16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Kandil'e operasyon yakın

Terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'tan tasfiyesi konusunda Bağdat yönetiminin etkin adımlar atmamasından şikayetçi olan Ankara, ABD ile koordineli sınırötesi operasyona hazırlanıyor.

Süresi ve derinliği sınırlı olacak askeri harekatın, büyük ihtimalle şubat sonu veya mart başı gibi gerçekleştirileceği tahmin ediliyor. Operasyonla, aynı zamanda o dönemde Kuzey Irak'ta yapılması planlanan PKK/Kongra-Gel kongresinin de engellenmesi hedefleniyor. Washington'ın yarın üst düzey bir toplantıyla söz konusu operasyon için yeşil ışık yakılıp yakılmayacağını kararlaştıracağı ifade ediliyor. Toplantıda Dışişleri Bakanı Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates'in yanı sıra Başkan Bush'un üst düzey güvenlik ve istihbarat danışmanlarının hazır bulunacağı belirtiliyor.

İngilizce yayın yapan Today's Zaman'ın dün manşetten verdiği habere göre, Türk ordusu, önümüzdeki ay sonu veya mart ayının ilk haftası PKK teröristlerini etkisiz hale getirmek için K. Irak'a sınır ötesi harekât gerçekleştirecek. İki hafta sürmesi beklenen ve Amerika'nın belirleyeceği coğrafi bölgeyle sınırlı kalacak operasyon, saldırı helikopterleri desteğindeki hava indirme birlikleri tarafından yürütülecek. Bu yüzden PKK hedeflerine hava saldırısı düzenlenmesi ihtimali düşük görülüyor. Habere göre, ABD'nin PKK ile Mücadele Özel Temsilcisi Joseph Ralston'ın bu ay sonunda Türkiye ve Irak'ı ziyareti sırasında muhtemel sınırötesi harekata son şekli verilecek.

Today's Zaman'a konuşan eski bir Türk istihbarat yetkilisi, Bush'un üst düzey danışmanlarının yarın bir araya gelerek PKK konusunu ele alacaklarını söyledi. Yetkili, "Bu toplantı, ABD'nin PKK konusunda ne yapacağına ilişkin kararına yaklaştığı anlamına geliyor. Bush'un, danışmanlarının tavsiyesinin ardından vereceği kararı bu hafta sonuna kadar öğreneceğiz." dedi. Habere göre toplantıdan galip ihtimalle Amerika'yla işbirliği içinde düzenlenecek bir operasyona izin verilmesi yönünde karar çıkacak. Gazete, "Kendi koordinasyonundaki bir operasyonun Kuzey Irak'taki Kürtleri de rahatsız etmeyeceğini düşünen ABD, böylelikle Türk ordusunun tek taraflı olarak bölgeye girmesinin önüne geçmiş olacak." diye yazdı. Haberde ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da muhtemel bir sınırötesi operasyona sıcak baktığı belirtilerek, "Mayıstaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayı düşünen ve partisi de bu yılki genel seçimlere katılacak olan Erdoğan, Kuzey Irak'a ABD ile ortak yapılacak bir askeri operasyonun Türk halkının büyük bir kısmının sempatisini kazanmak için destekleyecektir." denildi.

Today's Zaman/zaman
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2007 Salı 09:55:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Arat LEVİLİOĞLU IP: 85.105.123.xxx Tarih : 23.01.2007 10:27:03
OPERASYONA BAK.O BEBEK KATİLLERİNE SAATİ SAATİNE TEBLİĞ ETSEYDİNİZ OPERASYONUN ZAMANINI.HA GELDİ GELECEK TEDİRGİN OLMAZDILAR.GELECEĞİMİZ GÜN YER DEĞİŞTİRİRLERDİ 1992-1993 'DEKİ GİBİ DAĞI TAŞI DÖVÜP PAŞA PAŞA GERİ GELİR,OPERASYON TAMAM DERDİK.YA ZATEN OPERASYONA GEREK VARMI ALLAH AŞKINA BU HABER YETMİYOR MU.Bİ DE YEŞİL IŞIĞI BEKLEYECEĞİZ.YEŞİL IŞIK ARAYACAK ALO HALA BOŞALTMADINIZMI,KARŞI TARAF HI HI TAMAM GELSİNLER.ORDUMUZ GİRER ÖLÇÜLERİ BELLİ ALAN ŞÖYLE Bİ-İKİ MANEVRA,ONLARDA PUSUDA ÖBÜR TARAFTAN SEYREDİYOR.SONRA MUTLU SON.OLAN MEHMETCİĞİMİZE OLUYOR.