19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Karayalçın'dan Baykal'a acele et

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, ''Sine-i millet'' kararının 30 Aralık gününe kadar uygulanması gerek'' dedi. 

Murat Karayalçın, Sakarya'dan Ankara'ya dönüşü sırasında SHP Bolu İl Başkanı Kemal Alemdar ve partililerle biraraya geldiği restoranda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin gündeminde olan ''sine-i millete dönme'' konusunun, 2007 yılını belirleyecek bir gelişme olduğunu belirten Karayalçın, ''Türkiye bunu çok yoğun biçimde tartışıyor. Sine-i millet düşüncesi daha önceki dönemlerde CHP tarafından dile getirilmiştir. Şimdi bu konu ısıtıldı, gündeme taşındı. Gündemde bununla ilgili gelişmeler beklenmekte. CHP, sine-i millete dönecekse bunun çok etkili olacağını düşünüyorum.

Sine-i millete dönüşle erken seçim konusu bir birinden ayrılamaz. Sine-i millet olmasın, erken seçim olsun denilemez'' diye konuştu. Erken seçimi sağlamanın tek yolunun CHP'nin ve muhalefet partilerin sine-i millete dönmesi olduğunu savunan Karayalçın, şunları kaydetti: ''Sine-i millete dönüş çok temel bir siyaset olarak en etkili araç olarak değerlendirilmektedir.

Eğer CHP sine-i millete dönecekse bunu ivedilikle yapmalıdır. Çünkü Cumhurbaşkanlığı seçimi özellikle meclis seçimleriyle ilgili mevzuat düşünüldüğünde bu kararın ivedilikle alınması ve uygulanması gereklidir. Cumhurbaşkanlığı seçimi süreci 16 Nisan-15 Mayıs 2007 tarihleri arasında tamamlanacaktır.''

-''KARARIN 30 ARALIK'A KADAR UYGULANMASI GEREK''-

CHP'nin sine-i millete dönme kararını 30 Aralık gününe dek uygulamaya koyması gerektiğini belirten Karayalçın, şöyle devam etti: ''Eğer bu yapılabilirse, Türkiye'de kesin olarak erken seçim kararının çıkacağını düşünüyorum. Erken seçimi bu yolla zorlamamız söz konusu olacaksa, o zaman bu denenebilir. Olumsuzluklarına karşın bu gündeme gelebilir. Bu kararı alacaklar uygulayacaklar.'' Karayalçın, ''TÜSİAD ne diyor ona bir bakalım' diyemezler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin kararını ya da eğilimini bekleyemezler.

Miting yapılmasını, 1 milyon insanın TBMM bahçesine gelmesini düşünemezler. Kararı kendi değerlendirmeleri çerçevesinde alıp uygulamalıdırlar'' dedi. Karayalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Sayın Başbakan ABD'den dönerken yapmış olduğu açıklamada, 'Eğer sine-i millet kararı alınacaksa bunun kabul edilmesinin AKP'lilerin oylarına bağlı olduğunu' söylemiştir.

AKP'li milletvekillerinin bunu kabul etmeyeceklerini ima etmiştir, dile getirmiştir. Ben sayın Başbakan'ın bu açıklamasının tümüyle geçersiz olduğunu düşünüyorum.'' Sol düşüncede inançlar ve etnik farklılıkların önemli olmadığına işaret eden Karayalçın, ideolojik yaklaşımların öne çıkması gerektiğini kaydetti.

Solun sınırsal değerlendirme yaptığını, bu değerlendirme içinde insanların inançlarının, kimliklerinin önem taşımadığını ifade eden Karayalçın, sözlerini şöyle tamamladı: ''Sol sözcüğünün kendisini yeterince açıklayıcı, tanımlayıcı olduğu kanısındayım. Bu sözcüğün başına ya da sonuna başka birtakım sözcülerin konulmasını 'Ulusalcı Sol, Milliyetçi Sol, Müslüman Sol, Yeni Sol, Anadolu Solu, Edebali Solu' falan gibi bir takım ifadelerin eklenmesini doğru bulmuyoruz. Sol soldur. SHP olarak biz solu böyle görüyor, böyle savunuyoruz. Böyle kullanmaya da devam edeceğiz.'
aa
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2006 Çarşamba 21:55:31
Güncelleme :21 Aralık 2006 Perşembe 13:31:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?