28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

'Kıbrıs gitse de AB kapısı açılmaz'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Kıbrıs'ın bölge açısından çok stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Eğer Kıbrıs'ı feda edersek AB'nin kapısı açılacak mı? Hayır açılmayacak” dedi

Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Atatürk Ekseninde Türk Tarihi ve Kültürü Tanıtım Kulübü'nün davetlisi olarak Tokat'a gelen Öymen, “Ulusal Çıkarlar Doğrultusunda Kıbrıs ve Avrupa Birliği” konulu konferansta öğrencilerle bir araya geldi.

Üniversitenin eski Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen programda konuşan Öymen, Kıbrıs'ın Akdeniz'in doğusunu kontrol ettiğini ve stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi.

KIBRIS'IN STRATEJİK ÖNEMİ

Kıbrıs'ın stratejik önemine değinen Öymen, şöyle devam etti: 

“Ruslar, Kıbrıs için (Kıbrıs Adası batırılamayacak bir uçak gibidir) diyorlar. Kıbrıs'a hakimseniz o bölgeye, bölgedeki petrol yataklarına, petrol ulaşım yollarına hakimsiniz demek. Kıbrıs sularının dibinden her ay 4 bin petrol tankeri geçiyor. İngiltere bütün dünyadaki üstlerinden çekilmiş Kıbrıs'tan ve Cebelitarık'tan çekilmiyor. Kıbrıs bunlar için stratejik önemli ve üsleri Rum kesimine bitişik olduğu için Rumlarla iyi geçinmek zorundalar. Rumları karşılarına almak istemiyorlar ve o nedenle daima Rumlardan yana vaziyet alıyorlar. Şimdi Avrupa Birliğine bakıyorsunuz bizleri çok seviyor. Biz düşmanlarımızdan korkmayız ama dostlarımızdan korkarız. Çünkü en büyük sıkıntıyı dostlarımızdan gördük. Bir şey vermek için vermezler, bir şey almak için verirler.”

KIBRIS İLE TÜRKİYE'NİN AB'YE ÜYELİĞİ İLİŞKİSİ

Kıbrıs'ta bir limanın açılması ile on limanın açılması arasında hukuki bir fark bulunmadığını savunan Öymen, şunları kaydetti:
“Bazı köşe yazarları, iş adamları, (Kıbrıs'ı verelim, başımıza dert oluyor. Türkiye'nin AB yolunu kapatıyor. Şu Kıbrıs'tan bir kurtulsak Avrupa Birliğine girsek. Denktaş burada konuşmasın, gitsin kendi memleketinde konuşsun) diyor. Bilmiyor ki Denktaş'ın ataları Karaman'dan geliyor. Bu topraklar babasının, dedesinin toprağı. Sayın Başbakan'ın ataları ne kadar Türkiye'den çıkmışsa, Denktaş'ın atalarının da bu topraktan çıktığını bilmek lazım. Neticede eğer Kıbrıs'ı feda edersek, AB'nin kapısı açılacak mı? Hayır açılmayacak.”
Türkiye'nin çok zor bir süreçten geçtiğini anlatan Öymen, bu sıkıntılı dönemin birliktelik içerisinde aşılacağını vurguladı.
Öymen, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bu sıkıntılı dönemden ancak birlik içinde olarak kurtuluruz. Bu kadar büyük baskılar içerisinde iktidarı ile muhalefeti ile akademik çevreleriyle birlikte olacağız ve Türkiye'nin haklarını şerefini, haysiyetini birlikte koruyacağız. Çıkış yolu yok mu? Var. Çıkış yolu bu anlaşmaları imzalamışsınız ama bereket iş bitmemiş. İmza ile bir anlaşma yürürlüğe girmiyor, onayla giriyor. AB devamlı bizi sıkıştırıyor, getirin parlamentoya onaylatın diye. 1.5 yıldır getiremiyorlar. Çünkü biliyorlar ki kendi milletvekilleri tepki gösterecek.”

-ÖYMEN İLE BAZI ÖĞRENCİLERLE TARTIŞTI-

Sözlerini tamamladıktan sonra öğrencilerin sorularını yanıtlayan Öymen ile bazı öğrenciler arasında kısa süreli tartışma yaşandı.
Öymen ile öğrenciler arasındaki tartışma, GOPÜ Rektörü Prof. Dr. Zehra Seyfikli'nin öğrencilere sözlü müdahalesiyle sona erdi. Seyfikli, Öymen'le tartışan öğrencilere bazı tavsiyelerde bulundu.
aa
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 20:48:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?