16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Kayseri Lisesi'nde heyecan

OSMANLI Dönemi'nde `İdadi' Cumhuriyet döneminde ise, `Lise' adını alan, Anadolu'nun önemli eğitim kurumlarından 114 yaşındaki Kayseri Lisesi, 1944-45 mezunu merhum Turgut Özal'dan sonra, 1967-68 mezunu Abdullah Gül'ü Cumhurbaşkanı koltuğuna oturtmaya çalışıyor.

Lisenin giriş panosunda bulunan Abdullah Gül'ün portresinin altındaki `Başbakan' yazısı, `Cumhurbaşkanı' yazısıyla değiştirilmek için hazır bekliyor. Özal'ın `Pekiyi', Gül'ün `orta' derece ile mezun olduğu Tarihi Kayseri Lisesi, 8'inci Cumhurbaşkanı'ndan sonra 11'incCumhurbaşkanı da çıkartarak olmayı bekliyor.

Kayseri Lisesi Müdürü Ömer Güven, Gül'an Cumhurbaşkanlığı adaylığını sevinçle karşıladıklarını eski bir mezunlarının, merhum Turgut Özal'dan sonra Cumhurbaşkanlığı oturmasının kendilerine onur ve şeref vereceğini söyledi. Güven, "Abdullah beyin adaylığının ardından seçilmesi halinde çok mutlu oluruz. Zira, bu bir eğitim kurumu için hele hele Atatürk'ün 4 kez ziyaret ettiği `Kayseri Lisesi'ni müdürü ile, muallimleri ile, bütün talebesiyle cumhuriyetin ateşli, feyizli bir Kayseri Lisesi bulduk' dediği 114 yıllık okulumuz ögrencileri için de bir motivasyon olur. Zira, iki Cumhurbaşkanı çıkartan bu okuldaki öğrencilerin hayata bakışı gelecekle ilğili hedefleri büyük" dedi.

KAYSERİ LİSESİ

110 yıllık geçmişiyle okul, Anadolu'nun en köklü okullarındandır. Kayseri Lisesi, eğitim anlayışıyla `insan' yetiştirmeyi hedeflemiş ve bugüne kadar verdiği mezunlar, alanlarında `en iyiler' arasına girmeyi başarmışlardır. Kayseri Lisesi Şeref Defteri 8'inci sayfada, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve eşi Latife hanımın birlikte imzaladıkları 14 Ekim 1924 tarihli metinde şu ifadeler yer alıyor:

"Kayseri Lisesi'ni müdürü ile, muallimleri ile, bütün talebesiyle cumhuriyetin ateşli, feyizli bir Kayseri Lisesi bulduk.' Kayseri Lisesi 13 Eylül 1893 tarihinde bugünkü Kurşunlu Camii civarında Seyfullah Efendi konağında `Derece-i Ula Mekteb-i Mülkiye İdadisi' adıyla üçü Rüştiye, ikisi İdadi olmak üzere 5 sınıflı olarak öğretime başlamıştır. 1895-1896 ders yılında öğrenci sayısı 60'a yükselmiş olup, ilk mezunu 5 kişidir. Konağın ihtiyacı karşılayamaması üzerine bugünkü binanın yapımına başlanmış olup 1903'te tamamlanmıştır."

1915-16 öğretim yılında Sultani oldu. Sakarya Savaşı sırasında Ankara'nın boşaltılması söz konusu olunca binanın Türkiye Büyük Millet Meclisine bırakılması için hazırlıklar yapıldı. Aynı yıl Ankara Sultanisi ile birleştirilerek üç dönemli 12 yıl süreli yatılı Sultani durumuna getirilmiştir. 1923 yılında Ziya Gökalp'in kanun teklifi ile Sultani adı Liseye çevrildi.

1935-36 ders yılında kız ortaokulu ile birleştirilerek karışık lise olarak öğretime 1962-1963 ders yılına kadar devam edildi. Kayseri Lisesi kuruluşundan bugüne kadar 25 bine kadar mezun vermiştir. Mezunları arasında şehitler, gaziler olduğu gibi Türkiye hatta dünyaca ünlü Başbakan, Cumhurbaşkanı, Bürokrat, Bilim Adamı, İş Adamı, Sanatçılar bulunmaktadır. 1921 Ağustos'undaki Sakarya Savaşı esnasında her türlü ihtimali düşünen Ankara Hükümeti bir yenilgi meydana geldiği takdirde Kayseri'ye çekilme kararı verdi. Büyük Millet Meclisi'nin toplantıları için şimdiki Kayseri Lisesi'nin binası uygun görülerek gerekli tedbirler alınmıştır. Kayseri Lisesi'nin son sınıf öğrencileri de Sakarya Savaşı sebebiyle cepheye gitmiş, vatan için şehit düşmüş ve Kayseri Lisesi 1920- 21 öğretim yılı mezuniyet defterine son sınıfların karşısına: Lise son sınıf talebeleri Sakarya Savaşı için cepheye gidip hepsi cephede şehit düştüğünden bu öğretim yılında okulumuz mezun verememiştir. ibaresi yazılmıştır.

Oktay Ensari/ DHA
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2007 Çarşamba 18:23:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?