22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

İsmi kaptırınca yeni isim buldular

DYP ile ANAVATAN’ın Demokrat Parti adı altında seçimlere girmesinin önüne “isim hakkı” engeli çıkınca, iki partinin liderleri yeni bir formüle yöneldi. Demokrat Parti ismi zora girince dün Yeni Demokrat Parti adı için İçişleri Bakanlığı’na başvuru yapıldı. Böylece, Türkiye’nin 56’ncı partisi, “Yeni Demokrat Parti’’ adıyla kurulmuş oldu.

Partinin kuruluş dilekçesi, Mehmet Özer ve beraberindekiler tarafından İçişleri Bakanlığı’na verildi. Bunun ilk sinyali, dün DYP lideri Mehmet Ağar ile ANAVATAN lideri Erkan Mumcu’nun katıldığı etkinlikte partililere “yeni demokratlar” şeklinde hitap etmeleriyle verildi.

Her iki partinin de kurmayları, uzun tartışmalardan sonra Demokrat Parti için hukuki sürecin uzayacağını hesaplayarak, bu isimde karar kıldı. Öte yandan, ANAVATAN, ‘’Demokrat Parti’’nin isim hakkının kendilerinde olduğunu belirterek, Demokrat Parti adı altında parti kurulması girişiminin geri çevrilmesi istemiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve İçişleri Bakanlığına başvurdu.

Dilekçede DP’nin 8 Mayıs 2005’teki Olağanüstü Büyük Kongresi’nde ANAVATAN’la birleşmek için kapanma kararı verdiği, aynı kongrede Demokrat Parti’nin isim, amblem gibi hakları da dahil olmak üzere tüm hak, alacak, borç ve mallarının ANAVATAN’A devredilmesi kararı alındığı belirtildi. Dilekçede, 30 kişinin yaptığı “Demokrat Parti’’ adı altında bir parti kurulması girişiminin geri çevrilmesi istendi. 

Artık siz demek yasak

Birleşme kararı alan ANAVATAN ve DYP liderleri, ilk kez Demokrat Parti’nin iktidar oluşunun 57’nci yıldönümü için düzenlenen törende bir araya geldi. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, törene aynı araçla geldi. Partilileri hitap eden liderlerin arkasındaki panodaki “Olmazı olur yapan yol arkadaşları” yazısı dikkat çekti.

İlk olarak söz alan Mumcu, “Yeni Demokrat Partililer” diye başladığı konuşmasında, birleşmeyi aynı ana damardan kopan iki nehrin denize açılırken bir araya gelmesine benzeterek şöyle devam etti: “12 Eylül’ün ayırdığı iki parti, şimdi biraraya geliyor. Nasıl iki nehir kaynaşıyorsa, ANAVATAN ve DYP de öyle kaynaşacak. Biz geçmişte yarıştık, şimdi de birleşiyoruz. Artık iki kelime yasak. ‘Onlar’ ve ‘siz’ kelimeleri yasak. Artık demokratlar ‘biz’i konuşacak. ‘Siz, onlar, ötekiler’ diyenler bizden değil.” Ağar ise konuşmasında “Biriz beraberiz şarkı da bizim, türkü de” dedi.





akşam
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2007 Salı 12:48:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?