16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Irak'la uzlaşma sağlandı

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin Ankara ziyaretinden önce gelen Irak ön heyeti ile Türk yetkililer, uzlaşma sağladı. Başbakan Erdoğan ve Iraklı muhattabı Maliki’nin imzasıyla bugün “terörle mücadele anlaşması” imzalayacak.

İmzalanacak anlaşma, ortak bir deklarasyonla dünyaya duyurulacak. Ana unsuru Türkiye ve Irak’ın “terörle mücadelede işbirliğini teyid etmeleri” olan deklarasyonda, Irak tarafı PKK’yı resmen “terör örgütü” ilan edecek ve “Irak Anayasası’nın öngördüğü şekilde, PKK terör örgütüyle mücadele edeceği” taahhüdünü bu kez Ankara’ya yazılı olarak vermiş olacak.

Türkiye ise buna karşılık, sınırötesi operasyon söylemlerini, en azından geçici olarak ortadan kaldırıp, K. Irak’ta üstlenmiş PKK’ya karşı “öncelikle” Türkiye-Irak-ABD üçlü mekanizmasını çalıştırmayı taahhüt edecek. PKK’ya karşı bir askeri operasyon yapılması gerektiğinde Ankara, Bağdat yönetimi ile “koordinasyon içinde olacağına” söz verecek.

Ortak deklarasyonda yer alacak önemli unsurlardan biri de, PKK’yla mücadele konusunda Iraklı Kürt grupların “resmi düzeyde devre dışı bırakılmaları” olacak. Ankara’ya gelen Irak Hükümet Sözcüsü Ali Dabbağ da gazetecilere yaptığı açıklamada, Ankara’nın muhattabının Bağdat hükümeti olduğunu resmen açıkladı. Türkiye ile Irak arasındaki anlaşmada şu unsurlar yer alıyor:

* Bağdat yönetimi, Irak toprakları içindeki PKK militanlarını yakalayacak. Türkiye ve Irak, ortak sınırın güvenliğini sağlamayı ve yasadışı geçişleri engellemeyi taahhüt edecekler.

* Her iki ülke de, topraklarında birbiri aleyhine faaliyet gösteren terörist unsurları barındırmayacağı taahhüdü altına girecekler.

PKK TERÖR ÖRGÜTÜ

Açıklamalarında, PKK’yı resmen “terör örgütü” olarak nitelendiren Dabbağ, PKK’ya karşı Türkiye’nin tek taraflı operasyon yapmasına karşı çıktı. Dabbağ, “Bağdat hükümetiyle koordinasyon içinde yapılması gerektiğini” de vurguladı. Iraklı Kürtler’in önceki gün ortaya attıkları, “Türkiye’den 350 asker sınırı geçerek, Kuzey Irak’ta operasyona başladı” iddiası da, bizzat Bağdat hükümet sözcüsü tarafından yalanlandı.

Zeynep Gürcanlı/ VATAN
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2007 Çarşamba 11:49:34
Güncelleme :8 Ağustos 2007 Çarşamba 11:52:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?