22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

İşbirliği mesajları verdiler

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Ukrayna arasındaki yatırımların, müteahhitlik hizmetleri ve enerji alanlarında müşterek çalışmaların geliştirilmesinde kararlı olduklarını bildirdi.

Başbakan Erdoğan ile konuk Başbakan Victor Yanukoviç'in, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından, iki ülke arasında ''Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması'' ile ''Ukrayna'nın Karadeniz Uyum Harekatına Katılımına İlişkin Protokol'' imzalandı.

Türk tarafı adına işbirliği anlaşmasına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, protokole ise Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu imza koydular.

İki başbakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenlediler ve gazetecilerin sorularını yanıtladılar.

2004 yılında Ukrayna'ya gittiğini anımsatan Başbakan Erdoğan, bu ziyaretten sonra iki ülke arasındaki ticaret hacminin ''hissedilir derecede artmaya başladığını'' dile getirdi.

İki ülke arasındaki siyasi ve askeri bağların da aynı şekilde devam ettiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, Yanukoviç'i Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti kaydetti.

SİYASETÇİ İÇİN HAYAT DEVAM EDİYOR

Başbakan Erdoğan, görüşmelerde ele alınan bütün konuların ağırlıklı olarak iki ülke arasında atılması gereken adımları ilgilendirdiğini söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu:

''2003 yılında Ukrayna'yı ilişkilerin öncelikli olarak geliştirileceği ülke olarak ilan etmiştik. Bu anlayış çerçevesinde 2006 yılında bir eylem planı hazırladık. Ve bu çalışmaları bundan sonraki süreçte de hızlandırarak devam ettireceğiz. İnanıyorum ki, bu ziyaret bu sürece ivme kazandıracaktır. Aslında kendileri bugün ve yarın Ankara ve İstanbul planında geniş katılımlı ziyaretler yapacaklardır. TOBB ve DEİK tarafından düzenlenecek etkinliklere katılacaklar.

Ve bir gelişme sebebiyle programda oynama ihtimali söz konusu. O da çok sevdikleri bir partisinde gerekse siyasi hareketlerinde bir mesai arkadaşlarının ölüm döşeğinde olması sebebiyle. Fakat buna rağmen, 'arkadaşlarımı burada bırakabilirim, onlar çalışmalara devam edebilirler' dediler. Tabii ki hayat devam ediyor. Biz yine de çok değerli arkadaşlarına şifalar diliyoruz. Umarım, tıbbi müdahaleler olumlu sonuç verir. Siyasetçi için hayat devam ediyor. Zaman denilen mevhumu bir kenara atmak, bırakmak söz konusu değil. ''

TİCARET HACMİ

2006 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin her 4 milyar doları aştığını belirten Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Sayın Yanukoviç 2003 yılındaki görüşmemde, 2010 yılı için bir hedef belirlemiştik. Bu da Türkiye ve Ukrayna dış ticaret hacminin 10 milyar dolara ulaşmasıydı. Kararlılığımız şu anda devam ediyor.

Ayrıca yatırımlar, müteahhitlik hizmetleri ve enerji alanlarında özellikle müşterek çalışmaları geliştirmekte kararlıyız. Ukrayna hükümetinin, ülkesindeki Türk iş adamlarına, müteahhitlerine gerekli desteğinin süreceğine inanıyoruz. Bu konudaki beklentilerimi Sayın Başbakan'a ilettim, ifade ettim.

Ayrıca, görüşmelerimizde ağırlıklı olarak, baş başa görüşmelerde, aramızdaki önemli bir köprü rolü oynayan soydaşlarımız Kırım Tatarları'nın sorunlarıyla alakalı olarak çok yapıcı bir görüş alışverişinde bulunduk.

Bundan sonraki süreçte de özellikle Kırım Tatarları'yla alakalı olarak bu konularda ikili ilişkilerimiz, ikili haberleşmelerimiz karşılıklı olarak devam edecek. Son dönemde Ukrayna Parlamentosu'nda bulunan Mustafa Beyi'de danışmanı olarak, Sayın Yanukoviç'in yanına alması da bu konuda, bu olumlu yaklaşımı göstermesi noktasında isabetli bir karardır. Bu yaklaşımdan dolayı teşekkür ediyorum.''

