16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

İşte 3 yeni bakan

Adalet Bakanlığına, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga, İçişleri Bakanlığına Kayseri Valisi Osman Güneş, Ulaştırma Bakanlığına Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz getirildi. Yeni bakanlar Çarşamba günü göreve başlayacak.

Anayasa'ya göre, seçim takviminin Resmi Gazete'de yayınlanmasını takip eden 5 gün içinde istifa etmesi gereken Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yarın istifa edecek.

Yeni bakanların özgeçmişleri şöyle:

Adalet Bakanlığı Müseşarı Fatih Kasırga:

Fahri Kasırga, 20 Ocak 1953'te Rize Çayeli'nde doğdu.

İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'ni bitiren Kasırga, 1977'de İstanbul Üniversitesi

Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Kasırga üniversite eğitiminin ardından hakim adayı olarak Rize'de mesleğe başladı. Hopa Cumhuriyet Savcılığı, Erzurum-Olur Cumhuriyet Savcı Yardımcılığı, Trabzon-Çaykara ve Sakarya-Karasu Cumhuriyet Savcılığı ile Fatsa, Diyarbakır, Kocaeli ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı görevlerinde bulunan Kasırga, 3 Ekim 2003'te Adalet Bakanlığı Müsteşarlığına getirildi. Fahri Kasırga, evli ve 2 çocuk babası.

Kayseri Valisi Osman Güneş:

Osman Güneş, 1952 yılında Yozgat Şefaatli ilçesinin Ekinciuşağı Köyü'nde doğdu. İlkokulu köyünde bitiren Güneş, Yozgat Lisesindeke eğitiminin ardından, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1976'da mezun oldu. Güneş, 1977'de Ankara Kaymakam Adayı olarak göreve başladı. Kaymakamlık stajını tamamladıktan sonra Mecitözü, Çelikhan, Cizre, Datça ve Sandıklı Kaymakamlıklarında bulunan Güneş, 1990'da İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'ne Daire Başkanı olarak atandı. Güneş, 4 yıl Personel Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürütmesinin ardından Aralık 1995'te Personel Genel Müdürü oldu. Kasım 1997'de İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Eylül 1998'de Bakanlık Müşavirliği görevlerine atandı. 30 Mart 2000'de İller İdaresi Genel Müdürlüğü görevine geri dönen Güneş, 2003-2005 yılları anasında Şırnak Valisi, 31 Aralık 2005'ten bu yana da Kayseri Valisi olarak görev yaptı. Güneş, evli ve 4 çocuk babası.

Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz:

İsmet Yılmaz, 1961'de Sivas'ta doğdu, 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makina bölümünden ve 1987'de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Yılmaz, 1990 yılında İsveç Malmö Dünya Denizcilik Üniversitesinde "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında Master derecesi aldı. 2002'de Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Ana Bilim Dalında, Yüksek Lisansını tamamlayan Yılmaz, kamuda ve özel şirketlerde denizcilik sektöründe mühendis, müşavir ve avukat olarak çalıştı. Denizcilik Müsteşarlığına 31 Aralık 2002'de atanan Yılmaz, evli ve 3 çocuk babası.

Çiçek, görevini Fahri Kasırga'ya devretti 

Cemil Çiçek, genel seçim nedeniyle Anayasa gereği Adalet bakanlığı görevini Fahri Kasırga'ya devretti.

Bakanlık makamındaki devir teslim töreninde konuşan Çiçek, Anayasa'nın 114. maddesi gereği 4.5 yıllık Adalet Bakanlığı görevini dün itibariyle bıraktığını ve bu göreve Bakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga'nın atandığını anımsattı.

Uzun süredir Bakan ve Müsteşar olarak "Türk Yargısı"na hizmet etmeye çalıştıklarını anlatan Çiçek, Kasırga'nın bakanlık görevine atanmasından dolayı memnuniyet duyduğunu söyledi.

Çiçek, Kasırga'nın Türk yargısına Başsavcı ve Müsteşar olarak önemli hizmetler yaptığını, yargının sorunlarını yakından tanıyan bir isim olduğunu ifade etti ve atamanın Türk Yargısı için bir kazanç olduğunu dile getirdi.

Bundan sonra kendisine bir görev düşmesi halinde memnuniyetle yerine getirebileceğini belirten Çiçek, Kasırga'ya bakanlık döneminde başarılar diledi.

Fahri Kasırga da Cemil Çiçek'in yargıya büyük hizmetler yaptığını, büyük projeler gerçekleştirdiğini söyledi.

"Sayın Bakanımız, bana bugüne kadarki en ağır görevi yüklüyor" diyen Kasırga, Cemil Çiçek'ten sonra bakanlık yapmanın zorluğunun farkında olduğunu söyledi.

Çiçek, Anayasa değişikliği paketiyle cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimin bir arada yapılıp yapılamayacağı yönündeki soru üzerine "Anayasa değişikliklerinin değişik aşamalardan geçtikten sonra gerçekleştiğini" söyledi. Çiçek, "Bu merhaleler içinde bazı makamların, yüce makamların yetkileri var. Bu yetkileri ne ölçüde kullanacağını bilmediğimiz için ya da hangi süre içerisinde kullanacağını bilemediğimiz için bir tarih tespit etmek benim açımdan zor olur" dedi.

Çiçek, Anayasa değişikliği paketinin uzun yıllardır tartışma konusu olan 5 yılda bir yapılan seçimi 4 yıla indirdiğini ve Cumhurbaşkanının halk tarafından iki dönem 5'er yıllığına seçilmesini kapsadığını anımsattı.Çiçek, söz konusu değişikliğin cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yaşanan sıkıntıları gidereceğini ifade etti.

