22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Kayıp olan 33 kızın hesabını verin'

Atatürk Kız Yetiştirme Yurdu’na yönelik iddiaları nedeniyle Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ile arası açılan AKP Milletvekili Turhan Çömez, yetiştirme yurtlarını Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun incelemesi önerisinde bulundu.

İSTANBUL Atatürk Kız Yetiştirme Yurdu’nda kalan kızların "Biz fahişe değiliz" açıklaması üzerine kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt veren AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, şunları söyledi:

KÖŞK DENETLEMELİ

Ben yıllardan beri süren yetiştirme yurtlarıyla ilgili sorunların çözülmesi için çaba harcıyorum. Bu nedenle de yurtların Cumhurbaşkanlığı tarafından teftiş edilmesini istiyorum. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nu göreve çağırdım. Randevu aldım, kendilerinin gereğini yapmasını istiyorum. Eğer bir ihmal yoksa, o zaman ortaya çıkar.

EMANET ÇOCUKLAR

Ben kızlarımızı değil, kızlarımıza yönelik istismarı tartışmaya açmak istedim. Yavrularımızı hedef almak kimsenin aklına gelmez. Benim dile getirdiğim liste fuhuş değil, kayıp listesiydi. O gece Atatürk Kız Yurduna gittiğimde tutanaklarda 33 kız çocuğunun kayıp olduğu belirtiliyordu. Yurt görevlilerinin tuttuğu tutanak elimde. Bunlar kız yetiştirme yurdunda sürekli kalan çocuklar mı, sokak çocuklarımı ben bunu bilemem. Sonuçta devlete emanet edilmiş çocuklar. Atatürk Kız Yurdu’nda 33, Türkiye genelinde 600 çocuk kayıp. Bana bunun açıklamasını yapsınlar.

SİSTEM TARTIŞILMALI

Olayın takdim ediliş biçiminde üzüntü duydum. Hangi gerekçeyle olursa olsun yavrularımızın pırıl pırıl yüreklerinin incinmesine, örselenmesine gönlüm razı olmaz. Devlet, kendisine emanet edilen yavruların 600 tanesine sahip çıkamıyor, bunların akıbetini bilmiyorsa, herkesin oturup düşünmesi lazım. Bu sorun yurt mantığı ile çözülmez, koruyucu aile sisteminin yaygınlaştırmak ve işler hale getirmek gerekir. Gelişmiş ülkelerin hiç birinde 200-300 çocuğun birarada barındığı yurt sistemi yoktur.

Emaneti istismar etmeye hakkı yok

Turhan Çömez, Atatürk Kız Yurdu’nda 33, Türkiye genelinde 600 çocuğun kayıp olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Önce bana bunun açıklamasını yapsınlar. Minicik yürekleri gazete manşetlerine taşımanın sorunun çözümüne ne katkı sağlayacağını merak ediyorum. Kimsenin politik kaygı ve çıkar beklentisi ile devlete emanet edilen yavruları istismar etmeye hakkı yoktur. Sorunları yok saymak, halı altına süpürmek, bize emanet edilmiş yavrulara haksızlık etmektir."
Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2007 Cuma 03:45:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cem demir IP: 85.98.247.xxx Tarih : 19.01.2007 09:16:00
Buda vekil olacak asılsız iddalarda bulunuyor evet yetiştirme yurtlarında yaşananlar büyük bir sorun anacak kardeşim ortaya bir idda atıyorsan bunu ıspatla o mahsum kız çocuklarını lekelemeye hakkın yok, aha şuraya yazıyorum bu adam akp den ayrılır ve bir parti kurar sadece reklam yapıyor hepsi bu...