28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

'Kerkük'te Kürtler kazanır'

AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, 2007 yılı sonunda Kerkük'te yapılması öngörülen referandumun kesin olarak yapılmaması ve Meclis'te Kuzey Irak gündemli kapalı bir toplantı yapılması gerektiğini ifade etti. Çömez, yapılacak bir referandumda Kürtlerin kaçanacağeını açıkladı.

Çömez, CHP Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren'le birlikte gerçekleştirdikleri 4 günlük Kuzey Irak ziyaretini rapor haline getirdi.

Raporda, sözde Kürdistan olarak adlandırılan Irak'ın kuzeyinin her açıdan dışa tam bağımlı durumda olduğu belirtilerek, “Sanayisi olmayan, kurumları teşekkül etmemiş, ama devlet olma arzusu çok belirginleşmiş bu yapı, şimdilik komşu coğrafyalarla iyi ilişki kurmak ve ekonomik olarak güç kazanmak çabasında. Irak petrollerinin gelirlerinden aldığı payı arttırma dışında, Kerkük petrollerinin tamamına sahip olmak için de çaba harcıyor” denildi.

“KERKÜK'TE İÇ SAVAŞ ÇIKABİLİR”

Kerkük'ün ve oradaki petrollerin bu yapının hakimiyetine girmesi ve bu coğrafyanın devletleşme çabalarının bölge barışı açısından son derece riskli olduğu vurgulanan raporda şu tespitlerde bulunuldu:

“Irak Anayasası'na göre 2007 yılı sonunda Kerkük'te yapılması öngörülen referandum kesin olarak yapılmamalı. Bugünkü koşullarda yapılacak referandumda, Kerkük'ün sözde Kürdistan'a bağlanması yönünde karar çıkacağı çok açık. Şehre getirilen 600 bin Kürt'ün vereceği oylarla şekillenecek referandum sonrası, bölgede önü alınamaz bir kaos başlayacaktır.

Türkmenlerle Arapların kabul etmeyeceği bu sonuçla, Kerkük'ün statüsünün değişmesi, bir iç savaşı tetikleyecektir. Türkiye, bu referandum için en az 10 yıllık bir normalleşme süreci istemelidir.

TBMM, bu referandum sonrasında Kerkük'ün sözde Kürdistan'a bağlanması ve sonucunda iç savaş çıkması halinde, başta Türkmenler olmak üzere orada yaşayan tüm toplumların güvenliğini sağlamak için sınır ötesi barış harekatı hakkının saklı olduğuna dair bir kararı tartışmalıdır. TBMM, Kuzey Irak gündemli kapalı bir toplantı yapmalıdır.”

“İKİNCİ BİR SINIR KAPISI AÇILMALI”

Erbil'de, Türk okullarının açılması, Türkçe yayın yapan radyo-televizyon ve gazetelerin teşvik edilmesi gerektiği ifade edilen raporda, şöyle devam edildi:

“Türkiye, parçalanan Türkmenlerin birlik ve beraberlik içinde olmalarını, Irak yönetiminde siyasal olarak etkin bir güç haline gelmelerini teşvik etmelidir.

Irak'a geçişi sağlayacak ikinci bir sınır kapısı mutlaka açılmalıdır. Dicle nehri üzerinde projelendirilen Ilısu Barajı'nın inşaatına süratle başlanmalıdır. Bu baraj, Türkiye'nin elinde son derece önemli stratejik bir kozdur.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Kerkük'ü de kapsayacak bir Irak ziyareti bugün ve önümüzdeki süreç için anlamlı ve yararlı olacaktır.”

Raporda ayrıca Kerkük ve Erbil'de başkonsolosluklar açılması istendi.

Çömez'in hazırladığı Kuzey Irak raporu, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, Genelkurmay Başkanlığı ve siyasi parti genel başkanlarına da sunuldu.


aa
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 12:03:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?