19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Karayılan kaçacak delik arıyor

Haftalık Aksiyon dergisinin haberine göre terör örgütü PKK'nın elebaşılarından Murat Karayılan, Kuzey Irak'ta istenmeyen adam ilan edildi.Terör örgütü PKK’nın eli kanlı lideri Murat Karayılan Avrupa’ya sığınmaya hazırlanıyor. İsveç veya İsviçre’ye gitmek için temaslarda bulunuyor.

Karayılan sığınacak yer arıyor

Terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanmasından sonra liderlik görevini üstlenen Murat Karayılan Irak’tan kaçmak için fırsat arıyor. 

Örgüte yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre Türkiye’nin ısrarıyla Talabani ve Barzani tarafından Kuzey Irak’ta “istenmeyen adam” haline gelen Karayılan, can güvenliği endişesiyle çıkış yolları aramaya başladı. Ankara’nın diplomatik çabaları ile Irak genelinde ve Kürt liderlerin denetimindeki kuzeyde ofisleri kapatılan ve terörist kadroları yakın takibe alınan PKK’ya en büyük darbeyi İran vurdu.

 Ağır silahlarla teçhiz edilmiş Devrim Muhafızları önce İran’ın, Irak sınırına yakın dağlık bölgesindeki Gedar, Kalereş, Sehidan, Karasi, Dambat ve Türeş kamplarını yerle bir etti. Bombardıman yüzünden 6 kampta bulunan 500 PKK militanı Irak topraklarına çekilmek zorunda kaldı. Kendi sınırları içindeki terör kamplarını boşaltmayı başaran İran, bunun ardından başlattığı sınır ötesi operasyonla örgütün Kandil Dağı çevresindeki kamplarını da yerle bir etti. 

Bu saldırılar sırasında yaralanan “Cemal” kod adlı Karayılan, Türk ve İran istihbarat birimleri tarafından kaçırılmaktan endişe ettiği için etrafındaki güvenlik çemberini artırdı. Murat Karayılan, emrindeki 3 bin militanla Erbil tarafındaki Akre ve Kürt Yahudilerinin yaşadığı alan olarak bilinen Berzenci bölgesinde konuşlanmış durumda. Bahar mevsiminde Türkiye’ye sızan yaklaşık 800 kişilik dağ kadrosu ile TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) isimli paravan örgütlenmenin de liderliğini yapan Karayılan birçok kanlı eylemin planlayıcısı olarak öne çıkıyor.

Alınan tüm önlemlere karşın tedirginliği had safhaya ulaşan Murat Karayılan’ın örgütün Avrupa’daki temsilcilerine sığınma için zemin yoklamaları talimatını verdiği öğrenildi. Örgüt kaynakları Karayılan’ın ilk tercihinin uluslararası suçluların iadesi anlaşmalarına imza atmayan İsviçre olduğunu ifade ediyorlar. Bu ülkedeki bazı siyasilerin örgütle son derece iyi ilişkiler içinde olmasının yanı sıra güvenlik konusunda sıkıntı yaşanmayacağı garantisinin de verilmesi üzerine Karayılan’ın örgütün lider kadrosundaki 20 kişiyle İsviçre’ye gitmek için hazırlık yapmaya başladığı ileri sürüldü. İsviçre’nin bazı kantonlarının PKK ile dostane ilişkiler geliştirmiş olduğu daha önce de Türk basınına yansımıştı. Bu ülkedeki kebapçı dükkanlarının neredeyse %90’ını kontrol eden PKK geçmişte Dışişleri Bakanlığı yapmış M. Calmy-Rey gibi isimlerle görüşmeler yapmıştı. Söz konusu gelişme Türk istihbaratı tarafından tespit edilince Türkiye ile İsviçre arasında 2003 yılının Ekim ayında diplomatik bir kriz yaşanmıştı.

İsviçre’deki PKK yapılanmasını iyi bilen isimlerden birisi olan Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) üyesi İbrahim Güçlü, Karayılan’ın İsviçre’ye sığınma isteğinin olabileceğini ancak bunun gerçekleşmesinin sanıldığı kadar kolay olmayacağını vurguluyor: “Bu ancak Amerika ve Türkiye’nin rızası ile gerçekleşebilir. Karayılan İsviçre’ye uluslararası hukuk kurallarının en esnek olduğu yollarla insani veya siyasi başvuruyla gidebilir.” Terör örgütü liderinin kendilerine kucak açan Danimarka, İsveç ve Norveç’te de temsilcileri vasıtasıyla bazı temaslarda bulunduğu da gelen haberler arasında.

Aslında Murat Karayılan’ın Kuzey Irak’ı terk etme isteği yeni değil. Örgütte Cemil Bayık ile giriştiği iktidar savaşında ciddi anlamda sıkıntı yaşayan Karayılan Haziran 2005’te de PKK’yı bırakacağını açıklamıştı. Karayılan o günlerde şartlar olgunlaşırsa ve Şemdin Sakık’a sağlanan yargılama ortamı sağlanırsa Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim olacağını açıklamıştı.


Aksiyon
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2006 Cuma 18:17:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?