15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Komisyon'da CHP - AKP kavgası

Meclis Anayasa Komisyonu, ''seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını, cumhurbaşkanının 5 + 5 sistemi ve halkoyuyla seçilmesini'' içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine bugün de devam ediyor. Anayasa değişiklik paketinin, ilk 3 maddesi Komisyon'da kabul edildi. 7.5 saat süren görüşmelerde, AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında, tartışmalar çıktı. 

Komisyon'un CHP'li üyeleri, seçim kararı almış bir Meclis'in, sistem değişikliği anlamına gelecek Anayasa değişikliği yapmasının, "tarihi" bir hata olacağını söyledi. Cumhurbaşkanını, halkın seçmesine karşı "olmadıklarını" belirten CHP'liler, paketin, uzlaşma aranmadan "aceleye" getirilmesine tepki gösterdi. 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, "Bu değişiklik, mecburiyettendir. Değişiklik önerisi Meclis'in görevini yapmasının "engellenmesinden" dolayı getirilmiştir" dedi. Görüşmelerin uzaması üzerine, AK Partililerin, görüşmelerin yeterli olduğuna ve bitirilmesine dönük önerge verip, kabul etmeleri Komisyon'da tansiyonu yükseltti. 

CHP'liler, Komisyon Başkanı Burhan Kuzu'ya tepki gösterdi, ardından da maddelerle ilgili 2 binden fazla değişiklik önergesi verdi.
İktidar milletvekilleri, önerge sayısının sınırlandırılması için ayrı bir önerge verince, Komisyon'da tartışma çıktı. CHP'lilerin "Bu önerge iç tüzüğe aykırı, konu Anayasa Mahkemesi'ne gider" uyarısı üzerine AK Partili üyeler önergerlerini geri çekti. 

Tartışmalar arasında teklifin, milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılması, cumhurbaşkanını halkın seçmesi ve Meclis'te yapılacak tüm toplantı ve seçimlerde toplantı yeter sayısının 184 olmasını öngören maddeleri kabul edildi.

cnntürk
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2007 Cumartesi 14:40:47
Güncelleme :5 Mayıs 2007 Cumartesi 19:18:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?