22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

İşte AKP'nin Çankaya adayları


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yönetimi, cumhurbaşkanlığı seçimi adaylık süreciyle ilgili parti yerel yöneticilerinin görüşlerini almaya başladı. AKP Genel Merkezi'nin tüm örgütlerin ana kademe yöneticilerine gönderdiği anket formunda öncelikle 'Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığını nasıl değerlendirdikleri' soruldu. Erdoğan'ın aday olmaması halinde alternatif isim olaraksa eşlerinin başı açık dört AKP'linin adı verildi. Bunlar; Devlet Bakanı Beşir Atalay, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan. 

Nisan ayı ortasında başlayacak cumhurbaşkanlığı seçimi süreciyle ilgili sivil toplum, parti örgütü ve TBMM grubunun görüşünü alacağını açıklayan Başbakan Tayyip Erdoğan, AKP örgütüyle istişareyi başlattı. AKP Teşkilat Başkanlığı, Çankaya Köşkü adaylarıyla ilgili birkaç sorudan oluşan anket formunu anlaşmalı anket firmaları aracılığıyla il örgütlerine gönderdi. Anket formunda ilk seçenek olarak "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayı olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna yer verildi. 

Diğer bir anket sorusunda da Erdoğan'ın aday olmama olasılığı göz önüne alınarak dört şıklı bir seçenek sunuldu. Genel merkezin anket formunda Erdoğan dışındaki isim olarak, birinci sırada Devlet Bakanı Beşir Atalay, ikinci sırada Devlet Bakanı Mehmet Aydın, üçüncü sırada Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve dördüncü sırada merkez sağ kökenli, AKP Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan yer alıyor.


Eşi başörtüsüz dört isim
Bu dört ismin de eşlerinin başörtüsüz olması, 'Erdoğan, kendisinin aday olmaması halinde Çankaya Köşkü'ne eşi başörtüsü takmayan bir ismi çıkarmayı düşünüyor' diye yorumlandı. Köşk anketi formunda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan yardımcıları Abdüllatif Şener ve Mehmet Ali Şahin'in isimlerine yer verilmemesi dikkati çekti.


'Kısa sürede tamamlayın'
Görevli anketörler tarafından doğrudan doldurulacak anketin il başkanları, il yönetim kurulu üyeleri, ilçe başkanları, ilçe yönetim kurulu üyeleri, gençlik kolu başkanları ve gençlik kolu yönetim kurulu üyeleriyle, kadın kolu başkanları, kadın kolları yönetim kurulu üyeleri ve belde yönetim kurulu üyelerine uygulanacağı belirtildi. Başbakan Erdoğan'ın anket sonuçlarının kısa süre içinde tamamlanmasını ve sonuçlarının genel merkeze iletilmesini istediği kaydedildi. AKP Genel Merkezi daha önce de içinde cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili soruların da yer aldığı 200 bin kişiye uygulanması öngörülen bir anket çalışması başlatmıştı.
AKP'nin profesyonel bir şirkete yaptırdığı ankette, örgüte yönelik başka soruların da yer aldığı öğrenildi. AKP'nin kongrelerle yenilenen yerel yöneticilerinin nüfus bilgileri, ekonomik durumları, eğitim durumları, medeni hallerinin de sorulduğu kaydedildi. 

Radikal
Yayın Tarihi : 15 Mart 2007 Perşembe 09:48:09
Güncelleme :15 Mart 2007 Perşembe 09:48:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa taşyıldız IP: 88.224.214.xxx Tarih : 15.03.2007 23:33:56
bu soruyu kime sorarlar bilmiyorum.ama sorunun sorulması gereken tek mercii halktır.sayın tayyip erdoğanı oraya halk getirdi örgüt getirmedi.bu halkın fertlerinden biriside benim ve kesinlikle tayyip erdoğanın cumhurbaşkanı olmasını istemiyorum.nedenim şudur;sayın erdoğan bu memlekete başbakan olarak hizmet vermelidir.verdiği sözleri yerine getirip ondan sonra milletle helallleşmelidir.eğer cumhurbaşkanı olma niyeti varsa benim nazarımda milleti hiç düşünmeyen diğer siyasilerden hiç farkı kalmayacak,milleti değil kendi düşünen bir insan olarak tarihe gececektir.anlaşılanda odurki,diğer adayların arasında birtane cumhurbaşkanı olacak aday gibi adayda yoktur.sadece kendisini secsinler diye bukadar basit ve ucuz politikayı türk haklı yutmaz sayın erdoğan.bülent arınç neden yok o listede cekinidiğiniz içinmi????*bu soruyu bi düşünün isterseniz.son sözüm.eğer cumhurbaşkanı olursanız size verdiğim oyda hakkımda haram olsun.saygılarımla.mustafa taşyıldız