29
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Komşudan İzmir'e Expo desteği

Türk işadamlarına seslenen Yunanistan Başbakanı Karamanlis, Expo 2015'in organizasyonunu almak için Milano'yla yarışan İzmir'i destekleyeceklerini açıkladı


Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Yunan hükümeti ve iş dünyası olarak Türkiye'nin 2015 Expo adaylığını destekleyeceklerini açıkladı.
Karamanlis, DEİK, TOBB ve TÜSİAD işbirliğiyle Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen Türk-Yunan İş Formu'nda, TOBB VE DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, İzmir'in Expo 2015 adaylığına Yunanistan'dan destek istemesine ilişkin olarak, "Yunanistan, İzmir'in Expo adaylığını destekleyecek ve eminim ki Yunanistan iş dünyası, orada kendini güçlü bir şekilde gösterecek" dedi. Karamanlis'in bu sözleri dinleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı.
İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini, bu doğrultuda sarf edilecek çabaların sadece ekonomik değil, siyasal, kültürel, toplumsal alanlarda da yeni işbirliklerinin önünü açacağını vurgulayan Karamanlis şöyle devam etti: 

'Medya tahrik etmesin'
"Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu arada uluslararası hukuka aykırı eylemlerden de kaçınılmasını istiyoruz.
Yunanistan ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2007'nin ilk dokuz ayında yaklaşık 3 milyar dolara ulaştı. Türk firmaların Yunanistan'da yaptığı yatırımların miktarı ise 5.5 milyar dolara yaklaştı. Türkiye'de faaliyet gösteren Yunan şirketlerinin sayısı 35'e ulaştı. NBG'nin Finansbank'taki ortaklığı, Ziraat Bankası'nın ülkemizde şube açması önemli örnekler. İkili yatırımları güçlendirmeliyiz."
İlişkilerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Tayyip Erdoğan da medyanın da buna destek vermesini istedi. Yunan basınında yer alan bir başlığa tepki gösteren Erdoğan şöyle dedi:
"Ekonomik olarak bir adım atılıyor. Ülkelerimizin medyası da bu işe destek versin, sürekli tahrik etmesinler. 'Yunanistan Başbakanı Türkiye'yi ziyaret etti, ama eli boş dönüyor' bu tür başlıkları atmak mıdır önemli olan, yoksa şu bardağın dolu tarafını göstermek midir?
Erdoğan, Karamanlis ile ailece görüştüklerini ifade ederek, "Dora ile ailece görüşüyoruz. Çocuklarımız arkadaş, istiyoruz ki aradaki bu sıkıntılar aşılsın. Şurada, Türkiye'den bağırdığımız zaman Yunanistan'dan duyulur, bu denli birbirimize yakınız" diye konuştu.
Erdoğan, İzmir'in Expo adaylığıyla ilgili olarak, "İnşallah Expo bizim için bir barış fuarı olacak. Bunu birlikte paylaşmış, birlikte zenginleştirmiş olacağız" dedi.

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2008 Cumartesi 12:10:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?