15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Komutanlardan suçlamalara tepki

"AKP'ye seçimi e-muhtıra kazandırdı" açıklamaları yapanlara komutanlardan 'muhalefetin beceriksizliğini üzerimize yıkmaya çalışıyorlar" "bu halkın kararıdır ve buna saygı duymak gerek" gibi açıklamalar yapıldı.

27 Nisan bildirisinin AKP'nin oy oranını artırdığı yorumlarına iki emekli orgeneral tepki gösterdi.

Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş, bu tür açıklamaları yapanları "terbiyesizlik" ve "asker düşmanlığı"yla suçladı. Emekli Orgeneral Hurşit Tolon da muhalefetin "beceriksizliğini" böyle gizlemeye çalıştığını öne sürdü.

TERBİYESİZLİK

Oyunu kullanmak için eşi ile birlikte Marmaris'ten Ankara'ya gelen Güreş, seçim sonucu için "halk böyle istedi. Buna da saygı duymak gerekir" dedi. Güreş, Hürriyet'e şunları söyledi:

"Seçimde AKP'nin oy oranının askerin bildirisine tepki yüzünden arttığına ilişkin değerlendirmeler terbiyesizliktir. O doğrudan doğruya asker düşmanlarının açıklamalarıdır. Bu açıklamaları yapanlar yüksek tahsilli de olabilir. Çünkü, asker düşmanı her kesimden çıkabilir.

Asker için bu değerlendirmeleri yapanlar Soros'un çocukları da olabilir, bunlar başka şey de olabilir. Yaptıkları, askere karşı saygısızlıktır, terbiyesizlik. Seçim sonucunun, yayımlanan bildirisiyle ilgisi yok."

KOMİK SUÇLAMALAR

Cumhuriyet mitinglerine de katılan Hurşit Tolon da, seçim sonuçlarında muhalefetin başarısızlığını askerin üzerine atmasını eleştirdi ve Hürriyet'e şunları söyledi:

"Bu tür açıklamaları son derece komik buluyorum. Mazeret olarak bula bula bunu buldular. Beceriksizliklerini bunun arkasına saklıyorlar. Bu memlekette askere olan güven duygusu, bütün siyasi partilerin toplamına verilen oydan daha yüksek orandadır. Dolayısıyla, asker kendisine verilen Anayasal bir görevin ifadesini en nazik bir biçimde ifade etti, etmeye de devam etmiştir. Şimdi, siz muhalefet görevini beceremeyeceksiniz, sonra çıkıp 'asker böyle dedi de ondan böyle oldu' diyeceksiniz. Olmaz böyle şey.

12 Nisan'da Ankara'da başlayan ve daha sonra bazı illerde yine devam eden Cumhuriyet mitingleri tamamen halk mitingleridir. O mitingler siyasi parti mitingleri değildi. Halk o mitinglere koştu. O sinerji, o enerji bile bence yeterince değerlendirilemedi. Bunu başaramayanlar beceriksizliğini askerin üzerine yıkmasın."



Saygı Öztürk / Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2007 Pazartesi 21:20:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yahya KOÇ IP: 81.214.150.xxx Tarih : 23.07.2007 22:30:33
ORDYU;ZAMANINDA GÖREVE (İHTİLÂL)ÇAĞIRANLAR BAŞARISIZLIKLARINA ORTAK ETMEK İSTEMİŞLER.E-MUHTIRAYA ALKIŞ TUTUP,CUMHURİYET MİTİNGİ YAPMIŞLARDI.TERBİYESİZCE HAREKET EDİLİYOR HÂLÂ.CHP ZİHNİYETİNDEN NE BEKLERSİN.