ANLAŞMALAR

Başbakan Erdoğan, iki ülke arasında imzalanan anlaşmalarla, Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin hukuki çerçevesinin de büyük ölçüde tamamlandığını belirterek, bu gün imzalanan ''Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması''nın bu alandaki ilişkilerin somut projelerle gelişmesini sağlayacağını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, ''Bugün imzalanan diğer bir belge olan Ukrayna'nın Karadeniz Uyum Harekatına katılımına ilişkin protokolde Karadeniz Bölgesi'nde Ukrayna ile olan işbirliğimizi pekiştirecek önemli bir adımdır'' dedi.

Tüm komşu ülkelerin ve dostlarının böyle bir projeye katılımında Türkiye'nin hiç bir zaman olumsuz bir yaklaşımı olmayacağını ifade eden Erdoğan, ''Önemli olan, bu projenin güç kazanımıdır ve dağılım alanıdır. Bu proje, bildiğiniz gibi aslında Avrupa'yı kuşatacak bir proje. Bu konuda tüm ilgili arkadaşlarımız zaten çalışmalarını yapıyorlar. İlgili ülkelerin temsilcileri de çalışmalarını yapıyorlar. Ve burada da artık son aşamaya gelindi. Yaklaşımımız her zaman olumludur'' dedi.

STRATEJİMİZ BU

Başbakan Erdoğan, ''AB, Türkiye'nin üyelik görüşmelerini durdurdu. Bu üyelik Türkiye için stratejik bir hedef mi? Adımlarını atmaya devam edecek mi?'' sorusunu şöyle yanıtladı:

''Bir yanlış anlaşılma olabilir. Türkiye'nin AB müzakerelerinde, müzakerelerin durdurulması söz konusu değil. Burada, yavaşlatılması söz konusu. Bu da 8 faslın açılıp kapanması, şu anda görünmüyor. Ama bu fasılların dışındaki diğer fasıllarla alakalı olarak şu an açılması mümkün.

Kaldı ki, Almanya'nın dönem başkanlığında bir tanesinin müzakeresinin başlatılması noktasında arkadaşlarımız çalışmalarını, hazırlıklarını yapıyorlar. Hatta bildiğiniz gibi liderler zirvesinden çıkan sonuç bildirgesinde de bu fasıllarla ilgili açılışların hızlandırılması orada yer alıyor. Şu anda kapanması yer almıyor.

Bizler bu süreç içinde çalışmalarımızı aynen devam ettireceğiz. Hatta AB'nin üye ülkelerindeki kurum ve kuruluşlar nasıl oluşturulmuşsa biz de burada aynı yapı içinde kurum ve kuruluşlarımızı oluşturduk ve oluşturuyoruz.

Her zaman bir şey söylüyorum, bugün yine söyleyeceğim. Kopenhag Siyasi Kriterleri konusunda bütün kriterler aşılmıştır ve Türkiye bunları gerçekleştirmiştir. Bütün bunlara rağmen Kopenhag Siyasi Kriterleri gerekçe gösterilir, önümüz tıkanırsa adını 'Ankara Siyasi Kriterleri' koyar yolumuza devam ederiz.

Bildiğiniz gibi Maastricht Kriterleri ekonomik kriterlerdir. Bununla ilgili olarak da bu gerekçe gösterilerek önümüz tıkanırsa, buna da 'İstanbul Ekonomik Kriterleri' der yolumuza devam ederiz. Stratejimiz bu.''

BASIN TOPLANTISINDA ÖLÜM HABERİ

Bu arada, basın toplantısı sürerken Konuk Başbakan Yanukoviç'in arkadaşı ve Partisinin Grup Başkanvekili Eugeniy Kouchnariov'un ölüm haberi geldi.

Oldukça üzüntülü olduğu görülen Yanukoviç, kendisine yöneltilen soruyu yanıtlamakta gecikince uyarıldı. Bunun üzerine Yanukoviç, arkadaşının vefat ettiği bilgisinin geldiğini dile getirdi.

Yanukoviç, arkadaşının ölüm sebebinin sorulması üzerine de kurşun yarası nedeniyle olduğunu belirtirken, Başbakan Erdoğan da yanlış anlamaları önlemek için araya girerek, Yanukoviç'in arkadaşının av sırasında kaza kurşunu nedeniyle öldüğünü kaydetti.

Bu arada basın toplantısından önce Kırım-Tatar Meclis Başkanı ve Ukrayna Başbakanı Yanukoviç'in danışmanı Mustafa Cemiloğlu, bir süre Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile sohbet etti.

aa
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 16:39:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?