23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

‘Kırmızı Bülten’ skandalı

Soner GÜREL-Alaverdi TURHAN-Hasan AYCI

Sivas katliamına katılmaktan 7.5 yıl mahkûmiyeti bulunan Kılıç için mahkeme 1997’de gıyabi tutuklama kararı verdi. O ise aynı yıl Türkiye’den kaçtı. Ancak aradan geçen 8 yılda Kılıç sadece Türkiye’de arandı..

SİVAS katliamı davasının firari sanıklarından Muhammed Nuh Kılıç’ı polisin 8 yıldır sadece Türkiye’de aradığı ve bunca yıl hakkında ne difüzyon ne de ‘Kırmızı Bülten’ hazırlandığı ortaya çıktı.

Hürriyet’in Almanya’da bulduğu Kılıç, arandığı süre içinde önce Türkiye’den Kıbrıs’a gittiğini, sonra Türkiye’ye döndüğünü ve nüfus cüzdanının kontrol edilmesine rağmen serbestçe ülkeye girdiğini de anlattı. Kapatılan Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin 15 Eylül 1997’de gıyabi tutuklama kararı çıkarttığı Kılıç, ardından da Almanya’ya kaçtı. Aynı dönemde Türkiye’nin Karlsruhe Başkonsolosluğu’na gidip yazı bile alan Kılıç’ın yıllardır Almanya’da olduğunu, Emniyet ve Adalet Bakanlığı dün Hürriyet’in manşetinden öğrendi.

İADE DOSYASI

Hürriyet’in haberinin ardından İçişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı harekete geçti. Adalet Bakanlığı, Kılıç hakkındaki mahkeme evrakını topladıktan sonra iade dosyasını Almanya’ya gönderecek. Skandal bununla da kalmadı. Polisin bugüne kadar mahkeme tarafından gıyabi tutuklama kararı ile aranan 26 kişiden sadece 6’sı hakkında ‘Kırmızı Bülten’ çıkardığı da ortaya çıktı. Hakkında gıyabi tutuklama kararı verilen sanıklardan 23’ü yakalandı. Halen Sivas katliamı ile ilgili olarak 15 kişi de tutuklu yargılanıyor.

Mannheim turisti

ALMANYA’nın Mannheim kentinde dönercilik yapan Sivas katliamı hükümlüsü Muhammed Nuh Kılıç, hálá elini kolunu sallayarak dolaşıyor. Geçerli pasaportu olmadığı halde Almanya’da oturma izni alan 32 yaşındaki firari Kılıç, dün de dükkanında çalıştı.

Sabah 09.00 civarında eşi ve çocuğu ile birlikte evinden çıkan Kılıç, yaklaşık bir kilometre yürüdükten sonra, onları bir yere bıraktı ve tramvay ile dönerci dükkanına geldi. Sabah saat 10.30’da kardeşi İsa Kılıç ile çalıştırdığı ‘Big Döner’ isimli dönerci dükkanını açtı.

Biraz ileride bulunan markete giden ve günlük alışverişini yapan Kılıç, dönerciye girerek hazırlıklara başladı. Öğle saatlerinde döner büfesinin kapısını açarak müşteri kabulüne başlayan Kılıç, günlük hayatını sürdürdü.

BERLİN: BAKANLIĞI BEKLİYORUZ

Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği, Kılıç ile ilgili haberin Hürriyet’te yer alması nedeniyle gerek Adalet Bakanlığı, gerekse İçişleri Bakanlığı’nın iade konusunda direkt olarak Alman makamları ile ilişkiye geçebileceğini açıkladı. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun Türkiye’ye iadesi istenen kişilerle ilgili Federal İçişleri Bakanlığı’na verdiği 180 kişilik listede Kılıç’ın adının da olabileceği açıklandı.

Karlsruhe Başkonsolosu: Geldi, pasaport vermedik

TÜRKİYE’nin Karlsruhe Başkonsolosluğu, Sivas katliamından 7.5 yıl ceza alan Muhammed Nuh Kılıç’ın, Ağustos 2003’te konsolosluğa geldiğini doğruladı. Başkonsolos Erdoğan Kök, ‘Evet, bize geldi. Kendisi bizden iki istekte bulundu. Pasaport ve Pişmanlık Yasası’ndan yararlanmayı istedi. İki talebi de arandığı için reddedildi’ dedi.

Kök, ‘Peki böyle konsolosluğa gelip gidiyor, siz bir şey yapmadınız mı?’ sorusuna ise şu yanıtı verdi:

‘Tabii ki, biz üzerimize düşeni yaptık. Hem Berlin Büyükelçiliğimizi hem de bakanlığı uyardık. Gerisi onların işi.’

KIRMIZI BÜLTEN NEDİR?

Mahkemece yakalama emri bulunan suçlunun yakalanması için ülkeler Fransa’nın Lyon Kenti’nde bulunan Interpol Genel Sekreterliği’ne başvuruyor. Genel Sekreterlik başvuruları inceledikten sonra suçlu için Kırmızı Bülten hazırlanıp hazırlanmayacağına karar veriyor. Bülten Interpol tarafından 178 ülkeye gönderiliyor. Ve kişinin iade amaçlı tutuklanmasını öngörüyor.

DİFÜZYON

Suçlu hakkında Kırmızı Bülten başvurusu yapan ülke aynı anda üye 178 ülkeye de yazı göndererek, bilgileri geçiyor. Bu terim Interpol’e üye ülkeler tarafından difüzyon olarak kullanılıyor. Ve Kırmızı Bülten yayınlanmasına ilişkin prosedür tamamlanıncaya kadarki süreçte suçlunun bir ülkede yakalanınca tutuklanmasını öngörüyor.

HÜRRİYET
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2005 Cuma 02:57:34
Güncelleme :5 Ağustos 2005 Cuma 09:51:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ramazan SEMIZ IP: 80.132.227.xxx Tarih : 5.08.2005 23:49:18
Ne diyelim Sivas Katliaminin, saniklarini koruyanlar UTANSIN: Saygilar