22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

KKTC: Lokmacı Köprüsü yıkılıyor

Dışişleri Bakanlığı, Lokmacı'daki üst geçidin kaldırılması kararına ilişkin siyasi değerlendirmesini KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a ilettiğini ve bu konudaki nihai kararın KKTC makamlarına ait olduğunu bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı da yaptığı açıklamada, sınırdaki köprünün eşzamanlı yıkılmasını istediğini açıklamıştı...

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Talat'ın 5 Ocak 2007 tarihinde Ankara'ya yaptığı ziyaretin ardından bazı basın yayın organlarında Lefkoşa'nın Lokmacı mevkiindeki kapının açılması konusunda gerçeği yansıtmayan haber ve yorumların Genelkurmay Başkanlığı'nın 6 Ocak 2007 tarihli açıklamasına rağmen maalesef devam ettiği" ifade edildi.

"KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Talat'ın, Lokmacı kapısındaki üst geçidin kaldırılması kararını tarafımıza bildirmesinden sonra hükümetimiz, konunun güvenlik boyutunu da göz önünde bulundurarak askeri makamlarımızın görüşünü almış ve siyasi değerlendirmesini Sayın Talat'a iletmiştir" denilen açıklamada, "bu konudaki nihai karar ve inisiyatifin KKTC makamlarına ait bir husus" olduğu belirtildi.

Bu arada KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, Lokmacı Barikatındaki üst geçidin kaldırılmasına yönelik fiili çalışmaların yarın başlayacağını duyurdu.

Erçakıca, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

"Lokmacı bölgesine, iki taraf arasındaki geçişleri sağlamak amacıyla yapılmış olan üst geçidin kaldırılması için gerekli olan koordinasyon çalışmaları devam etmektedir. Üst geçidin taşınacağı bölge ile ilgili çalışmalar da sürmektedir. Bu çalışmalar bugün sona erecek ve üst geçidin kaldırılmasının fiili çalışmaları yarın başlayacaktır." 

Rauf Denktaş: "Lokmacı barikatında devlet olduğumuzu kanıtlamalıyız"


KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, son günlerin tartışma konusu Lokmacı barikatındaki üst geçitle ilgili olarak, "Uzlaşma istiyorsak kim olduğumuzu bilerek ve devletimize sahip çıkarak konuşmalıyız. Lokmacı barikatında devlet olarak var olduğumuzu kanıtlamalıyız. Eş zamanlı harekette ısrar etmeli, bu kabul edilinceye kadar köprüye dokunmamalıyız" dedi.

Rauf Denktaş, yaptığı yazılı açıklamada, "eş zamanlı harekette ısrar edilmesi ve bu kabul edilinceye kadar köprüye dokunulmaması gerektiğini" belirterek, "geçitleri engelleyenin köprü değil, Papadopulos'un Kıbrıs'ın tümüne sahip çıkma sevdası olduğunu" kaydetti.

"Egemen bir devletin kendi giriş kapılarını tayinde serbest olduğunu; limanların da bu nedenle egemenlikle bağlantılı olduğunu" kaydeden Denktaş, Kıbrıs'ta ateşkes anlaşmasının hüküm sürdüğüne dikkati çekti.

"Rum tarafının, Kıbrıs'ın tümüne sahip çıkma iddiasından vazgeçmediğini, Ada'nın tümünün sahibiymiş gibi konuştuğunu, sınırlarda kapı açılmasını kendi egemenliğini kuzeye yayma eylemi olarak görüp, bu görüşe göre şartlar ileri sürdüğünü" kaydeden Denktaş, Lokmacı barikatından geçiş şartlarının bundan önce, askeri devriye durumu da göz önünde tutularak bir köprü inşasıyla halledilmek istendiğini ve bunun karşılığında Rum tarafının da eş zamanda kendi tarafındaki duvarı kaldırmasının istendiğini hatırlattı. Rauf Denktaş, şöyle devam etti:

"Şimdi tek taraflı köprüyü kaldırma eyleminden bahsediliyor. Yani Türk tarafı bir defa daha dünyaya şık görünmek ve Rum liderinin uzlaşmazlığını yeniden kanıtlamak düşüncesiyle devlet olarak verdiği sözden geri adım atıyor, Rum tarafı gerilemeden ve 'egemen güç olarak' şartlarını yüzsüzce yükseltirken...

Kendimizi dünyaya şirin göstermek eyleminde gerileyen hep biz olmaktayız. Bunun nedeni devlet olduğumuzu bir kenara iterek sırf 'isim yapmak, hoş görünmek, puan kazanmak' düşüncesiyle hareket etmemizdendir. Karşı taraf her attığı adımda 'devlet benim, egemen benim ve bunlardan taviz vermeyeceğim' diyerek yürümektedir. Bunu gözden kaçırdığımız içindir ki gerileyen taraf biz oluyoruz."

"Uzlaşma istiyorsak kim olduğumuzu bilerek ve devletimize sahip çıkarak konuşmalıyız" ifadesini kullanan Denktaş, şunları kaydetti:

"Lokmacı barikatında devlet olarak var olduğumuzu kanıtlamalıyız. Papadopulos'un küstahlığını ve uzlaşmazlığını kanıtlayacağız diye geri adım atmamalıyız. Eş zamanlı harekette ısrar etmeli, bu kabul edilinceye kadar köprüye dokunmamalıyız. Geçitleri engelleyen köprü değildir, Papadopulos'un Kıbrıs'ın tümüne sahip çıkma sevdasıdır. Bu adamın sınırlarımızla oynamasına müsaade etmemeliyiz."





aa
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2007 Pazartesi 15:40:35
Güncelleme :8 Ocak 2007 Pazartesi 18:19:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?