20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Japonya ile protokol pazarlığı

Gül’ün Japonya ziyareti gerçekleşmeden iki ülke arasında protokol müzakereleri başladı. Ağır İmparatorluk geleneklerine göre, İmparator’u eğilerek selamlaması istenen Gül, tokalaşmayı tercih edecek

Cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye’den Japonya’ya cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleştirilecek ziyaret için Dışişleri Bakanlığı ile Köşk protokolü ve İmparatorluk Protokol Dairesi yetkilileri bu hafta Tokyo’da bir araya gelerek “protokol müzakerelerine” başladı. Ağır Japon İmparatorluk geleneklerine karşın Türk tarafı, uluslararası protokol kurallarının uygulanmasını istedi.

KURALLAR YUMUŞADI

Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, İmparator Akihito’yu, ellerin önde birleştirilip, eğilerek yapılan Japon selamı (Ojigi) ile değil, el sıkışarak selamlaması istendi. Japon geleneklerine göre İmparator ile temasta bulunulması hoş görülmüyor. Ancak, İmparator Akihito’nun döneminde yabancı ziyaretçiler için uygulanan kurallar yumuşatılmaya başlandı. Bu nedenle yabancı konuklar isterlerse sadece el sıkışarak İmparator’u selamlayabiliyor. Japonlar, saygı konusuna büyük özen gösterdiği için ayak ayak üstüne atılmayacak. İmparatorluk sarayının kuralları gizliliğin korunması için saklanıyor ve yazılı hale getirilmiyor.

KONVOY TERCİHİ

Gül çifti, İmparator ve İmparatoriçe’nin huzuruna çıkarken, geleneksel saltanat arabası kullanılmayacak. Bunun yerine heyet için resmi araç konvoyu oluşturulacak. Cumhurbaşkanı Gül, Ertuğrul firkateyninin battığı dönemde kazazedeleri Türkiye’ye getiren Japon subayların karşılanması ve Türkiye’de geçirdikleri dönemi anlatan 70 dolayındaki fotoğraftan oluşan sergi ile Kırşehir’in Kaman İlçesi’ndeki Kalehöyük’te 1986’dan bu yana yürütülen kazı çalışmalarıyla ilgili fotoğraf sergisini açacak. Gül, Japon kazı ekibinin başkanı Sachihiro Omura’ya liyakat nişanı verecek.

First lady Gül de tapınağa gidecek

HAYRÜNNİSA Gül, Tokyo’nun en büyük Budist tapınağı olan Asakusa Tapınağı’nı ziyaret edecek. Japonya Başbakanı Yasuo Fukuda’nın eşi Kiyoko Fukuda, Hayrünnisa Gül için geleneksel Japon çay seremonisi düzenlenecek. Çay ikramını Kiyoko Fukuda’nın geleneksel kıyafetler giyerek kendisinin yapabileceği belirtiliyor. Toz halindeki çayın demlenmesinden önce Hayrünnisa Gül’e ağzını tatlandırması için bir şeker ikram edilecek. Ardından büyük bir çanak içerisinde çay servisi yapılacak.

Suşi yerine balık ve tavuk

JAPON yetkililere, İslamiyet’te kabuklu deniz ürünlerinin “mekruh” sayıldığı bilgisinin verilmesinin ardından, İmparatorluk aşçıları Gül çiftine, Japon mutfağının geleneksel yiyeceklerinden olan ıstakoz, midye gibi kabuklu deniz ürünlerini sunmayacak. Mönüde çiğ balık (sushi) gibi Japon yemekleri yerine, Türk damak tadına yakın balık, tavuk ve kırmızı et seçeneklerine yer verilecek. Masada, yemek için kullanılan çubuklar da (chopstick) bulunacak. Geleneksel Japon yemekleri ise konukların tatması için küçük porsiyonlar halinde servis edilecek.

Aksam
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2008 Perşembe 05:31:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?