22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Kadro isyanı


AB'yle müzakerelerin 'patronu' konumundaki AB Genel Sekreteri Demiralp, "AB'deki gelişmeleri hukukçum olmadığı için takip edemiyorum. En az 30 elemana ihtiyaç var" dedi


AB müzakerelerinin "patronu" konumundaki AB Genel Sekreteri Oğuz Demiralp, bilgi vermek için gittiği TBMM AB Uyum Komisyonu'nda, kadro sıkıntısından yakındı. Demiralp, Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığıyla Mücadele Çerçeve Kararı'yla ilgili gelişmelerin sorulması üzerine, "Hukukçum yok, gelişmeleri izleyemiyorum" dedi.
Demiralp, önceki gün komisyon üyelerine AB müzakere süreciyle ilgili bilgi verdi ve soruları yanıtladı. Komisyonun CHP'li üyeleri, AB ülkelerinde soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçların inkârının suç kabul edilerek cezalandırılmasını öngören söz konusu kararın, sözde Ermeni soykırımına ilişkin kararlar alınmasına ve soykırımı inkârın yasaklanmasına yol açabileceği uyarısında bulunarak, bu konudaki gelişmeleri sordu.
Demiralp, "Genel Sekreter olarak bunu izlemeyi ben de istiyorum ancak takip edecek hukukçum yok. Eleman yetersizliği yüzünden hukuk birimi kuramıyoruz. Dışişleri takip ediyor. Genel Sekreterliğin en az 30 elemana ve bir hukuk bürosuna ihtiyacı var" diye konuştu.
Komisyon dışından katılım beklendiği için grup toplantısı salonunda yapılan ancak ilgi olmayınca boş sıralara konuşan Demiralp, gazetecilerin, "Meclis'in de AB'ye ilgisini zayıf mı buldunuz?" sorusu üzerine, "Siyasetçi değiliz, bir şey söyleyemeyiz ama gazeteciler durumu gözlüyordur herhalde" dedi.
Hükümetin AB hedefinin arkasında olup olmadığını soran CHP milletvekilleri, Türkiye'den yana gibi görünüp Fransa'nın isteği doğrultusunda oy kullanan ülkelere gerekli karşılığın verilmesini istedi. Demiralp, "Zor bir dönemden geçiyoruz, ancak Genel Sekreterlik olarak mücadeleye devam ediyoruz. İmama kızıp orucu bozmayalım" dedi.
CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen'in, "Türkiye'nin Gümrük Birliği yüzünden Avrupa'ya süt, yoğurt bile satamadığını, Hırvatistan'a ayrıcalıklı muamele yapılarak 18 faslın birden açıldığını" söylemesi üzerine, Demiralp, "Süt satılamıyor çünkü standarta uymuyoruz. Ama, o sütler raflarımızda satılıyor, biz içiyoruz. Hırvatistan standartlara uyuyor" diye konuştu.


Üç yardımcılık koltuğu da boş


Yetersiz kadro nedeniyle gelişmeleri izlemekte zorlanan AB Genel Sekreterliği'nde, müzakerelerin yürütülmesinde önemli üst düzey koltuklar da hükümet tarafından boş tutuluyor. Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Acet 2005'de bakanlığa müsteşar yardımcısı olarak dönünce, dört genel sekreter yardımcılığından biri boş kaldı.
DPT kontenjanından Genel Sekreter Yardımcılığı'na atanan Mustafa Dönmez 2006'da, Hazine kontenjanından Genel Sekreter Yardımcılığı'na atanan Tunay İnce de Mart 2007'de yaş haddinden emekli olunca, yerlerine atama yapılmadı. Tek Genel Sekreter Yardımcısı ve Demiralp dışındaki tek üst düzey yönetici, Dış Ticaret Müsteşarlığı kontenjanından bu göreve atanan Şükran Yazıcı.

Saliha Çolak / Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2007 Cumartesi 15:56:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?