16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Irak'la şartlı anlaşma

Türkiye ile Irak arasında terörle ortak mücadele amacıyla sürdürülen görüşmelerde 'şartlı' anlaşma sağlandığı ve anlaşmanın yarın saat 11.00'de imzalanacağı bildirildi.

Türkiye ile Irak arasında üç gündür süren ve 'sıcak takip' konusunda kilitlenen müzakerelerin sonunda terörle ortak mücadeleye ilişkin anlaşma sağlandı. Anlaşma, Irak yönetiminin, Türkiye'nin Irak sınırları içinde sürdüreceği olası bir operasyonda "önceden haberdar edilmesini" kesin bir dille öngördüğü belirtildi. 'Sıcak takip' konusunda, Irak sınırları içinde yapılacak operasyonlarda, Bağdat yönetiminin önceden haberdar edilmesi koşulunun çok açık ve net bir şeklide anlaşmada yer alması ve bir operasyon halinde Bağdat yönetiminin haberdar edilmesi şartı konuldu.

Ayrıca, anlaşmada, yerel güçlerle işbirliği yapılması, olası bir operasyonun yöre halkına zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesi, Türkiye'nin istediği PKK'nın aranan isimleri konusunda her türlü yardım ve bilgi akışının sağlanması, tüm işbirliğinin uluslararası hukuk çerçevesinde kalması gibi maddeler yer alacağı belirtildi.
Irak tarafının anlaşmaya yanaşmasında özellikle her türlü operasyonda işbirliği ve önceden bilgilendirme şartının Türkiye tarafından da kabul görmesinin önemli rol oynadığı ifade edildi.

 

anka
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2007 Perşembe 21:51:32
Güncelleme :27 Eylül 2007 Perşembe 23:36:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hikmet karasu IP: 88.243.163.xxx Tarih : 27.09.2007 22:25:50

pek inanılacak iş değil,inşallah kağıt üzerinde kalmaz,ve askerimiz o pkk lıları girdikleri deliğe gömerler..