22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Köşk için seçim süreci başlıyor

Cumhurbaşkanlığı seçim takvimi için harekete geçildi. TBMM Başkanı Bülent Arınç, grup başkanvekileri ile bu sabah bir toplantı yapacak. Arınç, ''Cumhurbaşkanlığı oylamasında 184'ü gördüğüm anda yoklama yapmadan gündeme geçeceğim ve oylamayı başlatacağım'' dedi.

Dün NTV'de yayınlanan ''Neden'' isimli programa katılan Arınç, Anayasa’daki hükmün, ilk oturumda Genel Kurul'da 367 milletvekili olması gerektiği konusundaki iddiaları reddettiğini ifade etti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'nun dünkü beyanatında ''Süratle toplanır, karar veririz'' şeklindeki açıklamalarının bazıları tarafından ''mal bulmuş mağribi gibi'' algılandığını söyleyen Arınç,''Anayasa Mahkemesi’ne müracaat edilir, bunu şekil ve esas bakımından inceler, reddeder veya kabul eder. Bana göre böyle bir başvuruyu reddetmesi yüzde 100'dür" dedi.

Arınç, "Bu kararın, Anayasa’da yazılış biçimine uygun olacağı kanaatindeyim. Öyle bir karar çıkacaktır ki Türkiye'de iyi ki Anayasa Mahkemesi var diyeceğiz.'' dedi.

Arınç'ın bugünkü toplantısı

Arınç'ın, AK Parti ve CHP grup başkanvekilleriyle toplantısı saat 11.30'da başlayacak.

Cumhurbaşkanlığı adaylık süreci 16 Nisan'da başlayacak ve 10 gün sürecek. Ardından da seçim turları için takvim işlemeye başlayacak. Turların hangi tarihlerde yapılacağına Meclis Danışma Kurulu karar verecek.

Arınç, bugünkü toplantıda, siyasi partilerin bu konudaki yaklaşımlarını öğrenecek. Meclis Başkanı, yarın da basın toplantısı düzenleyerek takvim hakkında bilgi verecek.

Süreç nasıl işliyor?

16 Nisan'dan 25 Nisan Çarşamba günü saat 24.00'e kadar cumhurbaşkanlığına aday olunabilecek veya aday gösterilebilecek. Kalan 20 gün içinde ise seçimler yapılacak.

En az 3'er gün arayla yapılacak oylamaların ilk iki turunda, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun (367) oyu sağlanamazsa 3'üncü tur oylamaya geçilecek ve 3'üncü turda üye tam sayısının salt çoğunluğunu (276) sağlayan aday, cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

Bu turda üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde, 3'üncü turda en çok oyu alan iki aday arasında 4'üncü tur yapılacak.

Bu oylamada da cumhurbaşkanının seçilebilmesi için gerekli olan 276 oy sağlanamazsa TBMM seçimleri yenilenecek.

Partilerin taktik savaşları

Ankara'da partilerin cumhurbaşkanlığı seçim gününde izleyeceği taktikler konuşuluyor. CHP uzlaşma olmazsa oylamaya katılmayacak, Genel Kurul'da 367 milletvekili olmazsa mahkemeye gidecek.

AK Parti'ye göre ise bu vakit kaybı. Meclis aritmetiğinde kilit konumda olan DYP ile ANAVATAN Partisi ise siyasi gelişmelere göre hareket edecek.

Kameralar karşısında 367 tartışmasını ciddiye almayan AK Parti bir yandan da CHP'nin girişimini boşa çıkartmak için içtüzük üzerinde çalışıyor.

AK Parti'ye göre Genel Kurul'da Meclis Başkanı seçim oturumunu açtığında "toplantı yeter sayısı vardır" diyecek, buna itiraz için 20 CHP'linin salonda olması gerekecek. Çünkü yoklama istemek için en az 20 milletvekilinin talebi gerekiyor. Bu noktaya da CHP itiraz ediyor.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, "Bir taraftan gerek yok diyorlar. Diğer taraftan hukuku dolanıp, 367 peşinde koşuyorlar. Eğer Meclis Başkanı bunu aramadan geçerse, ilk oylamada ortaya çıkacaktır" diyor.

Haluk Koç, yapılacak oylama sonucunda 367 milletvekilinin içeride olmadığının anlaşılması halinde Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini, uzlaşma olmadan salona girmeyeceklerini tekrarladı.

Ama AK Parti'nin sorunu aşmak için DYP, ANAP ve bağımsız milletvekilleriyle temasta olduğu iddiasını da ortaya attı.

CHP ile AK Parti arasında içtüzük üzerinden tartışma sürerken, DYP 367 polemiğini gereksiz buluyor. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'a göre, bu "hukuku zorlama" anlamına geliyor.

"Bir şey söylememiz erken" diyen Ağar, "Konuyu günü geldiğinde değerlendiririz. Toplantı sayısı 184. Ama 367 diyenlere de saygı duyuyoruz" diyor.

Hem DYP hem ANAVATAN son güne kadar siyasi gelişmeleri bekleyecek. İki parti Meclis aritmetiğindeki kilit rollerini son ana kadar sürdürmeyi planlıyor.
cnntürk
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2007 Çarşamba 03:49:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?