16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

'Kerkük Irak şehridir'

Global Strateji Enstitüsü tarafından Ankara'da düzenlenen Kerkük: 2007 başlıklı toplantıdan, "Kerkük Irak şehridir" mesajı çıktı.

Katılımcılar, Kerkük ile ilgili bir referandum yapılacaksa, buna bütün Iraklıların katılması gerektiğini söyledi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Global Strateji Enstitüsü'nden Nejat Eslen, Kuzey Irak'ın yaklaşık 50 milyar varille, küresel petrol rezervlerinin yüzde 4'üne sahip olduğunu vurguladı. Kuzey Irak ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin 21'inci yüzyılın en değerli iki stratejik maddesi olan su ve petrolü barındırdığını kaydeden Eslen, ayrıca Kuzey Irak'a yerleştirilecek gelişmiş bir füze sistemi ya da havaalanı ile Basra Körfezi'nden Karadeniz'e kadar Doğu Akdeniz, Kızıldeniz ve Doğu Avrupa'daki enerji geçişinin kontrol edilebileceğini ifade etti. ABD'nin şu anda askeri açıdan Irak'ta başarısız olduğunu belirten Eslen, ancak Kuzey Irak'ta kurulacak bir Kürt devleti ile Amerika'nın çıkar kazanabileceğini söyledi.

"ABD VE KÜRTLER SÖZLERİNİ TUTMADI"

Toplantıda Global Strateji Enstitüsü adına bir başka konuşma yapan Mustafa Ziya da ABD'nin Irak'ı işgalinden önce Kerkük'te bir sıkıntı yaşanmaması için Ankara'da iki toplantı yapıldığını kaydetti. 17 Mart 2003'te yapılan toplantıya ABD adına Zalmay Halilzad, Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Irak Türkmen Cephesi yetkililerinin katıldığını belirten Ziya, bu toplantıda, "Operasyon esnasında Kerkük'e milis ya da sivil girmeyecek. Kerkük'e sivil akışı engellenecek" kararı çıktığını söyledi. Ziya, 19 Mart'ta yapılan diğer bir toplantıya Irak'tan daha geniş katılımın olduğunu belirterek, bu toplantıda da önceki paralelde bir karar alındığını kaydetti. Mustafa Ziya, ancak KDP ve KYB birliklerinin sözlerini tutmayarak 10 Nisan 2003'te Kerkük'e girdiğini, ABD'nin de buna göz yumduğunu söyledi. 2003 yılında Kerkük'ün nüfusunun 860 bin olduğunu belirten Ziya, bugün bu sayının 1 milyon 600 bine çıktığını ve şehirde gerek güvenliğin gerekse idarenin Kürtlere verildiğini ifade etti. Mustafa Ziya, Kerkük'te şu an 20 bin Peşmerge, 350 bin kalaşnikof tüfek ve 10 milyon mermi olduğunu söyledi.

"IRAK PETROLLERİNİN YÜZDE 40'I KERKÜK'TE"

Toplantıda oturum başkanlığı yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Irak'ın petrol rezervlerinin yüzde 40'ının Kerkük'te olduğunu, Irak'ın ihraç edilen petrollerinin yarısının da Kerkük'ten çıkarıldığına dikkat çekti.

Dünyada Kuzey Irak dışında teröre bu kadar müsemma gösterilen bir başka bölge olmadığını da belirten Öymen, teröristlerin bu topraklarda rahat rahat dolaştığına, kimsenin onlara dokunmadığı gibi Türkiye'nin dokunmasına da izin vermediğini söyledi.

Öymen, çözümün Irak'ta doğrudan doğruya çıkarı olmayan, komşu olmayan ülkelerden oluşan bir Birleşmiş Milletler gücünün bölgeye yerleştirilmesi olduğunu ifade etti.

Irak'ın bir demokrasi olduğunun söylendiğini belirten Öymen, "Demokratik bir devlette bir tane ordu olur. Birkaç ordu olmaz" dedi. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hüseyin Avni, Irak'ta mezhep ya da ırk değil vatandaşlık bilincinin öne çıkmasını istediklerini söyleyerek, Türkiye'nin Irak halkına hep destek verdiğini ve halen bu desteğini sürdürdüğünü belirtti.

