22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Komisyonda 'anarşist' tartışması

AKP’nin, “referandum” değişikliğine ilişkin yasa teklifi görüşmeleri sırasında AKP ile CHP’li milletvekilleri arasında “anarşist” tartışması yaşandı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, AKP’nin Anayasa değişikliğinden sonra getirdiği referandum teklifini, “anarşist uygulamalara” benzetince, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu, “Sayın Kart bu kadar sert konuşmanız ayıp olmuyor mu? Anarşist terörist dediğiniz zaman, burada başka sözler söyleyenleri nasıl susturacağım” sözleriyle tepki gösterdi.

Meclis Anayasa Komisyonu, Burhan Kuzu başkanlığında toplanarak AKP tarafından verilen, “Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkındaki Kanunda" değişiklik öngören yasa teklifi AKP'li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

Komisyonda hükümet adına söz alan devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, “Anayasa değişikliğinden sonra böyle bir düzenlemeye ihtiyaç doğmuştur. Anayasa değişikliği sürecinin ardından, bu düzenleme gerekliydi” dedi.

Komisyonda yasa değişikliğinin geneli üzerinde söz alan teklif sahibi AKP İstanbul Milletvekili Ünal Kacır, önceki gün Genel Kurul’da kabul edilen Anayasa değişikliğinin ardından Meclis iradesinin bir kez daha ortaya çıktığını savundu. Böyle bir durumda Cumhurbaşkanını halkın seçmesi zorunluluğunun ortaya çıktığına dikkat çeken Kacır, söz konusu değişikliğin gerekli olduğuna dikkat çekti.

BU YASA UYGULANAMAZ

CHP’li Aksöz’de hazırlanan yasa teklifinin seçim kanunu olduğuna işaret ederek, “Bizim itirazımız şudur: Bu değişiklik seçim ile ilgili olduğu için bir yıl geçmeden uygulanamaz. Dolayısıyla seçime ilişkin bir yasadır. Anayasa gereği uygulanamaz. Yanlış hesap Bağadat’dan döner misali” sözleri üzerine

AKP’li Metin Kaşıkoğlu, “Anayasa Mahkemesi Bağdat’a taşınsın” şeklinde laf atınca Aksöz de, “Sizin aklınız fikriniz Anayasa Mahkemesi’nde” dedi. Bunun üzerine CHP’li Kart Komisyon Başkanı Kuzu’dan, tartışmalara müdahale etmesini istedi.

AKP’NİN NİYETİ ORTAYA ÇIKTI

CHP’li Yılmaz Kaya, AKP’li Kacır’ın, “Anayasa değişikliği konusunda Meclis, iradesini ortaya koymuştur” sözlerine, “AKP’nin de niyeti ortaya çıkmıştır” şeklinde cevap verdi. Kaya, “AKP seçim meydanlarında slogan üretmek için bu tür değişikliklere gidiyor. Cumhurbaşkanı Sezer’e yönelik yürütülen bir karalama kampanyasıdır” suçlamasını getirdi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, AKP’nin Anayasa değişikliğinden sonra getirdiği referandum teklifini, “anarşist uygulamalara” benzetince, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu “Sayın Kart bu kadar sert konuşmanız ayıp olmuyor mu? Anarşist terörist dediğiniz zaman, burada başka sözler söyleyenleri nasıl susturacağım” sözleriyle tepki gösterdi.

TEKLİF NE GETİRİYOR

Referandum süresini 45 güne indiren teklife göre referandum Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımını takip eden 45'nci günden sonraki ilk Pazar yapılacak. Teklifte yabancı ülkelerdeki vatandaşlara referandum için verilen 40 günlük oy kullanma süresinin de 10 güne indirilmesi öngörülüyor.

YSK YETKİLİ

Yasa teklifinde, referandumla ilgili kanunlarda yer alan bütün süreleri gerektiğinde kısaltmak üzere Yüksek Seçim Kurulu’na yetki veriliyor. Buna göre YSK referandumun 22 Temmuz’da genel seçimlerle birlikte yapılmasına karar verebilecek
anka
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2007 Cumartesi 00:19:51
Güncelleme :2 Haziran 2007 Cumartesi 02:01:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?