22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Kerkük elden gidiyor mu?

Kerkük konusunda tehlikeli süreç devam ediyor. ABD'den de Kürtlerle aynı doğrultuda açıklamalar geliyor. 

Bu arada 15 Ocak 2007, pazar günü de Ankara'da 2007: Kerkük paneli düzenlenecek. Panele yüksek katılımın olacağı bildiriliyor.

Tehlikeli süreç başladı

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Kerkük'te oldu bitti, tehlikeli gelişmeleri tetikler" yönündeki açıklamasına yerel Kürdistan Parlamentosu Başkan yardımcısı Kemal Kerküki ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad'dan tepki geldi. Ayrıca bugün sabaha karşı ABD Başkanı'nın açıkladığı yeni Irak planında Erdoğan'ın hassasiyetlerine yer verilmediği görüldü. Bush, bir kez daha PKK ile mücadele sözü verdi ancak üstü kapalı olarak "Bu işi bize bırakın siz karışmayın" mesajı verdi.

Kuzey Irak’ın Erbil kentindeki yerel Kürdistan Parlamentosu Başkan yardımcısı Kemal Kerküki, “Kerkük, Türkiye’nin bir kenti değildir. Türk yetkililerin Kerkük ve 140'ıncı madde hakkında açıklama yapma yetkisi yoktur. Kerkük'ün kaderini de ancak orada yaşayan halk kesimleri belirleyecektir” dedi.

Kürt televizyonlarının haberine göre, Kerkük’te yaşayan etnik grupları temsil ettiği öne sürülen ‘Kerküklü Göçmen Aileleri Yüksek Komitesi’ üyeleri, aynı zamanda Kerkük’ün normalleştirmesini öngören Irak Anayasası'nın 140. maddeyi izleme komisyonu Başkanı Kerküki'yi ziyaret ederken Kerkük’ün durumu ile ilgili rapor verdi.

Kerkük’te etnik gruplar arasında birlik ve kardeşlik ruhunun var olduğunu söyleyen Kemal Kerküki, “Kerkük’te kardeşlik ruhunun sürdürülmesi, kentte istikrarı sağlama ve 140.maddenin uygulanma sürecine de katkı sunacaktır” dedi.

"HİÇ KİMSE KERKÜK'ÜN İÇİŞLERİNE KARIŞAMAZ"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Kuzey Irak’ta işi oldu bittiye getirmek isteyenlere sesleniyorum. Oranın yeni bir Karabağ olmasına izin vermeyiz’ sözlerine değinen Kemal Kerküki, şöyle konuştu:

“Hiç kimse Kerkük’ün içişlerine karışamaz. Çünkü, Kerkük Türkiye'nin bir kenti değildir. Kerkük Türkiye'nin bir kenti olmadığına göre, Türk yetkililerinin de Kerkük ve 140'ıncı madde hakkında açıklama yapma yetkisi yoktur. Kerkük'ün kaderini de ancak orada yaşayan halk kesimleri belirleyecektir.”

Kemal Kerküki, Irak'ın kendi kanunları ve kendini yönetecek bir siyasi yapısı olan bir devlet olduğunu, komşu ülkelerle ilişkilerimizin kardeşçe ve dostça devam etmesini istediklerini kaydederek, şöyle dedi:
“Onların iç işlerimize karışmasını istemiyoruz. Irak merkezi hükümeti Kerkük için bir karar vermiş ve anayasada 140'ıncı maddeyi koymuştur. Bunun uygulanması için durumu açıkça belirtmiştir. Kerkük'ün kaderinin belirlenmesinde Kürt tarafı olarak barışçıl yöntemler tercih ediyoruz. Bu tercihlerinin de bir iyi niyet göstergesi olarak ele alınması gerekir. Kerkük’te yaşayan Türkmenler, Türkiye değil Irak vatandaşıdır. Türkiye, lrak’ın bir komşu ülkesidir. Burada yaşayan Türkmenler’in hepsi Irak vatandaşıdır. İlişkilerimiz çok güzeldir. Erdoğan Irak’ın bir şehir, Kerkük’ün bir köyü gibi konuşuyor. Biz komşumuza saygı ve kardeşlik ilişkileri çevresinde ve tüm dünyaya bu iyi niyet dilekleri ile yaklaşmaktayız. Birbirimizin işine karışmamak gerekir. Irak’ın huzuru ve istikrarı için içişlerine müdahale edilmemelidir. Bu gibi yaklaşımlar kesinlikle kabul edilemez. Kerkük sorununun barışçıl çözümünden yanayız.”

Kemal Kerküki, Baas rejimi döneminde zorla göç etmiş ve dönen Kürt, Türkmen ve diğer topluluklara eşit davrandıklarını öne sürerken Irak’taki merkezi hükümetle çalışmalar sürdürdüklerini, Saddam rejimi tarafından Kerkük’ten zorla göç ettirilenlere yardım etmeye çalışırken herkese eşitçe yaklaştıklarını, sorunları lrak meclisine taşıyacaklarını söyledi.

ABD BÜYÜKELÇİSİ: IRAK’IN İÇİŞLERİNE KARIŞILMAMALI

Amerika’nın Irak büyükelçisi Zalmay Halilzad, lrak Devlet Başkanı Celal Talabani ile Süleymaniye’de düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kerkük’le ilgili açıklaması hatırlatılınca bu konudaki görüşlerini anlattı.

Büyükelçi Halilzad, Irak anayasası ve ülkenin egemenliğine saygılı olduklarını belirtirken, bu anayasanın Irak’taki sorunların giderilmesi konusunda ana çözüm niteliğinde olduğunu söyledi. ABD Büyükelçisi, “Iraklılar’ın dışında başkalarının Irak’ın içişleri üzerine açıklamalarda bulunmasının kabul edilemez. Irak’ta elde edilen kazanımlar, Kürtler’le olan sıkı ilişkilerimizden kaynaklanıyor. Kürtler, ABD’nin başarı sağlaması için destekte bulunuyor” dedi.

Kerkük: 2007 Paneli

Irak’taki belli güç ve grupların Kerkük’ün Statüsü ile ilgili düşüncelerini Türk ve dünya kamuoyu ile paylaşmalarını sağlamak ve bu konudaki dayatmaları engellemek düşüncesi ile, Global Strateji Enstitüsü tarafından 15 Ocak 2007 günü 09:30 – 17:30 saatleri arasında "Kerkük: 2007" konulu bir panel düzenlenecektir.

Irak’taki siyasi, dini ve etnik grup temsilcilerinin görüşlerini ortaya koyacağı panele katılım davetiye ile olacaktır. Paneli takip etmek isteyenlerin sözkonusu enstitüyle irtibat kurmaları gerekmektedir.

GLOBAL STRATEJİ ENSTİTÜSÜ

İLETİŞİM BİLGİLERİ:

Adres :
Mithatpaşa Cad. No: 46/4 Kızılay/ANKARA

Telefon :
TR +90  3124302609  Çagri 

Fax :
+90.312 430 39 48

E-Posta :
bilgi@globalstrateji.org

info@globalstrateji.org



Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2007 Perşembe 17:26:40
Güncelleme :11 Ocak 2007 Perşembe 17:36:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cumhur IP: 85.108.80.xxx Tarih : 11.01.2007 20:07:33
Kerkük elden gideli benim bildiğim çoookkk oldu..Say başbakan sürekli konuşuyor sürekli şuna izin vermeyiz buna izin vermeyiz diyor ama hepsi lafta kalıyor. Sayın başbakanın bilinmedik bir tarafı ortaya çıkıyor böylece kendileri AVCI galiba :)))