16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Kaz Dağları için araştırma önergesi

CHP, Kaz Dağlarında yapılan altın madenciliğinin çevreye vereceği zararın tespit edilmesi için meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP tarafından Kaz Dağlarında altın arama çalışmalarını yerinde incelemek üzere oluşturulan komisyona başkanlık eden CHP Genel Sekreter Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil ve komisyon üyesi milletvekilleri ile CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Parlamentoda basın toplantısı düzenleyerek, önergenin içeriği hakkında bilgi verdi.

Tamaylıgil, komisyonun bölgede yaptığı incelemeleri ve gözlemleri de anlattı. Yöre halkının madencilik faaliyetleri konusunda son derece hassas ve tedirgin olduğunu söyleyen Tamaylıgil, komisyonun ilk çalışmasının araştırma önergesinin verilmesi olduğunu, konunun her boyutuyla inceleneceği bir çalışma sürecinin devam ettiğini ve kapsamlı bir raporun hazırlanacağını bildirdi. Araştırma önergesinin acilen gündeme alınmasını isteyen Tamaylıgil, "CHP olarak bir an önce Araştırma komisyonu kurulmasını istiyoruz. Konunun her boyutuyla incelemesi yapılsın" dedi.

Bölge halkının, bundan sonraki süreçte ortaya çıkabilecek ve çıkabilme riski olan konularda nelerle karşı karşıya olduğunu bilmesi gerektiğini ifade eden Tamaylıgil, "Talebimiz, bir an önce başta iktidar partisi olmak üzere, diğer muhalefet partilerinin de desteğiyle Kaz Dağları bölgesinde maden arama ve özellikle altın arama noktasında ortaya çıkan sonuçları bir toplumsal duyarlılık içerisinde ele alacak araştırma komisyonunun kurulmasıdır" diye konuştu.

CHP Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük de Kaz Dağlarının oksijen deposu olduğunu ve mitolojik açıdan da önemli olduğunu söyledi. Küçük, "Bugün Kaz Dağlarının oksijen eşdeğeri Alp Dağlarında veya mitolojik eşdeğeri Yunanistan’daki Olympos’ta altın arayabilir miyiz?" diye sordu. Küçük, daha sonra, Artvin Cerattepe mevkisinde Kanadalı şirket Inmet Mining Corporation’ın bakır madeni işletmek istemesi konusuna değindi. Küçük, başta Yeşil Artvinliler Derneği olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve yöre halkı tarafından düzenlenen protesto mitingine katıldıklarını kaydetti.

ÖNERGEDEN
TBMM Başkanlığına sunulan önergede, Kaz Dağlarının, tarihi, mitolojisi ve kültürünün yanı sıra, flora ve fauna açısından da Türkiye’nin çok önemli bir bölgesi olduğu belirtildi. "Kaz Dağları, dünyanın en zengin oksijen bölgesi, Türkiye’nin akciğerleri ve turizm cennetidir" denilen önergede, yer altı su kaynakları, kaplıcaları, zeytinlikleri, özel bitki örtüsü, yaban hayatıyla ve yaklaşık 1.5 milyon nüfusuyla Türkiye’nin en önemli yaşam alanlarından biri olduğu bildirildi.

Kaz Dağlarının, mitolojik, arkeolojik, sosyal, kültürel ve ekonomik bakımdan bölgenin en zengin alanlarından olduğuna işaret edilen önergede, tarım, orman, hayvancılık, turizm ve sağlık alanlarında çok önemli potansiyele sahip olan bölgenin son günlerde bu özellikleriyle değil, altın ve diğer maden arama çalışmalarıyla gündeme geldiğine dikkat çekildi.

Bölgede madencilik konusunda arama, işletme ruhsatı ve işletme izni olan, ayrıca arama, işletme ruhsatı olan sahalardan işletme izni aşamasına gelmiş başvuruların belirlenmesi istenen önergede, bölgede yapılmakta olan madenciliğin özellikle altın madenciliğinin, insan, hayvan, bitki örtüsü, su ve hava tabakası ve diğer tüm yönlerden çevreye verdiği ve vereceği maddi ve manevi zararların tespitinin yapılması talep edildi.

Önergede, bugüne kadar arama ve sondaj faaliyetlerinin ne kadar alanda ve kaç noktada yapıldığı ve bu çalışmalar sonucunda tahrip olan orman ve bitki örtüsünün belirlenmesi, bölgenin ekonomik, tarihsel, sosyal yapısının incelenmesi, dünyada altın işletmeciliğinde kullanılan yöntemlerin ve siyanür kullanımına karşı alınan önlemlerin araştırılması, altın madenciliği konusunda Türk ve uluslararası mahkemelerde alınan kararların ve yargı sürecinin incelenmesi, uzun vadeli olarak yer altı ve yer üstü zenginliklerinin kıyaslanması ve gerekli tespitlerin yapılması amacıyla meclis araştırılması açılması istendi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2007 Çarşamba 15:25:37
Güncelleme :7 Kasım 2007 Çarşamba 15:27:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?