30
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

'Kıbrıs elden gidiyor'a cevap

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Şu anda da Kıbrıs'ta Türkler cezalandırılıyor ama ister istemez sonunda, inanıyorum ki Kıbrıs Türk Devleti kesinlikle kurulacak'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Girne Amerikan Üniversitesi bünyesinde oluşturulan teknopark hizmet binasının açılışını yaptı. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, 2 yıl önce üniversitenin kendisine fahri doktora unvanı verdiğini hatırlatarak, Ada'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

KKTC'de 42 bin üniversite öğrencisinin eğitim gördüğünü anlatan Erdoğan, bu sayıyı ilk etapta 60 bine çıkarmak istediklerini ifade etti. Ada'da bu rakamın artacağını da ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Tabi bunun gerçekleşmesi için KKTC'nin bir cazibe merkezi haline gelmesi gerekiyor. Bunun için de anavatan, yavruvatan dayanışma içinde atmamız gereken adımları atıyoruz ve atacağız'' dedi.

"KIBRIS TÜRK DEVLETİ KESİNLİKLE KURULACAKTIR"
Erdoğan şöyle konuştu: ''Zira kendimize inanıyoruz, güveniyoruz. Bu noktada bir sıkıntımız yok. İşte 17 Aralık 2004'te müzakere süreci ile ilgili kararı çıkardık, bir çok mücadelelerden sonra. Saf dışı bırakmak istediler ama verilen mücadele sonucunda 17 Aralık 2004'te müzakere sürecinin başlatılmasına yönelik karar çıktı. Tabi bitti mi? Bitmedi. Ondan sonraki süreç var. Ve bu sürecin içerisinde en önemli adımlardan bir tanesi, o da hatırlarsınız 24 Nisan idi. 24 Nisan 2004'te aslında KKTC, yani Kıbrıslı Türkler bir şeyi kazanmıştı. Şu anda kayıp gibi görünüyor. Ama bir şey kazanmıştı. 'Kıbrıslı Türkler masadan kaçıyor' deniliyordu. O gün ne oldu? Kıbrıslı Türkler masadan kaçmadı. Masadan Rumlar kaçıyor. Peki bu nasıl oldu? Yapılan referandum sonucunda Annan Planı'na Kuzey evet, Güney hayır dedi. Burada insanlık karşısında Kuzey verilen sözü yerine getirmenin aslında gururunu yaşıyor. Şu anda nerede neyi konuşsak, neyi tartışsak karşılarına 24 Nisan 2004'ü getirdiğimizde, söyleyecek sözleri kalmıyor. Siz demediniz mi bunu? Dediniz. BM dedi mi? Dedi. AB dedi mi? Dedi. Peki Kuzey Kıbrıs bu noktada sözünü tuttu mu? Tuttu. Güney tuttu mu? Tutmadı. Peki kimi ödüllendirdiniz? Güney Kıbrıs'la Rumları ödüllendirdiniz. Peki Türklere ne yaptınız? Ceza verdiniz. Hala bu cezayı vermeye devam ediyor musunuz? Ediyorsunuz. Şuna çok dikkat ediyoruz. Cezalandırılan aslında 2 ülke var; Kuzey Kıbrıs ve Filistin. Şu anda da Kıbrıs'ta Türkler cezalandırılıyor. Ama ister istemez sonunda, inanıyorum ki Kıbrıs Türk Devleti kesinlikle kurulacaktır. Az önce de ifade edildi siyasi eşitlik olacak, Kıbrıs Türk Devleti olacak. Adil, kapsamlı bir netice çıkacak ve bu kalıcı olacak. Böyle geçici değil ve şu anda ki Türkiye Cumhuriyeti iktidarının bu noktada, bunun dışındaki bir şeye evet demesi mümkün değil.''

Açılışa katılan KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer de konuşmasında Türkiye'nin Kıbrıs halkına verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Soyer, Ada'da kalıcı çözüm istediklerini belirterek, ''Rum yönetimine sesleniyorum. Eşitlik temelinde çözüme, Türkiye'nin AB üyelik sürecine katkı insanlık gereğidir. Yola devam, durmak yok. Hep beraber yola devam'' diye konuştu.

Erdoğan, daha sonra teknokent hizmet binasının açılışını yaptı ve yetkililerden bilgi aldı.

BİLAL ERDOĞAN DA GEZİYE KATILDI
Törenlere, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Murat Başesgioğlu, Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve Başbakan Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan da katıldı. Bilal Erdoğan, son dönemde fırsat buldukça Erdoğan'ın bir çok yurt gezisine katılıyor.

BAYKAL 'KIBRIS ELDEN GİDİYOR' DEMİŞTİ
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, önceki hafta partisinin Meclis Grubu'nda yaptığı konuşmada Kıbrıs'ta yaşanan gelişmeleri değerlendirmişti. Baykal, yaşanan gelişmelerle ilgili oalrak; "Kıbrıs'ta yaşanan gelişmeler tehlikeli boyuttadır. Ada'da adım adım tek devlete doğru gidiliyor. Bu tek devlet de Kıbrıs Rum devleti olacak, Türkler azınlık durumunda kalacaktır' demişti.

A.A
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2008 Cumartesi 21:10:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?