20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

İzinsiz para toplamaya son

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yurtdışında izinsiz para toplama olayının bir daha yaşanmaması için Borçlar Kanununda ciddi önlemler alacaklarını belirterek, ''Tasarıyı, Başbakanlığa sevk ettik'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, temel ceza kanunlarına uyum amacıyla çok sayıda yasada değişikliği öngören kanun tasarısının 16. bölümü kabul edildi.

Görüşmeler sırasında CHP Grubu adına söz alan Giresun Milletvekili Eşref Karaibrahim, tasarıdaki her maddenin özel bir durumu olduğunu, her konuya ilişkin düzenlemenin tek tasarıda toplanarak ''torba yasa'' haline getirildiğini ileri sürdü.

Milli Eğitim Bakanlığında atama yönetmeliği bulunmadığını savunan Karaibrahim, mahkeme kararıyla görevine iade edilmesi gerekenlerin görevlerine başlatılmadıklarını iddia etti.

AK Parti'nin FİSKOBİRLİK yönetimini ele geçiremediği gerekçesiyle, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık alımıyla görevlendirildiğini öne süren Karaibrahim, AK Parti'nin bir ilçe başkanının FİSKOBİRLİK'in başına geçtiğini, bunun üzerine TMO'nun fındık alımını FİSKOBİRLİK'e devredeceğinin kamuoyunda konuşulduğunu savundu.

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Abdülkadir Akcan da yapılan düzenlemeyle hava alanı etrafındaki yapılaşmayla ilgili suçların imar suçları kapsamından çıkarıldığını ileri sürerek, İmar Kanunu uygulayıcıların devre dışı bırakıldığını söyledi.

Akcan, cezaların caydırıcılığının kalmaması halinde yasaların bir anlamı olmayacağını, uygulama imkanı bulamayacağını ifade etti.


ISPARTA'DAKİ UÇAK KAZASI...
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, Isparta'daki uçak kazasına ilişkin olarak uçak şirketleri ve yolcuların sigortalı olduğunu, ölen kişilerin yakınlarının öngörülen tazminatı alabileceğini söyledi.

Şahin, ''İlgili firma ve sigorta şirketleri vatandaşların ekonomik kayıplarını giderecek. Ödenecek tazminat eğer zararı karşılamıyorsa ilave dava açma hakları var. Mevzuatımız her türlü ihtiyacı karşılıyor'' diye konuştu.

''Yurtdışında izinsiz para toplayan holdinglere'' ilişkin soruyu da cevaplandıran Bakan Şahin, ''SPK'dan izin almaksızın 1970 yılından başlayarak bu işi yapmışlar. Bunlar tekrar yaşanmasın diye Borçlar Kanununda ciddi önlemler alıyoruz. Tasarıyı, Başbakanlığa sevk ettik. Önümüzdeki ay TBMM'de görüşebiliriz. Bu tür istismarları önleyecek bir düzenleme olacak'' dedi.


RUHSATSIZ ÇAY BAHÇESİ KURULMASI...
Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz ile CHP'li milletvekilleri, ruhsatsız çay bahçesi kuranlara ceza verilmesini öngören maddenin kaldırılması için ayrı ayrı önerge verdi.

TBMM Adalet Komisyonu adına açıklama yapan AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, düzenlemeye göre ruhsatsız çay bahçesi kuranlara 400 YTL ceza öngörüldüğünü, bu maddenin çıkarılması halinde bu suçu işleyenlerin mevcut yasaya göre 750 YTL ceza ödemek zorunda kalacaklarını söyledi.

Köylü'nün açıklamasının ardından CHP önergesini geri çekti. Mesut Yılmaz'ın önergesi ise kabul edilmedi.

MHP'li milletvekilleri de söz konusu cezanın 1 YTL'ye indirilmesi için önerge verdi. Önerge sahipleri adına konuşan Grup Başkanvekili Oktay Vural, ruhsatsız çay bahçesi olanların bulunduğunu, şimdiye kadar herhangi bir cezanın uygulanmadığını söyledi. Vural, bazı çiftçilerin ihtiyaçları olduğu gerekçesiyle bahçelerinde çay yetiştirmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

MHP'nin önergesi de kabul edilmedi. Kabul edilen maddeye göre, ruhsatsız çay bahçesi kuranlara her dekar için 400 YTL para cezası verilecek.


TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞLERİ
Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşleri düzenleyen veya yönetenlerle bunların hareketlerine katılanlar, fiil daha ağır bir cezayı gerektiren ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.Toplantıya ilişkin kanunda belirtilen görevleri yerine getirmeyen düzenleme kurulu üyeleri, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına mahkum olabilecek.

Güvenlik kuvvetlerine, hükümet komiserine veya yardımcılarına, hükümet komiseri tarafından toplantı veya yürüyüş safahatının teknik araç ve gereçlerle tespiti için görevlendirilenlere, bu görevlerini yaptıkları sırada cebir ve şiddet veya tehdit veya nüfuz ve müessir kuvvetle engel olanlar hakkında, fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.İzinsiz finansal kiralama faaliyetinde bulunanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis, 5 bin güne kadar adli para cezası uygulanacak.


SALGIN HASTALIK TAŞIYAN HAYVANLAR
Gümrük kapıları dışındaki başka yerlerden hayvan veya hayvan maddelerini ithal veya ihraç edenler, salgın hayvan hastalığı nedeniyle gümrük kapılarından yurda sokulması yasaklanan hayvan ve hayvan maddelerini geçirenlerle, karantina veya muayene yerlerindeki hayvanları kaçıranlar, 6 aydan 2 yıla kadar hapis, 1500 güne kadar adli para cezasına mahkum edilecek.

Hastalıklı, hastalıktan veya bulaşmadan şüpheli hayvan veya hayvan maddelerini veya bulaşmaya vasıta olabilecek eşya ve maddeleri her ne suretle olursa olsun kordon altına alınan yerlerle önceden tespit ve ilan edilmiş bulunan yasak bölgeler dışına çıkaranlar, satanlar; öldürülmüş veya imha edilmiş hayvan ve maddelerini gömüldükleri yerden çıkaranlar da 6 aydan 2 yıla kadar hapis, 1500 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

Hayvan park, pazar ve panayırlarından başka yerlerde canlı hayvan satanlara 250 YTL, veteriner sağlık raporu olmadan hayvan nakledenlere 750 YTL ceza verilecek.

Genel Kurulda, tasarının 451 ile 480. maddelerini kapsayan 16. bölümünün kabul edilmesinin ardından 17. bölümün görüşmelerine geçildi.

Ajanslar
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2008 Perşembe 02:34:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?