Siyasi istikrarın önemine değinen Cemil Çiçek, yüzde 10 seçim barajına rağmen geçmişte siyasi istikrar sağlanamadığını ifade ederek, "Türkiye arka arkaya kalp krizleri geçirdi. Herkes bir gecede servetinin yüzde 70'ini kaybetti" dedi. Çiçek, şunları kaydetti:

"Bu Anayasa değişikliği paketi, 25 yıldır tartışılan bir konudur. Her sistemin kendine göre sağladığı faydalar var, bazı eksiklikler de olabilir. Bu düzenleme zannediyorum, yaşanabilecek başlıca sıkıntıları ortadan kaldırabilecektir. Cumhurun kendi başkanını seçmesi kadar tabii bir şey yoktur. Bunun aksini söyleyenler, halkın seçmesinden rahatsızlık duyanlar olabilir."

Bakanlık haberi gelince hemen 2 takım elbise aldı

GENEL Seçim nedeniyle Anayasa gereği görevinden ayrılan Abdülkadir Aksu'nun yerine İçişleri Bakanlığı'na getirilen Kayseri Valisi Osman Güneş, kararı ‘sürpriz’ olarak değerlendirdi. Ankara'ya gitme hazırlığı yapan Güneş, hemen kendisine koyu renkte iki takım elbise aldı.
Mesai bitiminden sonra Valilik'ten çıkıp, İstasyon Caddesi'ndeki konutuna gelen Osman Güneş'e İçişleri Bakanlığı görevine atandığına ilişkin yazı, Özel Kalem Müdürü Kadir Şimşek tarafından ulaştırıldı. Yeni Bakan Güneş telefonla kendisine gelen kutlamaları kabul ederken, İl Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Atsız ve Özel Kalem Müdürü Kadir Şimşek, bir giyim magazasına giderek, beraberlerinde mağaza çalışanı ile 4 takım elbiseyle konuta döndü. Bakan Güneş, siyah ve lacivert renkli 2 takım elbiseyi alırken, diğerleri iade edildi. 

Bakanlık görevini devralmak üzere Ankara'ya gitme hazırlığı yapan Osman Güneş'in bir yandan da dostlarının tebrik telefonlarına yanıt vermeye çalıştığı bildirildi. Oldukça heyecanlı olduğu belirtilen Güneş'in yakın çevresine, böyle bir kararın kendisi için sürpriz olduğunu ve sevinçle karşıladığını söylediği öğrenildi.

KAYSERİLİLER MEMNUN

Bu arada Kayseriler de kararı, ‘Abdullah Gül cumhurbaşkanı seçilemedi ama Kayseri'ye bir bakanlık daha geldi'' diye değerlendirdi. Kayserili Abdullah Gül'den sonra Kayseri Valisi Osman Güneş'i de bakanlığa getirmesiyle hem Dışişleri hem de İçişleri olmak üzere iki önemli bakanlığın kentten çıkması, Kayserilileri de sevindirdi.

Aksu, bakanlık görevini Güneş'e devretti

Abdülkadir Aksu, genel seçim nedeniyle anayasa gereği İçişleri Bakanlığı görevini, yerine atanan Osman Güneş'e devretti.

Aksu, İçişleri Bakanlığı makamında gerçekleştirilen devir-teslim töreninde yaptığı konuşmada, son 4.5 yılda bakanlık olarak önemli hizmetlere imza atıldığını ifade ederek, bu hizmetleri anlattı. Aksu, sivil toplum örgütlenmesi önündeki yasal engelleri kaldırdıklarını, yeni Dernekler Kanunu'nu yürürlüğe soktuklarını belirterek "Dönemimizde, işkence ve kötü muamele, sıfır tolerans ilkesiyle, ülkemiz gündeminden çıkartılmıştır" diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı'nın başında bulunmanın çok onurlu bir görev olduğunu söyleyen Aksu, personeline de teşekkür etti. Aksu, şöyle konuştu: "Göreve yeni atanan sayın bakanımızın öncülüğünde İçişleri Bakanlığımızın, Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti ilkelerinin korunması ve geliştirilmesi, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliklerinin sağlanması, kırsal kesimin sorunlarının asgari düzeye indirilmesi konularında bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üstün bir gayret ve çaba içerisinde olacağına yürekten inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle görevimi gönül rahatlığı içerisinde Sayın Bakanımıza devrediyorum."

Osman Güneş'in sözleri

İçişleri Bakanlığı'na atanan Osman Güneş de Aksu'dan devraldığı görevin ne denli önemli olduğunu ve sorumluluklarını bildiğini ifade etti.

Bu görevi omuzlarken en büyük desteğinin bakanlık teşkilatının saygın, yetişmiş ve değerli kadroları olacağını dile getiren Güneş, görevi Aksu'dan almasının da kendisi için şans olduğunu kaydetti.

Güneş, İçişleri Bakanlığı'nın kendisinin 30 yıllık yuvası olduğunu ifade ederek, "Bu geçiş döneminde üzerime tevdi edilen bu emaneti en iyi şekilde ifa etmeye, yerine getirmeye devam edeceğim" dedi.

Görevde bulunacağı süre içinde seçimlerin başarılı bir şekilde sonuçlandırılmasını hedeflediklerini söyleyen Güneş, görev süresince basın mensuplarının da yardımlarını beklediğini belirtti. Konuşmaların ardından Güneş, hizmetleri dolayısıyla Aksu'ya bir şilt sundu.




ajanslar
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2007 Salı 12:08:21
Güncelleme :8 Mayıs 2007 Salı 13:44:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?