22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

İran'a Türkiye'den saldırı olmayacak

Mısır’ın Başkenti Kahire’de düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Irak’ın toprak birliği ve bütünlüğünden yana olduklarını söyledi. 

Ulusal uzlaşı sağlanarak, Irak ortak paydası etrafında birleşilmesi gerektiğini söyleyen Gül, Kerkük’teki gelişmelere de değindi.

Bu kentte yaşanacak olumsuz gelişmelerin tüm ülkeyi etkileyeceğinin altını çizen Dışişleri Bakanı, kentte varılacak uzlaşmanın hem Irak’ın bütünlüğüne, hem de bölgeye olumlu yansımaları olacağını vurguladı.

Irak’a sorunlarını çözmesi için yardım edilmesini isteyen Gül, “Irak ile dayanışma göstereceğimiz gün, bugündür” diye konuştu. Gül, İran’ın nükleer meselesiyle ilgili olarak, çözümün diplomatik yollardan sağlanması gereğine işaret etti.

Gül: Türkiye'den komşularına saldırı söz konusu değildir 

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile bir araya geldi.

Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Gül, Arap Birliği'nin Kahire'deki merkezinde biraraya geldiği Amr Musa ile görüşme sonrasında ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Bakan Gül; ''Türkiye'nin Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığına destek kararı aldılar. Bunun için Türkiye'nin ve Türk halkının takdir duygularını iletmek isterim'' diye sözlerine başlarken 2003 yılında Arap Birliği'ni ziyaret eden ilk Türk başbakanı olduğunu hatırlattı. Gül, bugün yaptığı ziyaretten de büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Gül, Arap Birliği ve Türkiye arasında her alanda ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi için bir platform oluşturulması üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Amr Musa da Türkiye ile Arap Birliği arasında bir platform oluşturulması kararını önceden açıklamış olduklarını ifade etti. Amr Musa, bu çerçevede önce bir üst düzey temaslar için bir forum kurulmasının hedeflendiğini, Türk Dışişleri Bakanlığı ile Arap Birliği arasında yıllık danışmaların yapılması konusunda ortak bir anlayışa varmış olduklarını söyledi

Amr Musa, Irak konusunda uluslararası bir toplantı düzenlenmesinin gündemde olduğunun hatırlatılması ve bu toplantının İstanbul'da yapılmasına destek verip vermediğinin sorulması üzerine, Türkçe olarak ''evet'' dedi. Musa'nın "evet" demesi herkesi şaşırttı.

Türkiye'yi de ilgilendiren bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunacağını kaydeden Musa, bu akşam düzenlenecek yemekte bu konuda görüşmelere başlayacaklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Gül, ''İran'a bir saldırı düzenlenmesi durumunda Türkiye'nin topraklarını saldırı için kullandırıp kullandırılmayacağı''nın sorulması üzerine, İran'ın nükleer meselesinin barışçıl yollardan çözümünden yana olduklarını belirterek, ''Türkiye'den komşularına hiçbir zaman saldırı söz konusu değildir, bu olmamıştır da...'' dedi.

Gül'e ''Irak'ın kuzeyinde bağımsız bir Kürt devleti kurulması durumunda Türkiye'nin tutumunun ne olacağı'' da soruldu. Irak'ın parçalanmasını hiçbir zaman alternatif olarak görmediklerini kaydeden Gül, ''Buna bir zamanlar sempatiyle bakanlar da, bunun bir alternatif olmadığını görmeye başladı'' diyerek, Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasının Iraklıların, komşularının ve Arap Birliği'nin görevi olduğuna işaret etti.

Gül, Haremüşşerif'teki kazı çalışmalarına ilişkin bir soruya karşılık da, bunun sadece Filistinlilerin, Arapların meselesi olmadığını, Müslüman bir ülke olarak Türkiye'nin de bu konuyla yakından ilgilendiğini kaydetti.

Bu konuda Ürdün'den Filistin'den gelen heyetlerle görüştüklerini ifade eden Gül, İslam Konferansı Teşkilatı ve Arap Birliği'ne de gerekli bilgileri verdiklerini ve oradaki yanlışların düzeltilmesi için gayret sarf ettiklerini bildirdi.

Bakan Gül'ün bu gün Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantına gözlemci statüsünde katılmadan önce, Arap Birliği Irak komitesi dışişleri bakanları ile kahvaltıda bir araya gelecek.



ajanslar
Yayın Tarihi : 4 Mart 2007 Pazar 17:39:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?