"KERKÜK REFERANDUMUNA TÜM IRAKLILAR KATILMALI"

Irak Ulusal Diyalog Cephesi Başkan Yardımcısı Hamit El Mutlak da Türkiye'nin Irak'ı, savaşın başından bu yana bazı Arap ülkelerinden bile daha çok desteklediğini belirterek, "Türkiye işgal kuvvetlerinin topraklarını kullanmasına izin vermedi. Tarih bunu yazdı" dedi. Kerkük'ün bir Irak şehri olduğunu söyleyen El Mutlak, Kerkük konusunda bir referandum yapılacaksa sadece Kerküklülerin değil bütün Iraklıların bu referandumda oy vermesi gerektiğini söyledi. El Mutlak, buna gerekçe olarak son dört yılda şehrin demografik yapısındaki değişiklikleri gösterdi.

"Kerkük'ün bir karış toprağından taviz vermeyiz. Kerkük'ün her karış toprağı Irak'ın toprağıdır" diyen Hamit El Mutlak, Irak'ta devlet kanadı altında terör yaşandığını halen 4 milyon Iraklının ülkeleri dışında mülteci olarak yaşadığını söyledi. El Mutlak, Türkiye, Birleşmiş Milletler ve insani kuruluşlardan Irak'taki kanı durdurmalarını da istedi. Irak Fazilet Partisi Milletvekili Kerim Muhsin El Yakubi, Kerkük'te Türkmenlerin haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, Kerkük'ün küçük bir Irak örneği olduğunu söyledi. Irak İslam Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Halid Osman da istikrarlı ve iç savaştan uzak bir Irak için Kerkük sorunuyla ilgilenilmesi, ancak bu konuda acele edilmemesi ve bir oldu bittiye getirilmemesi gerektiğini kaydetti.

"TÜRKİYE'NİN GİRMESİNİ İSTEMEYİZ"

Irak Ulusal Diyalog Cephesi Başkan Yardımcısı Hamit El Mutlak, Kerkük'te olası bir oldu bittinin ardından Türkiye'nin bölgeye muhtemel bir müdahalesini nasıl gördüklerinin sorulması üzerine, "Biz Irak'ın her karış toprağının Iraklılara ait olduğuna inanıyoruz. Türkiye'nin bu gibi kaygan zeminlere girmesini istemeyiz. Türkiye, Irak'ın işgaline karşı geldi. Türkiye'nin barışa katkıda bulunmasını isteriz" dedi.

SADDAM TARTIŞMASI TOPLANTIYA SIÇRADI

Öte yandan Irak'ın eski lideri Saddam Hüseyin'in idamı ile başlayan tartışma, Ankara'daki Kerkük 2007 toplantısına da sıçradı. Irak Ulusal Diyalog Cephesi Başkan Yardımcısı Hamit El Mutlak'ın Saddam Hüseyin için "Allah rahmet eylesin" demesi üzerine ön sıralarda oturan bir Şii Iraklı, "Allah onun belasını versin" diyerek tepki gösterdi. El Mutlak, bunun üzerine, "O sizin görüşünüz, Saddam zamanında Şiileri, Kürtleri hatta Sunileri kesti ama şimdi birlik olmalıyız. Ölen öldü, gömülen gömüldü" diye konuştu.

Ankara'da düzenlenen toplantıya ilgi oldukça büyük oldu. El Cezire ve Türkmeneli televizyonlarının canlı yayınladığı toplantıyı, 22 kamera, çok sayıda foto muhabiri ve muhabir izledi. AKP Milletvekili Turhan Çömez'in de hazır bulunduğu toplantıya, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu ve BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu da birer telgraf gönderdi. Toplantıyı ayrıca Suudi Arabistan ve Fransa'dan diplomatik temsilciler izledi.

anka
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2007 Pazartesi 16:09:59
Güncelleme :15 Ocak 2007 Pazartesi 16:14:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?