22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Köşk için niye uzlaşma aranıyor?'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin her platformda uzlaşma kavramının altının çizilmesini gündeme getirdi ve ''Neye göre, kime göre uzlaşma. Uzlaşma ucu açık bir kavram'' dedi. 

"Uzlaşma ucu açık bir kavram" 

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi için sivil toplum örgütlerinin nabzını tutmaya Türk-İş ile başladı.

İki saat süren görüşmede işçilerin sorunları da konuşuldu, ancak merakla beklenen konu Başbakan'ın, "Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusu ile gündeme geldi.

Türk-İş yöneticileri Başbakan Erdoğan’a, “Toplumda huzursuzluğa yol açmayacak bir kişi uzlaşmayla Cumhurbaşkanı seçilmeli" dedi.

Bunun üzerine Erdoğan, uzlaşma kavramının her platformda dile getirilmesinden yakınır gibi konuştu.

Erdoğan “Bu Anayasa'yla üç cumhurbaşkanı seçildi. Bu Anayasa ve Meclis çoğunluğuyla nasıl seçim yapıldıysa şimdi de öyle olacak... Bugüne kadar uzlaşma aranmadı da şimdi niye aranıyor, bunun üzerinde niye bu kadar duruluyor?” diye sordu.

Başbakan Erdoğan “Uzlaşma ucu açık bir kavram. Neye göre, kime göre uzlaşma sağlanacak? Türkiye'de 70 tane siyasi parti var. Hangisi ile uzlaşma olacak?” dedi.

"Baykal ile görüşmeyeceğim"

Görüşme sırasında Başbakan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın konuşmalarından rahatsız olduğunu da dile getirdi. Erdoğan, "Bu süreçte sürekli hakaret ediyor. Onunla görüşmeyeceğim. Böyle davranmasaydı onunla da görüşürdüm" şeklinde konuştu.

Türk-İş Başbakan ile görüşmeye başladığı sıralarda, Ankara rektörlerin gündeme getirdiği "toplantı için 367 milletvekili şart" görüşünü tartışıyordu.

Başbakan rektörlerin yaptığının doğru olmadığını söyleyerek, Türk-İş yöneticilerine "Niye bunlara yanıt vermiyorsunuz?" diye sordu.

Başbakan aday olacak mı?

Türk-İş yöneticileri kapalı kapılar ardında yapılan bu görüşmeden, "Başbakan'ın Cumhurbaşkanlığı'na aday olabileceği izlenimiyle" ayrıldılar. Ancak kameraların karşısına geçtiğinde Türk-İş Başkanı Salih Kılıç “İsimler üzerinde durmuyoruz, bizim kriterimiz Anayasa'nın temel ilkeleri” dedi.

Kılıç, “Anayasa’nın temel ilkeleriyle belirlenmiş kurallara riayet edilmesi sağlanmalı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Cumhuriyet’in Cumhurbaşkanı olması konusunda hassasiyet gösterilmeli” ifadelerini kullandı.

Kılıç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı konusunda ise,''Başbakan'ın aday olup olmadığını ben hissedemedim. Eğilim yoklaması yaptıktan sonra söyleyeceğini ifade ettiler'' dedi.

Erdoğan milletvekilleriyle görüştü

Bu arada Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda AK Parti milletvekilleriyle görüşmeye başladı.

Erdoğan, dün gece isimlerinin alfabetik sırasına göre Başbakanlık Konutu'nda 32 milletvekilini kabul etti, görüşme 3 saat sürdü.

Başbakan'ın bu görüşmede milletvekillerine bir anket formu verdiği belirtiliyor. 

Sorulardan biri, "Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmasını istiyor musunuz?" bir diğeriyse "Cumhurbaşkanı olarak Abdullah Gül ve Bülent Arınç'tan hangisini tercih edersiniz" şeklindeydi.
Gonca Şenay / CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2007 Cuma 10:08:02
Güncelleme :6 Nisan 2007 Cuma 13:14:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?