26
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Komisyondan geçti!

Siyasi parti kapatmaya izin ve YAŞ kararlarına yargı yolunun da aralarında bulunduğu değişiklikler, tartışmaların yaşandığı komisyonda kabul edildi.

TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülen anayasa değişikliği teklifinin ilk 16 maddesi önemli değişikliklerle kabul edildi. Teklifte yapılan değişikliklere göre, parti kapatma izni vermek üzere Meclis bünyesinde oluşturulacak komisyona başkanlık edecek olan TBMM Başkanı, oy kullanamayacak. Anayasa’nın 145. maddesinde yapılan değişiklikle de sivillerin “askeri mahalde” işledikleri suçlara sivil mahkemeler bakacak.

Çalışmalarına pazartesi günü devam edecek olan komisyonda kabul edilen değişikliklerden bazıları şöyle:

- Ak Parti, partilerin kapatma gerekçelerine ilişkin düzenlemede geri adım attı. Teklifin parti kapatmayı düzenleyen 8. maddesinde yapılan değişikliğe göre, tüzük ve programları, “devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı olan” siyasi partiler kapatılabilecek. Bu değişiklikle yürürlükte olan kanundaki ilk hale dönülmüş oldu.

- Teklifin YAŞ kararlarına yargı yolunu açan maddesinde sınırlamaya gidildi. Buna göre, YAŞ kararıyla “terfi işlemleri ve kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrılanlar” yargı yoluna başvuramayacak. Bunun dışındaki her türlü ilişik kesme işlemlerine karşı yargı yolu açık olacak. Teklifin ilk halinde bütün YAŞ kararlarına yargı yolu açılması öngörülüyordu.

Askeri mahal suçu
- Teklifin “adalet hizmetlerinin denetimini” düzenleyen maddesinde de önemli değişikliğe gidildi. Buna göre, adalet hizmetleri ve savcıların idari görevlerinin denetiminde adalet müfettişleri ile hâkim ve savcı mesleğinden olan iç denetçiler de görev alabilecek. Ancak bu alanlarla ilgili araştırma, inceleme veya soruşturma işlemleri iç denetçiler tarafından değil, adalet müfettişleri tarafından yapılacak. Teklifin ilk halinde bu işlemlerde adalet müfettişleri ve iç denetçiler ayrımına gidilmemişti.

- Teklifte “Askeri yargılamaya” ilişkin de değişiklik yapıldı. Buna göre, asker kişi, asker kişiye karşı askerlik hizmet ve görevi bakımından suç işlemesi halinde askeri mahkemelerde yargılanabilecek. Böylece sivillerin “askeri mahalde” işledikleri suçlara sivil mahkemeler bakacak.

Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Nisan 2010 Cumartesi 15:29:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 78.175.29.xxx Tarih : 11.04.2010 20:42:05

 dereyi görmeden yine paçayı sıvadınız