16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

'İsmet Paşa'nın kompleksi'

TBMM eski Başkanı Sabit Osman Avcı, "İnönü Köşk'e çıkınca, Atatürk'ün heykellerini kaldırdı" haberlerine ilişkin, "İsmet Paşayla konuşurduk. 

Bir gün bana geldiğinde dedi ki: 'Türk milleti Atatürk'ü tek adam yaptı. Bende onun sinirli asabi hallerini teskin etmişimdir, benim hizmetim görünmedi, gölgede kaldı' dedi. İsmet Paşanın kırıklığı ve kompleksi vardı" dedi.

Avcı, 1970-73 yılları arasında TBMM Başkanlığı yaptığını, İsmet İnönü'yle de zaman zaman konuştuklarını belirterek, "İnönü Köşk'e çıkınca, Atatürk'ün heykellerini kaldırdı" haberlerine ilişkin görüşlerini açıkladı. O döneme ilişkin Avcı, şunları anlattı:

"İsmet Paşayla zaman zaman konuşurduk. Bir gün bana geldiğinde dedi ki: 'Türk milleti Atatürk'ü tek adam yaptı, bende onun sinirli asabi hallerini teskin etmişimdir. Benim hizmetim görünmedi, gölgede kaldı' dedi. Ben de dedim ki; İsmet Paşanın kırıklığı ve kompleksi var. 1938'de Cumhurbaşkanı seçildiği zaman Atatürk'ün fotolarını resmi dairelerden, paradan-puldan kaldırttı,kendi resimlerini koydu. Bir iki sene sonra kamuoyu baskısı üzerine Atatürk'ün fotoğraflarını resmi dairelere koydu. Atatürk'ün resimlerini dairede oturanların makamın karşısına koydurttu. İnönü'nün fotoğrafını da başına koydurttu ve o zamanlar da 'Atatürk karşımızda, İnönü başımızda' diye laf söylemişti. Kompleksi vardı ki onları yaptı.

anka
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2007 Pazartesi 18:22:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MURAFET ÖZDEMIR selemen güres agasi IP: 84.57.244.xxx Tarih : 29.01.2007 19:28:10
1970- 1973 Tarihleri arasinda TBMM baskanligi yapmis olan sayin avciya burdan sormak istedigim bir sorum var sayin avci ismet pasanin bututumu mecliskarariylami oldu yoksa kendi kararimiydi tek basina nasil olurda atatürk,ün heykellerini ve resimlerini kaldirir yoksa bu karari meclis mi kararlastirdi türk milletine ve atatürk,ümüze ismetpasaya saygilarimi sunarim hosca kalin resadiye demircili güres agasi murafet özdemir