25
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Kılıçdaroğlu ile ilk grup toplantısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ve eski Genel Başkan Deniz Baykal bugun ilk kez grup toplantısına katıldı. Büyük coşkuyla karşılanan Deniz Baykal'ın etrafını partililer adeta kuşattı. Kulis bilgilerine göre Deniz Baykal'a Meclis'te körüklü oda hazırlanıyor. Körüklü oda, normal vekil odalarına göre çok daha büyük. Bu arada Kılıçdaroğlu, kurultaydakinin aksine, Başbakan Erdoğan'dan 'Recep Bey' yerine 'Sayın Başbakan' diye söz etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ilk grup toplantısında kurultaydakinin aksine, Başbakan Erdoğan'dan 'Recep Bey' yerine 'Sayın Başbakan' diye söz etti. Ölenlerin kanlarının yerde kalmaması için BM soruşturmasının mutlaka açılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin Ortadoğu bataklığına çekilmek istendiğini belirtirken, bölgeye ilişkin çok dikkatli bir devlet politikası izlenmesi gerektiğinin altını çizdi. "Herkese eşit uzaklıkta olmalıyız" diyen Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin 'yurtta barış dünyada barış' temelli geleneksel politikasından vazgeçmemesi gerektiğini anlattı.

Bürokratlığı dönemi dosyalarının soruşturulduğunu belirterek, "İsterlerse çocukluğumdan itibaren araştırsınlar. Haram lokma, yetim hakkı yemedim. Hırsızlarla mücadele ettim, bundan sonra da edeceğim" dedi.

CHP Meclis Grubu, bugün kurultayın ardından iki kez toplandı. İlk toplantıda Grup Başkan Vekillikleri için seçim yapıldı.

Baykal var, Baytok yok!

4 adayın yarıştığı seçim için yapılan oylamaya eski Gen

Aysel ALP yazıyor hurriyet.com.trel Başkan Deniz Baykal gelmezken,
İstanbul Milletvekili Nesrin Baytok geldi. Ancak daha sonra basına açık yapılan grup toplantısında ise Baykal vardı, Baytok yoktu.

Baykal nasıl karşılandı?

Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan sıfatıyla yaptığı ilk grup toplantısına partililerin ilgisi büyük oldu. Salonu hınca hınç dolduran partililer, basın mensuplarına ayrılan sıralara da göz diktiler.
Saat 13.30'da başlayacak toplantıya on dakika kala grup salonu Kılıçdaroğlu'nun geldiğini düşünerek, alkışlar eşliğinde "Başbakan Kemal" sloganları ile salonu inlettiler. Ancak gelen Kılıçdaroğlu değil Baykal idi…

Kaset skandalından sonra ilk kez geçen hafta Meclis'e gelen Baykal'ın 'durgun' olduğu gözlendi. 'Başbakan Kemal' sloganları ile karşılanması moralini bozarken, salonun orta bölümünde kendisine yakın milletvekillerinin yanına oturdu. Onlarla sohbet etti.

Tam zamanında!

Kılıçdaroğlu, saat tam 13.30'da salonun kapısında göründü. Partililer yeniden 'Başbakan Kemal' sloganlarına başladılar. Kılıçdaroğlu, salona girer girmez ilk olarak Baykal'ın yanına giderek, "Hoş geldiniz" dedi. Ardından Grup Başkan Vekili Kemal Anadol'un anonsuyla kürsüye davet edildi. Görsel ve yazılı basının büyük ilgi gösterdiği salonda kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu ilk olarak Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ile Ankara Bağımsız Milletvekili Emrehan Halıcı'ya partilerine katılmaları nedeniyle rozet taktı.

Kılıçdaroğlu, görkemli bir kurultay yaptıklarını ve bundan sonra hedeflerinin CHP iktidarı ve başbakanlık olduğunu tekrarlayarak konuşmasına başladı.

Haram yemedim!

AKP'nin kendisi hakkında bir şey bulmak için bürokratlığı dönemine ait dosyaları istediğini belirten Kılıçdaroğlu, "İsterlerse çocukluğumdan itibaren baksınlar. Haram lokma yemedim, yetim hakkı yemedim. Hırsızlarla hep mücadele ettim, bundan sonra da edeceğim" diyerek meydan okudu.

2 temel suç işlendi;
Mutlaka cezalandırılmalı!

Konuşmasına işsizlik, taşeron işçiler, iş kazaları ile devam eden Kılıçdaroğlu, konuşmanın ortalarına doğru İsrail saldırısına değindi. Kore ve Kıbrıs'tan sonra ilk kez yabancı bir ordunun türk yurttaşlarına operasyon düzenlediğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, İsrail'de şahin politikalar izleyen aşırı sağcı bir hükümet olduğunun altını çizdi.

İsrail'in iki temel suçu olduğunu vurguladı. Bunları orantısız güç kullanmak ve uluslar arası sularda saldırı olarak sıraladı. Ve bu suçların mutlaka cezalandırılması gerektiğin söyledi.

Ortadoğu bataklığı!

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında en dikkat çeken vurgulardan biri ise "Türkiye bu şekilde Ortadoğu bataklığına çekilmek isteniyor" sözleriydi. CHP'nin kararlı tutumu sayesinde 1 Mart'ta bu bataklığa çekilmesinin engellendiğini vurguladı.

Eşit uzaklıkta olunmalı!

Türkiye'nin bölgeye ilişkin politikasında çok dikkatli bir devlet politikası izlemesi gerektiğini belirterek, Filistin'i de işaret ederek herkese eşit uzaklıkta olması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin kendi geleneksel politikası olan yurtta barış dünyada barış ilkesinden vazgeçmemesi gerektiğini söyledi. Ucuz politikaların dışında sağlıklı bir dış politika izlenmesi gerektiğini belirtti.

Kan yerde kalmamalı!

Hükümet'e, "Birleşmiş Milletler Konseyi'nden İsrail'i kınayan bir karar çıkarmak zorundasınız" diyen Kılıçdaroğlu, izlenmesi gereken yol konusunda da bir reçete sundu. İsrail'in 'dokunulamaz' ve 'bedel ödemez' ülke olmadığının ortaya konması gerektiğini söyledi. Genel Başkan, ölenlerin kanlarının yerde kalmaması için konunun BM Komisyonu tarafından soruşturulması gerektiğine işaret etti. Kılıçdaroğlu, Lübnan eski Başbakanı Hariri suikastindeki gibi bir soruşturma açılması için AKP hükümetinin BM nezdinde tüm gücünü kullanması gerektiğini ifade etti.

30 dakika sürdü!

Kılıçdaroğlu'nun genel başkan sıfatıyla yaptığı konuşma 30 dakika sürdü. Baykal ise ortalama 70 dakika süren konuşmalar yapıyordu.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2010 Salı 22:19:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?