18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Kimse bu tuzaklara düşmesin!

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN WIKILEAKS AÇIKLAMASI:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Wikileaksın yayınladığı belgelerle ilgili olarak, "Kimse bu tuzaklara düşmesin" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Astana dönüşünde Atatürk Havalimanı'nda basın açıklaması yaptı. Astana temaslarının verimli geçtiğini anlatan Gül, çeşitli ülkelerin devlet başkanları ve üst düzey yetkilileriyle ikili görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Gül, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun, "Askeri şura yemeğini ilk kez yapmadınız. Askere kırgın mısınız, bu yüzden mi yapmadınız?" şeklindeki sorusuna Gül, "Kırgınlık söz konusu olur mu? Ben başkomutanım. 4.5 saat yolculuk, 4 saat de zaman farkı var. Daha birkaç gün önce Lizbon'dan geldik. Büyük bir tempo içindeyiz. Biz oraya geziye değil, çalışmaya gidiyoruz. Kaç tane cumhurbaşkanı ve başbakanla görüşme yaptım. Konuşmalar yaptık. Gördüğünüz insanlarla görüşmeler yapıyoruz. Kimse uçakta uyumamı, sabah saat 07.00'de toplantıya gitmemi söyleyemezdi. 4.5 saat yolculuk, 4 saat zaman farkı. Saat 21.00'de vurduk. Sabah 09.00'da kalktık. Türkiye saatiyle 05.00'te uyandık ve görüşmelere başladık. Bir-iki saatten önce uyanmanız lazım, bundan başka bir anlam çıkarmayın" diye yanıt verdi.

Wikileaks internet sitesinin yayınladığı belgelerle ilgili Aliyev ile yaptıkları görüşmenin hatırlatılması üzerine Gül, "Aliyev de bu dedikodulardan üzüntü duyduğunu söyledi. Ben de, 'Üzülmene gerek yok' dedim. Türkiye ve Azerbaycan'da enerji projelerini gerçekleştirmek ortak çıkarımızdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Wikileaks'in yayınladığı belgelerle ilgili bir başka soru üzerine de, "Komplo teorilerine inanmam ama birçok haber çıkıyor. Merak ediyorum. Belki ileride çıkacaktır. Hepsini dökmediler gördüğüm kadarıyla" şeklinde konuştu.

"Ortaya çıkan belgelerdeki iddialarla ilgili olarak ABD'den bir yetkiliyle görüştünüz mü? Bunun için özür dilediler mi?" sorusuna ise Gül, "Dışişlerimiz Bakanı'mız ABD Dışişleri Bakanı'yla görüşmüştü. Üzüntülerini söylediler. Amerikan Dışişleri Bakanı, Kazakistan'da vardı. O söyledi Davutoğlu ile görüştüklerini. Tuzağa kimse düşmesin. Tabii ki yazılacak. Kendi iç politikalarımızı, enerjilerimizi almasın. Diplomatların merkezlerine yazdıkları kendi değerlendirmelerinden doğru olan, yanlış olan, yakışıksız olanlar var. Bu diplomatların çapını gösterir" yanıtını verdi.

Gül, "Belgelerde çok gizli askeri sırlar da var. Silah satışları gibi. Bununla ilgili ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine de, "Her şey gördüğüm kadarıyla diplomat raporları değil, bazı görüşmelerin de yayıldığını görüyorum. ABD'nin kendi arşivine sahip olması gerekir" ifadelerini kaydetti. Gül, iddialar nedeniyle iktidar ve muhalefet arasında yaşanan tartışmaların hatırlatılması üzerine de, "Bu tuzaklara kimse düşmesin. Türkiye'nin enerjisini boşa harcamayalım" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2010 Perşembe 15:11:02
Güncelleme :2 Aralık 2010 Perşembe 16:42:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?