22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

İsviçre'de Perinçek'e 90 gün hapis

İsviçre'de yargılanan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'e 90 gün tecilli hapis ve 16 bin 873 İsviçre frankı para cezası verildi.

Perinçek, İsviçre'de yaptığı bir konuşmada, "Ermeni soykırımı uluslararası yalandır" demişti. Perincçek, İsviçre yasalarına göre suç olan bu bu açıklama nedeniyle 6 Mart gününden beri bu ülkede yargılanıyordu.

ÖNCEKİ HABER

Ermeni soykırımını inkar yasasını ihlal etme suçundan Lozan'da yargılanan Türkiye İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, Ermeni iddialarını inkarı suç sayan yasanın artık ölmüş olduğunu söyledi. Savcı ise Perinçek için 90 gün hapis ve 3 bin İsviçre Frangı para cezası talebinde bulundu.

Perinçek, dünkü duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, "Sözde Ermeni soykırımı inkarını suç sayan yasa artık öldü. Ölmüş eşek etinden sosis yapılmaz" dedi.

Bu deyimi duruşmada Savcı Eric Cottier'e de söylediğini belirten Perinçek, Cottier'in kendisi hakkında, 90 gün hapis ve 3 bin İsviçre frankı para cezası talep etmesini ise, "Savcının talebi olabilir, ama bu beni bağlamıyor. Bunu geçin artık" diye değerlendirdi.

Perinçek, Lozan 2005 etkinlikleri sırasında "Sözde Ermeni soykırımı emperyalist bir yalan" dediği için yargılanmasının orta çağ yargılamalarına benzediğini belirterek, "İki günden beri yapılan yargılanma değil aslında. Bir nevi akademik toplantı yapıyoruz. Bugün savcıya da bunu söyledim ve duruşma salonu yerine bunu üniversitede yapma önerisinde bulundum" dedi.

"Çok güçlü tanıklar ve kanıtlar sundum"

Hakkındaki suçlamalara karşı çok güçlü tanıklar ve kanıtlar sunduğunu ifade eden Perinçek, "Ermeni başbakan, Ermeni devlet adamları ve komutanlarının yazdığı kitapları ve belgeleri kanıt olarak sundum. Sunduğum bu belgelerin hepsinde bizzat Ermeni devlet adamları, karşılıklı kırımların olduğunu ve Ermenilerin yabancı devletlere alet olduklarını açıkça kabul ediyorlar" diye konuştu.

Mahkemeye Rus arşivlerinden sunduğu belgeler arasından önemli gördüğü yüz tanesinin özetini çıkararak savcı ve hakime verdiğini belirten Perinçek, Cottier'in bu belgeleri Bolşevik ve Sovyet belgeleri diye yok saymaya çalıştığını söyledi.

Perinçek, savcının talep ettiği 90 gün hapis ve 3 bin frank para cezasının hakim tarafından onaylanması halinde bir üst mahkemeye itiraz hakkını kullanacağını bildirdi.

Perinçek'in yargılanmasına bugün de Lozan Adliye Sarayı'nda devam edilecek. Doğu Perinçek'in duruşması, 6 Mart Salı günü başlamıştı.

aa/cnn türk
Yayın Tarihi : 9 Mart 2007 Cuma 13:06:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?