20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Kılıçdaroğlu'ndan sert yanıt

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın yemin krizine ilişkin kendilerine yönelttiği sözlerine sert tepki göstererek, "Başbakan bir sürü şey söyledi ses çıkarmadık. Siyasettir dedik. 'Ama bugün CHP diklenmiş ama dik duramamıştır' dedi. Bize artık konuşmak artık farz oldu. Biz ne dedik. İki arkadaşımıza yemin yolu açılana kadar yemin etmeyeceğiz dedik. Biz dik duruyoruz. Senin omurgandan kaygım var" dedi.

Partisinin TBMM'deki grubunda konuşan Kılıçdaroğlu, yemin krizinin aşılmasına ilişkin Başbakan Erdoğan tarafından kendilerine yöneltilen eleştirilere cevap verdi. Tutuklu iki CHP'li vekile Meclis yolu açılana kadar yemin etmeme kararı aldıklarını anımsatan Kılıçdaroğlu, yemin krizine çözen mutabakat metnini savundu. Kılıçdaroğlu, "Biz iki yüzlü politikayı bilmeyiz. Biz arkadaşlarımıza yemin yolu açılana kadar yemin etmeyeceğiz dedik. Bizim söylediklerimizi bari oku. Okuduklarını anlayabiliyor mu bundan

da endişem var. Bize bir metin getirdiler. Okuyorum metinlerini, dün sabah getirdikleri metin. 'Tüm siyasi parti ve milletvekillerini, azami hassasiyeti göstermeleri gerektiğine inanıyoruz' Bunu kabul etmedik. Bu bizim arzu ettiğimiz beyan değildir. Öğlen oldu aynı metin bir daha geldi. Yine orada değişen bir şey yok. Okuyorum bizim söylediğimiz metni 'Tüm siyasi parti ve milletvekillerinin, milletin kendilerine verdiği görevi yerine getirmek için TBMM'de olmaları gerektiğine inanıyoruz' Bizim istediğimiz beyan bu. Ya okuduğunu anlayamıyor, ya da şimdi ben nasıl çark ederim diye düşünüyor" dedi.

AK Parti'den mutabakat metnindeki imzaya sahip çıkmalarını isteyen Kılıçdaroğlu, "Sayın Erdoğan benim bildiğim insanlar attıkları imzaya sahip çıkarlar, o imza herkesin namusudur. Benim bildiğim kural bu. Metin çok açık. Hiçbir yoruma yer vermeyecek kadar açık. Biz onların getirdiğini kabul etmedik. Bu metin geçti, imzalar var. Biz bu ayrıntıları tartışmak istemezdik. Birileri bizi suçlayabilir. Biz sonuç almaya odaklanmışız. Şimdi kalk, dik durdular, dik durmadılar. Biz dik duruyoruz. Bu imzayı inkar edersen, benim senin omurgandan kaygım vardır. İmzalarına sahip çıksınlar. Demokrasi kazanacaksa bu imzaların gereğinin yerine getirilmesi gerekir dedik. Verdiğimiz sözden vazgeçmedik. Hiçbir zaman şu olsun bu olsun demedik. Demokrasi olsun, insan hakkı olsun. Bunun altında üç tane AKP'linin imzası vardır. O imzalarına sahip çıkmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın kendilerini darbeye destek vermekle suçladığını anımsatan Kılıçdaroğlu, "Neymiş 27 Nisan bildirisi. CHP şöyle yaptı böyle yaptı vesaire. İşin özüne gelelim. Bir muhtıra verildi mi? Muhtırayı verenlerden hesap soruldu mu? Sana muhtıra veren kişiye üstün hizmet madalyası verdin mi vermedin mi? Erdoğan çık önce buna cevap ver. Kalkmış CHP'yi suçluyor. Sonunda bu muhtıra değildir demeye başladı. Mağdur edebiyatı yaptı. Hani 12 Eylül paşalarından hesap soracaktın? Soramazsın, maaşlarına zam yaptın. Sen 12 Eylül'de hangi bedeli ödedin? Hangi işkenceden geçtin? İşkence çeken idam edenlerin yakınlarının acılarını istismar ettin sen" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın 61. Hükümet programının TBMM Genel Kurul görüşmelerinde muhalefeti 'Tek bir laf bile söylemediler' yönündeki sözlerine atıfta bulunan Kılıçdaroğlu, "Efendim CHP hükümet programı konusunda tek laf bile etmemiş. İnsaf yahu. Otururken de dinlemiyor. Hükümet programında 13. sayfayı açıp bir paragrafı okudum. Yalanın bu kadarına da insaf. Sen Başbakan'sın nasıl yalan söylersin sen. Meclis kürsüsüne çıkıyor yalan söylüyorsun. Pes yahu bu kadar da olmaz. Hükümet programının, uluslararası sözleşmeyle ilgili, demokrasiyle ilgili, insan haklarıyla ilgili konuştuk. 40 dakika verdiniz. Ekonomiyi konuşamadık. Bugün kendisi de şikayet ediyor süreden" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın yine CHP camileri kapattı yönündeki eleştirilerine de yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Efendim camilerle ilgili geçmişte şu yapıldı, bu yapıldı vesaire. O camilerde bu ülkeyi savunmak için, ölümü göze alan, şehitliği göze alan askerler kalıyordu. Çünkü ev yok, yer yok. Nerede koruyacağız biz askerlerimizi? Nasıl ciddi bir hata yapıyor. Bu vicdansızlık değil midir?" dedi.

Kılıçdaroğlu, AK Parti döneminde bazı camii onarımlarında yolsuzluk yapıldığını, Başbakan'ın Özel Kalem Müdürü Hasan Dağcı'nın cami olan arsayı alarak rezidansa çevirdiğini iddia etti.

Öte yandan CHP grup yönetimi, milletvekillerinin, geçen dönem salı günleri yapılan grup toplantılarına, izleyicilerin ve partilerin katılımı nedeniyle yaşadığı yer bulma sıkıntısını yeniden yaşamaması için harekete geçti.

Milletvekilleri, oturacakları yerleri kurayla belirledi. Sıraların üzerinde, kurada çekilen numaralar yer aldı ve bütün milletvekillerinin isimleri tek tek yazıldı. CHP, tutuklu vekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın da isimlerini sıralara yazdı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2011 Salı 16:38:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?