19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

İzinsiz para toplamaya ceza

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, halktan izinsiz para toplayanlara ceza öngören yasal düzenlemenin getirilmesi halinde destek vereceğini belirterek, “Keşke, bunu yapsak. 78 şirket, 6 milyar Avro toplamış. Bunu ödesek, 'yandaşlarınıza para dağıtmaya başladınız' diyecekseniz” dedi.

TBMM Genel Kurulunda, DPT, SPK, BDDK, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Kurumunun bütçeleri üzerine hükümet adına söz alan Şener, hiç kimsenin, ekonominin yüksek bir büyüme trendi içinde olduğunu reddetmediğini söyledi.

Milli gelirin son 4 yılda arttığını, ekonominin yatırım yapabilen bir ekonomi haline geldiğini ifade eden Şener, enflasyonda da düşüş yaşandığını belirtti. Şener, işlevini yitirmiş Türk Lirasından, güçlü bir Türk Lirasına geçişi sağladıklarını söyledi.

Şener, cari açığın yüksek ve işsizlikteki düşüşün yetersiz olduğunu kendisinin de dile getirdiğini kaydetti.
Bazı alışkanlıkların sürdürülemez olduğunun anlaşıldığını, ekonominin rasyonelleştiğini belirten Şener, “Bir kesiminin, bir kişinin aklı ve enerjisiyle değil, hepimizin aklı ve enerjisiyle bu ülkeyi ayağa kaldıracağız” dedi.

“TEŞEKKÜR ETMENİZ LAZIM”

Şener, DPT'nin, AB'ye üyelik sürecinde önemli çalışmalar yaptığını, müzakere sürecinin aktif bir kurumu olduğunu dile getirdi.

Bölgesel kalkınmada ilk akla gelen projenin GAP olduğunu ifade eden Şener, GAP'ın 9 ili kapsayan entegre proje olduğunu anımsattı. Şener, bölgesel kalkınma hedeflerinin, tüm illerin refah düzeyinin artırılması ve potansiyelinin harekete geçirilmesi olduğunu söyledi.

GAP İdaresinin 1989'da 15 yıllık süre için kurulduğunu, bu süreyi 3 yıl uzattıklarını anımsatan Şener, bölgede 3 kalkınma ajansı kuracaklarını, koordinasyonun GAP İdaresinde olacağını ifade etti.
ANAVATAN Mardin Milletvekili Muharrem Doğan'ın, bu projeyi eleştirme hakkına sahip olmadığını, iktidarlarında Mardin'e yapılan yatırımların, ANAP iktidarından daha fazla olduğunu kaydeden Şener, “(Bizim hükümetimiz döneminde Mardin unutulmuştu, siz geldiniz ayağa kalktı) diye teşekkür etmeniz lazım. Her şeye rağmen, gönlünüzden bu teşekkürün geçtiğini biliyorum” diye konuştu.

300 SUÇ DUYURUSU

Bakan Şener, bankacılık sektöründeki gelişmeleri de değerlendirdiği konuşmasında, 1999'da 87 olan banka sayısının, bugün 50 olduğuna işaret etti.

Şener, sistem dışına çıkan, birleşen bankalar olduğunu ancak, buna rağmen bankacılık sektörünün büyüklüğünün, şube, personel sayısının, toplam karlılığının arttığını söyledi.

Şener, aktifler içindeki Türk lirasının payının 2002'de yüzde 50 iken, bugün yüzde 67'ye ulaştığını bildirdi.
SPK'nın, 2000 öncesine ait halka arzlar konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Şener, bu konuyla ilgili SPK'nın hazırladığı taslağın Bakanlar Kuruluna sunulduğunu ancak, bu düzenlemenin bazı sorunlar doğuracağı için Meclise getirilmediğini belirtti.

İzinsiz halka arz yapan şirket sayısının 78 olduğunu kaydeden Şener, yöneticilerinin, kanuna aykırı, ağırlıklı olarak yurtdışında olmak üzere halktan para topladığını vurguladı. Şener, “Bunların yaptıkları işlemlerin yanlış olduğu, vatandaşları mağdur ettiği konusunda aynı görüşteyiz” dedi.

78 şirket hakkında 300'ün üzerinde suç duyurusu olduğunu, bunlar arasında yer alan YİMPAŞ'a ilişkin 37 suç duyurusu yapıldığını kaydeden Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ Bunların bir kısmı, Rahşan affı denilen afla ertelendi, bir kısmında karar olumsuz çıktı. Bir bakanın, bir milletvekilinin, suçluya ceza verme hakkı, yetkisi yoktur, cezaları yargı verir.

SPK'nın hazırladığı taslakta birilerine ceza verme yok. Bir kişi suç işlediğinde hangi ceza yasası yürürlükteyse ona tabidir. Bunu aşmak, ne muhalefet ne bizim yetkimiz dahilinde. Haksız yere para toplayanlara ceza verecek bir yasal düzenleme mümkünse, hazırlayın, getirin, destek vereceğim. Keşke, bunu yapsak, biz de istiyoruz. Taslak, 78 şirketi tasfiye etmeyi öngörüyor. Bu şirketler, 6 milyar Avro toplamış, çoğu ortada yok; var olanlar ödeyecek durumda değil. Yasalaşırsa, 'verin parayı' diyecekler. Bu kadar parayı Hazineden ödemek mümkün mü? Siz, 'tasfiye ettiniz ödeyin' diyeceksiniz. Her iflas eden şirket aynı sorunla bize gelecek, ödesek, 'yandaşlarınıza para dağıtmaya başladınız' diyecekseniz. Makul, mantıklı çözüm varsa burada çözeriz, bundan kaçınmayız. Oturalım, birlikte üretelim, tartışalım.”
CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, Şener'e, “Soğuk su için diyorsunuz, Meclisin aczini ifade ediyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

Şener, Mortgage sisteminin de TBMM'de bir an önce ele alınmasını istedi.
A.A.
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2006 Pazar 23:10:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?