20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Karayalçın'dan CHP eleştirisi

"CHP Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, Yargıtay bildirisine destek vererek, "Yargıtay'ın bildirisi Allah aşkına niye ideolojik olsun. Neden siyasi olsun. Bunları kamuoyuyla Yargıtay paylaşmayacakta, kim söyleyecek. Başbakan'ın dediği gibi velev ki bu bildiri siyasi olsun. Burada önemli olan iddiaların doğru olup olmadığıdır" dedi.

SHP'nin 3. Olağan Genel Kurulu Anatolia Gösteri Merkezi'nde başladı. Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven'in divan başkanlığına seçildiği kongrede, SHP Genel Başkanı Karayalçın yaklaşık 2 saat süren bir konuşma yaparak, iç ve dış gelişmeleri değerlendirdi. Partili gençlerin 'İnadına SHP' sloganı üzerine Karayalçın, "İnadına değil, inandığımız için solcuyuz" dedi. Onursal Genel Başkanları Erdal İnönü için 'aslanların aslanı' ifadesini kullanan Karayalçın, "Kendisini şükranla, rahmetle, saygıyla ve hasretle anıyorum. Biz aslansak, O da aslanların aslanıdır" diye konuştu.

"SORUNLARI YARGI DEĞİL, SİYASET ÇÖZMELİ"
Siyasette yaşanan gelişmeleri hatırlatarak, yaşanan sorunların çözümünün Meclis'e sundukları Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu değişiklik tekliflerinde yer aldığını söyleyen Karayalçın, AK Parti'nin kapatılma davasına ilişkin olarak, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın 'üçüncü yol' açıklamasını çarpıcı bulduğunu dile getirdi. Karayalçın, "İyi niyetli bir açıklama ama karabasandan kurtulmak için yapılan ve 'oh be' anlamına gelen bir açıklama" diye konuştu. Siyasette yaşanan sorunların çözümüne yargının değil, siyasetin çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Karayalçın, "Siyaset bunu yapamıyorsa ne işe yarıyor. Bu, siyasetin sorunları çözemediğinin göstergesidir" şeklinde konuştu. Karayalçın, yeni bir siyasi bunalım yaşandığını ve siyasi alanın çözemediği sorunun yargı alanından çözmesinin beklendiğini ileri sürerek, "Bu durum da siyaset ile yargının çatışmasına neden olmuştur" ifadesini kullandı.

Yargıtay Başkanlar Kurulu Bildirisi ve Danıştay'ın destek açıklamasıyla, buna karşı AK Parti ve hükümet kanadından yapılan açıklamaları hatırlatan SHP Genel Başkanı Karayalçın, şunları söyledi:

"Bildiride öne çıkan üç nokta; yargı erkine sürekli ve sistemli saldırı iddiası, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın haksız yere eleştirilmesi ve yargı bağımsızlığını daha geriye götürecek, yargıyı yasamaya bağlamayı öngören yasa çalışmalarıdır. Bildirinin ardından Adalet Bakanı Sayın Şahin, 'Dam üstünde saksağan' demiştir. Sayın Çiçek ise, 'Bildiri siyasidir, Yargıtay'ın böyle bir yetkisi yoktur' demiştir. Parti olarak darbeye, muhtıraya, tepeden inmelere karşıyız, ama AK Parti'nin işine geldiği zaman
demokrasinin arkasına saklanmasını da kabul edemeyiz. Yargıtay'ın bildirisi Allah aşkına niye ideolojik olsun. Neden siyasi olsun. Bunları kamuoyuyla Yargıtay paylaşmayacakta, kim söyleyecek. Başbakan'ın dediği gibi velev ki bu bildiri siyasi olsun. Burada önemli olan iddiaların doğru olup olmadığıdır."

Karayalçın, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yaşanan krizde 'inisiyatif' alması çağrılarını da, "Sayın Cumhurbaşkanı bu krizin nesini yönetsin. Kriz sistemden çıkmaktadır" dedi.

"CHP İKTİDAR OLMAKTAN KAÇTI"
Solda birlikteliği sağlama adına SHP'nin üzerine düşen görevi yerine getirdiğini ve çerçevede büyük uğraş verdiğini anlatan Karayalçın, CHP'yi de sert bir dille eleştirdi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan 'birisi' diye söz eden Karayalçın, "Sayın Ecevit'in cenaze töreninde halk, bir televizyon kanalında Sayın Erdal İnönü sol partilere 'birliktelik' için çağrıda bulunmuştu. Ama birileri halkın verdiği görevden kaçtı. İktidara gelmeye cesaret edemedi. Şimdi bunun hesabını kim soracak?" diye konuştu.

Karayalçın'ın tek aday olduğu genel kurulda, Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu üyelikleri de belirlenecek.

.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2008 Cumartesi 16:24:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
a.uyanık IP: 88.244.237.xxx Tarih : 25.05.2008 18:11:01

Türkiye geldiği siyasi durumdan çıkamayacak durumdadır.İktidar partisi halkın işsizlik yoksulluk derdini gündemden uzaklaştırarak boşa vakit harcanacak gündemler yaratıyor.CHP de bu söylemlerle oyalama taktiğine Baykalın kişisel görüşlerini dakikalarca anlatması ile destek olarak Büyük bir çoğunluğun beklentilerine çözüm önerileri ile çıkış yolu göstermeyi ihmal ediyor. Kim bu esnafın sıkıntılarına çözüm arayacak.İşsize iş veecek. Her yıl yazboz tahtasına dönen eğitimi çıkmazdan kurtaracak.AKP KADIN KOL-GEÇLİK KOL v.b toplantılarla yalan dolanla oyalarken ANA MUHALEFET ANKARA'DA KOLTUKTA OTURARAK ÇÖZÜM ARAMAKTA.... ATATÜRKTE İSTANBULDA TEKLİF EDİLEN BİR KOLTUKTA HERŞEYİ ÇÖZEBİLİRDİ....SAMSUN AMASYA YASİVAS2A V.B NEDEN ÖLÜM PAHASINA DA OLSA DOLAŞTI SAYIN LİDERLER DOLAŞIN ARTIK ANADOLU YU YURDUN HER KÖŞESİNİ....