağan Genel Kurulu öncesinde planlanmış olan bir seyahattir. Bu seyahati yapacağız" diye konuştu.

"BİN DÜŞÜNECEĞİZ, BİR YAPACAĞIZ AMA PİR YAPACAĞIZ"
Siyasetçi olarak diplomatik, siyasi ve askerle birlikte yürütülen görevleri olduğunu söyleyen Erdoğan, bugün Irak heyeti ile yapılan görüşmelerde arkadaşlarının sadece dinlemede kaldığını söyledi. Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Ama biz siyasetçiyiz. Türkiye Cumhuriyeti devletini yönetiyoruz, kabile yönetmiyoruz. Bunu her zaman söylüyorum. Bizim üzerimizde siyasi görev var. Diplomatik görev var ve askerle beraber yürüttüğümüz görevimiz var. Tabii ki bu süreç içerisinde bin düşüneceğiz, bir yapacağız ama pir yapacağız. Arkadaşlarım bugün Irak'tan gelen heyetle görüştüler. Bu görüşmede arkadaşlarım sadece dinlemede kaldılar ve kendilerine 'Siz uygulama için ne getirdiniz? Uygulama için ne yapacaksınız?', bunu sordular. Gerekli
olan bilgileri onlardan aldılar ve bu bilgileri de arkadaşlarım Genelkurmayımızla da paylaştı veya paylaşacaklar. Şu andaki süreç o ve kendilerine bu konuda kararlı bir şekilde söylendi."

"DÖNÜP AYNAYA BAKMALARI LAZIM"
Kuzey Irak'a operasyon konusunda gerekli lobi faaliyetlerinin yürütülmediği yönündeki eleştirileri de değerlendiren Erdoğan, bunları diyenlerin dönüp aynaya bakması gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, "Gerek Ortadoğu'da, gerekse Avrupa Birliği üye ülkeleri arasında gerekli olan tüm trafiği biz yapmış durumdayız. Başta Amerika olmak üzere. Biliyorsunuz, BM Olağan Genel Kurulu yapıldı. Biz orada bu konuları da görüştük. Gerekli olan lobi faaliyetleri yapılmadı diyenlerin aynaya bakmaları lazım.


Hayatlarında acaba böyle bir faaliyet sürdürmüşler mi? 15 gündür benim dışişleri bakanım Ortadoğu'daki bütün ülkeleri tek tek dolaştı. İran dışında gezilmemiş hemen hemen ülke kalmadı. Hepsine gidildi, hepsiyle görüşüldü. Avrupa Birliği üyesi ülkelerle, komisyon başkanından ülkelerin liderlerine varıncaya kadar bir kısmıyla bizzat ben görüştüm. Bir kısmıyla arkadaşlarım görüştü. Bizim arayamadıklarımız sağolsun onlar bizi aradı. Mesela bugün İtalya Başbakanı Sayın Prodi aradı. İngiltere Başbakanı'nın
terörle ilgili yaptığı açıklamayı duymadınız mı? Aynı şekilde Romanya'daki açıklamaları duymuş olmanız lazım" şeklinde konuştu.

"ÇALIŞMA BAŞLAMIŞTIR, ORADA BOŞ DURULMUYOR"
Atılacak adımların takvimini, yol haritasını birilerinin belirleyemeyeceğini yineleyen Erdoğan, "Bize, 'Ana Muhalefet partisi şunu söylüyor veya şu muhalefet partisi bunu söylüyor' diye biz kalkıp operasyon yapamayız. Veya vatandaşlarımız böyle böyle bir talepte bulunuyor. Bunun için operasyon yapamayız. Yani bununla ilgili sorumluluk mevkiinde bulunanlar birinci derecede biziz. Tabii ki ondan sonra bizim görev vereceğimiz askerimizdir. Güvenlik güçlerimizdir, istihbaratımızdır" dedi.


MGK toplantısından sonra kurumlarla tam bir mutabakat içerisinde olduklarını bildirdiklerini hatırlatan Erdoğan, "Parlamentomuz da bize tezkere verdi. Bu tezkerede zamanı şümulü her şeyi orada çerçevesi belirtildi. Ama bunun zamanlaması, yetkisi kime bırakıldı? Hükümete bırakıldı. Şümulü kime bırakıldı? Hükümete bırakıldı. Bakanlar Kurulumla, Genelkurmayımla, Dışişlerimle, ilgili bütün kurumlarla bunun çalışmasını yapacağız. Şu anda da bu çalışma süreci başlamıştır. Boş durulmuyor. Bölgede güvenlik
güçlerimiz yapılması, atılması gereken adımları uluslararası hukukun çerçevesinde de arkadaşlar atmaktadır. Bunları da bilmenizi istiyorum. Orada kimse boş durmuyor. Ne yapılması gerekiyorsa bu da yapılıyor" ifadelerini kullandı.

"GELEN HEYETİN SEVİYESİ ORTADA"
ABD Başkanı George Bush ile 5 Kasım'da terör konusunu açık ve net bir şekilde konuşacaklarını belirten Erdoğan, "Biz şu anda her an bir hassasiyet içerisindeyiz. Amerika seyahatine kadar ne olur ne olmaz onu bilemem. Ama 5 Kasım'da bir hal olmadıktan sonra bu konuyu da özellikle açık ve net diğer konuları da (terör) sayın başkanla konuşacağız" diye konuştu.


Irak heyetiyle yapılan görüşmelerle ilgili bilgiyi telefonla aldığını ifade eden Erdoğan, "Şu anda olumlu beklediğimiz bir şey yok diyebilirim. Gelen heyetin seviyesi ortada" dedi.
Başbakan Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal'ın yapılan referandumun iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu hatırlatan gazetecilere, "Sayın Baykal'ın yolu Anayasa Mahkemesi'nden geçiyor" şeklinde yanıt verdi.

İha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2007 Cumartesi 00:56:45
Güncelleme :27 Ekim 2007 Cumartesi 01:01:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Türk oglu IP: 84.72.178.xxx Tarih : 27.10.2007 01:34:52

Basindan bu olaylari gercege alsaydiniz ve Türkiye Cumhuriyetinin cikarlarini saysaydiniz hic bir sorun yasanmiyacakti! Durmadan avrupanin ve amerikanin mesalesini tasidin ama Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Yüce Oender Atatürk'ün mesalesini tasimadin... Ve birde Yüce Oender Atamiza durmadan Gazi Mustafa Kemal olarak nitelendirdin... Simdi koltuk korkusu sarinca... ama zamaniniz geldi ve yakin zamanda o Yüce TBMM'sinde olmiyacaksiniz!