22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Koalisyonla da istikrar olur

Siyati parti genel başkanlarının TÜSİAD yönetimiyle buluşma toplantıları sürüyor. TÜSİAD'ın bugünkü konukları merkez sağda bir araya gelen Demokrat Parti lider Mehmet Ağar ve ANAVATAN Partisi lideri Erkan Mumcu oldu. Ağar, istikrarın sağlanması için tek parti iktidarının şart olmadığını söyledi.

TÜSİAD yönetimiyle bir araya gelen Ağar, "Erken seçim kararı daha erken alınsaydı bu bunalım yaşanmazdı" dedi.

DP lideri, "İstikrar kavramı... Hükümetin istikrar diye tekrar etmesinin ve bunun adeta tek parti yönetimi ile özdeşleştirmesini anlamak mümkün değil" diye konuştu.

Ağar, "Sokağın peşinden sürüklediği değil, sokağı peşinden sürükleyen siyaset gerekli" dedi.

Ordu değerlendirmesi

Mehmet Ağar, Türkiye'nin her konudaki gereksinimlerini karşılayacak bir silahlı kuvvetler yapısına sahip olma mecburiyetine inandığını da söyledi. 
Ağar, "Askerle siyaset yapamazsınız ama askersiz devlet yönetemezsiniz. Bu coğrafyanın realitesi budur. Sayısı, maliyeti az ama fonksiyonu güçlü bir ordu ihtiyacını görüyoruz" dedi. 

Yalçındağ'ın soruları

Toplantının açılışında konuşan Yalçındağ, çağdaş demokrasilerde tecrübe edildiği üzere bu seçim sürecinin önümüzdeki döneme umutla ve heyecanla bakabilmelerine vesile olmasını arzu ettiklerini, bu çerçevede siyasal parti programlarının ülkenin gerçek sorunlarına çözüm alternatifleri geliştiren, katılımcı bir anlayış ile oluşturulmasının en sağlıklı yol olduğunu düşündüklerini söyledi.

Türkiye’nin son 5 yılda ekonomi politikalarında bir devamlılık yaşadığını, AB ve Uluslararası Para Fonu (IMF) uyum programlarının da desteğiyle ekonomiye göreceli olarak bir istikrar geldiğini ifade eden Yalçındağ, “Makro göstergelerde önemli iyileşmeler yaşadık. Önümüzdeki, 2007-2014 döneminde bu ekonomik iyileşmenin derinleşerek ve tabana yayılarak devam etmesini ve kesintisiz yüzde 6-7 civarında büyümenin sağlanmasını iddialı ancak taviz verilemez bir hedef olarak görüyoruz. Bu çerçevede Demokrat Parti olarak mevcut makro ekonomi politikalarında değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz? IMF ile ilişkileri ne çerçevede sürdürmeyi planlıyorsunuz? Dalgalı kur politikası, enflasyonla mücadele ve Merkez Bankası faiz politikası çerçevesinde görüşleriniz nelerdir?” dedi.

Yalçındağ, siyasi reformlara değinerek, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi kararının aceleye getirildiğini dile getirirken, konunun Cumhurbaşkanının yetkileriyle birlikte daha geniş bir siyasi sistem tasarımı çerçevesinde tartışılması gerektiğini de söylediklerini vurguladı. Yalçındağ, “Daha açık ifade etmek gerekirse, sistem değişikliği anlamına gelebilecek böyle bir girişimin, siyasi partiler yasası ve seçim sistemi ile ilgili değişiklikler yapılmadan ele alınmasının eksik ve sakıncalı olacağını düşünüyoruz” dedi. DP lideri Mehmet Ağar konuşmasında “Merkez sağın temel vasfı diyalogtur” dedi. Ağar, Türkiye’de etnik ve inanç temelinde zıtlıklar oluşturularak siyasetin olmaması gereken bir mecranın içine oturtulduğunu söyledi. 

Ağar: Bu oyun sürdürelemez!

Ağar “Siyaset, bazı değerlerin bekçiliğine soyunan kesimlerin, bir kesim dinin bir kesim cumhuriyetin muhafızlığa soyunan grupların işi oldu. Bu oyun sürdürülemez. Toplumun ortak değerleri üzerinden siyaset yapılmasına karşıyız. Siyaset yeniden kendi temel gerçekleri üzerinden yapılacaktır.” dedi.

“AB süreci Türkiye açısından önemlidir” diyen Ağar “Türkiye kendine güveni olan Avrupalı bir ülkedir. Türkiye iddialarını da taşımak suretiyle AB sürecine devam edecek” dedi.

Ağar, Başbakan Erdoğan’ın istikrar meselesini kendi tek parti iktidarı şeklinde ele aldığını belirterek “Seçim istikrarı bozucu unsur olamaz. İstikrarı kuvvetlendirir. Siyasete büyük iddialarla gelenlerin siyaset yapılanması konusunda hiçbir adım atmadıkları görülmektedir. İstikrarın temel unsurlarından biri hesap verebilen siyasettir. Kişiye özel ihale düzenlemelerenin vakayı adiyeden olduğu bir Türkiye mümkün değildir. Sayısal çoğunluğun siyasal çoğunluğu karşılamadığı ortada” dedi.

Hükümetin ekonominin iyiye gittiği açıklamalarını değerlendiren Ağar “zamanında yapılması gereken ekonomik reformlar yapılamadı. Hem reform çabasında olmayıp hem de yargıdan şikayet etmek doğru değildir.” dedi.

“Türkiye demokrasi dışında hiçbir çareyle yola devam edemez” diyen Mehmet Ağar “Türkiye’de bazı temel dış politika alanları iç politika malzemesi haline getirilemez. Avrupa’dan esen rüzgarlara göre konuşanların bize söyleyecek hiçbir şeyi olamaz” dedi.

İlk Erdoğan katılmıştı

TÜSİAD'ın parti liderlerinin seçim programlarını işadamlarına anlatması için düzenlediği toplantıların ilkine 23 Mayıs'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılmıştı.

Toplantılara MHP lideri Devlet Bahçeli de davet edilmiş, ancak Bahçeli, seçim bildirgesini hazırlamadıklarını belirterek, TÜSİAD'ın davetine olumsuz yanıt vermişti.
ajanslar
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2007 Salı 17:15:58
Güncelleme :29 Mayıs 2007 Salı 18:47:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?