18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

KKTC'den tarihi adım

Kıbrıs Türk halkına yıllardır uygulanan insanlık dışı ambargoların kaldırılması yönünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye tarafından birlikte atılan adımlar meyve vermeye başladı.

Kıbrıs Türk Havayollarına (KTHY) ait Güzelyurt uçağı, bu sabah ilk kez Ercan'dan havalanarak Türkiye dışında bir ülkeye doğrudan uçuş gerçekleştirdi. KTHY, bugüne kadar KKTC'den diğer ülkelere Türkiye bağlantılı uçuş yaparken, bu sabah ilk kez doğrudan Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye uçtu.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş başkanlığında bürokratlar, işadamları, gazeteciler, akademisyenler ve sivil toplum örgütü yetkililerinden oluşan heyeti taşıyan KTHY'nin Güzelyurt uçağı, bu sabah 4 saatlik rötarla saat 03.00'te Ercan Devlet Havaalanı'ndan havalanarak, KKTC saatiyle 05.15'te başkent Bakü'ye indi.

KKTC heyetinde, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in özel davetlisi olarak KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da yer alıyor. 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a Bakü ziyaretinde 6 kişilik heyet eşlik ediyor. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş başkanlığındaki 90 kişilik heyetin Çarşamba gününe kadar sürecek Azerbaycan ziyareti, KKTC'ye uygulanan ekonomik izolasyonların kaldırılması ve direkt uçuşların başlaması açısından büyük önem taşıyor.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş başkanlığında bakanlık yetkilileri, başta Ekonomi ve Turizm Bakanlığı'ndan olmak üzere çeşitli bakanlıklardan bürokratlar, işadamları ve gazetecilerden oluşan heyet, 3 gün sürecek Bakü ziyareti sırasında, Azerbaycan Meclis Başkanı, Dışişleri Bakanı ve Devlet Bakanı ile görüşmeler yapacak.

Azerbaycan-Türkiye İşadamları Birliği'nin düzenleyeceği İş Forumu'na katılacak iş adamları ise iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi uğraşlarına katkıda bulunacak. Geçen ay Azeri heyetin Kıbrıs'ta yaptığı gibi, bu kez KKTC'li iş adamları Bakü'de Azeri iş çevreleriyle görüşmeler yapacak ve protokoller imzalayacak.

Heyetin ayrıca Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'le de bir görüşme yapması planlanıyor. Heyet, KKTC'ye dönmek üzere 31 Ağustos Çarşamba gecesi Azerbaycan saatiyle 23.00'te Bakü'den ayrılacak.

"BAKÜ'YE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"

Bu arada Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, KTHY'ye ait bir uçağın, ilk kez Türkiye dışında bir ülkeye doğrudan uçuş gerçekleştirdiğine işaret ederek, bunun Kıbrıs Türk halkına haksız yere uygulanan izolasyonun kaldırılması gerektiği konusunda Azerbaycan Hükümeti tarafından başta Avrupa Birliği (AB) olmak üzere uluslararası topluluğa verilen büyük bir mesaj olduğunu belirtti.

Denktaş, doğrudan uçuşla ilgili olarak, "Bu bir ilk. Arkası mutlaka gelecektir" dedi. Denktaş, Cumhuriyetçi Türk Partisi-Demokrat Parti Hükümeti'nin, Bakü ziyaretine, ekonomik izolasyonların kaldırılması ve direkt uçuşların başlatılması hedefleri çerçevesinde büyük önem verdiğini söyledi.

Azerbaycan'dan bir heyetin geçen ay doğrudan uçuşla KKTC'ye geldiğini anımsatan Bakan Denktaş, şimdi o heyetin davetiyle gidilen Bakü'de ekonomik izolasyonların, ambargoların kaldırılması yönünde önemli bir adım atılmış olacağını vurguladı.

Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Denktaş, "Başkent Bakü'de hem bizim en üst düzeyde siyasilerle yapacağımız görüşmeler hem de beraberimizdeki heyette yer alan işadamlarının Azeri işadamlarıyla yapacağı toplantı ve temaslar önem taşımaktadır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2005 Pazartesi 11:26:53
Güncelleme :30 Ağustos 2005 Salı 10:00:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?