16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

K.Irak’lı Kürtlerle görüşme askıda

Hükümet, başta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt olmak üzere kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Kuzey Irak’taki Kürt grupların temsilcileriyle görüşme planını askıya aldı. 

Kürt yönetimiyle temas, kurumlararası koordinasyon ve tam mutabakat sağlandıktan sonra gündeme gelecek. Koordinasyon için ilk adım, 23 Şubat’ta yapılacak Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında atılacak.

Kuzey Irak’ta terör örgütü PKK üyelerine yönelik askeri seçeneklerden önce diplomatik yolları tüketmek isteyen hükümet, bir açılım yaparak, Kuzey Irak’taki Kürt gruplarla görüşülmesi düşüncesini gündemine aldı.

Edinilen bilgiye göre, bu amaçla Kürdistan Demokratik Partisi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği yetkilileriyle Şubat ayı içinde İstanbul’da biraraya gelinmesi planlandı.

Ancak, son ana kadar gizli tutulması kararlaştırılan bu plan basına sızınca tepkiler de beraberinde geldi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, “PKK’yı destekleyenlerle oturup konuşmam, isterse siyasetçiler konuşabilir” derken, Başbakan ve Dışişleri Bakanı’ndan gerekirse Kürt liderlerle görüşülebileceği yorumları geldi.

Bu gelişmeleri muhalefet ‘devleti yöneten kurumlar arasında tartışma’ olarak niteledi ve hükümeti eleştirdi.

Bu tepkilerin ardından Kürt gruplarla görüşme planı askıya alındı. NTV’ye bilgi veren kaynaklar, Büyükanıt’ın sözlerinin yanı sıra, konunun seçim döneminde iç politika malzemesi yapılması ve kamuoyunda oluşan “askere rağmen görüşülecek” havasının da rahatsızlık yarattığını ifade ettiler.

Plan bu aşamada rafa kaldırılmasına rağmen, kurumlararası koordinasyon sağlandıktan sonra yeniden gündeme gelebileceği belirtiliyor. Bunun ilk adımı da 23 Şubat’ta yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında atılacak, konsensüs sağlanmasına çalışılacak.

ÇİÇEK: IRAK POLİTİKAMIZDA DEĞİŞİKLİK YOK
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Bakanlar Kurulu’nda Irak’la ilgili gelişmeler konusunda ayrıntılı bilgi sundu.

Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da Irak’la ilgili gelişmelerin ele alınacağını belirten Adalet Bakanı ve Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt ile hükümet arasında Kuzey Irak yönetiminin muhatap alınması konusunda yaşanan görüş ayrılığını da değerlendirdi.

“Tahtarivallinin bir tarafına seçilmişleri, diğer tarafına Türk Silahlı Kuvvetleri’ni oturtarak değerlendirme yapmayı doğru bulmuyoruz” diyen Bakan Çiçek, hükümetle Genelkurmay’ın birbirlerinin alternatifi olmadığını söyledi.

Irak politikasının devlet politikası olduğunu vurgulayan Çiçek, “Bu politikada bir değişiklik yok. Farklı değerlendirmeler yapılırsa dış dünyada da teredüttler meydana getirir” dedi.
AJANSLAR
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2007 Salı 00:58:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ibrahimtokmak IP: 85.102.243.xxx Tarih : 20.02.2007 19:10:56
BU HÜKÜMETİ ANLAMAK MÜMKÜN DEYİL ADAM BİZİ TEHTİT EDİYOR HAKARET EDİYOR SEN AMERİKADAN KORKUNA HERŞEYİ YAPIYORSUN ALLAH ASKERLERDEN RAZI OLSUN ADAM SIKIŞINCA AKRABAYIZ DİYOR? SONRA KERKUKE YIĞINAK YAPIYOR İŞTE BU ONUN CIKARI*PEKİ BİZİM CIRARIMIZI KİM KORUYACAK HÜKÜMET NERDE?ORTADA YOK ASKERLER SONUNA KADAR BU KONUDA HAKLI?