16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

'KÖŞK İÇİN YA ERDOĞAN YA GÜL'

Vekillerden Erdoğan'a Köşk telkini

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde sivil toplum kuruluşları ve milletvekillerinin görüşlerini alıyor. Erdoğan dün önce Türk-İş Başkanı ile ardından da AK Parti'li 32 milletvekiliyle görüştü. Milletvekilleri Erdoğan'a cumhurbaşkanı olması yönünde telkinde bulundu.

32 kişilik ilk grupla görüşme dün akşam Başbakanlık Konutu'nda yapıldı. Gelen bilgilere göre ilk grup milletvekili Erdoğan'ı Çankaya'da görmek istiyor. 

Vekillerin Erdoğan'a bu yönde telkinlerde bulunduğu belirtiliyor.

1- Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de milletvekilleri için bir seçenek ama Köşk'e Erdoğan ve Gül dışında üçüncü bir ismin çıkmasına karşı çıkıyorlar.

2- Görüşmede, milletvekilleri Erdoğan'a "Çankaya Köşkü'ne siz çıkmazsanız bunu tabanımıza anlatamayız" dedi. Milletvekillerine göre, Erdoğan veya Abdullah Gül dışında bir ismin aday gösterilmesi halinde grupta da sıkıntı olabilir.

3-"Cumhurbaşkanı uzlaşmayla seçilmeli çağrılarına" da kapalı olan milletvekilleri, Erdoğan'a "Hiç endişe etmeyin. Gerginlik olmaz. Dimdik arkanızdayız" dedi.

Dünkü görüşmede Erdoğan milletvekillerine bir anket formu verdi. Ankette yer alan sorulardan biri "Başbakan'ın cumhurbaşkanı olmasını istiyor musunuz?", diğeri de "Cumhurbaşkanı olarak Abdullah Gül ve Bülent Arınç dışında kimi görmek istersiniz?" şeklindeydi.

Başbakan aday olacak mı?

Başbakan Erdoğan, milletvekilleriyle görüşmesinden önce dün sivil toplum kuruluşlarıyla da cumhurbaşkanlığı konusunda ilk teması kurdu.

Türk-İş yöneticileri kapalı kapılar ardında yapılan bu görüşmeden, "Başbakan'ın Cumhurbaşkanlığı'na aday olabileceği izlenimiyle" ayrıldılar. Ancak kameraların karşısına geçtiğinde Türk-İş Başkanı Salih Kılıç “İsimler üzerinde durmuyoruz, bizim kriterimiz Anayasa'nın temel ilkeleri” dedi.

Kılıç, “Anayasa’nın temel ilkeleriyle belirlenmiş kurallara riayet edilmesi sağlanmalı. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Cumhuriyet’in Cumhurbaşkanı olması konusunda hassasiyet gösterilmeli” ifadelerini kullandı.

Kılıç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı konusunda ise,''Başbakan'ın aday olup olmadığını ben hissedemedim. Eğilim yoklaması yaptıktan sonra söyleyeceğini ifade ettiler'' dedi.

Erdoğan yakındı

Bunun üzerine Erdoğan, uzlaşma kavramının her platformda dile getirilmesinden yakınır gibi konuştu.

Erdoğan “Bu Anayasa'yla üç cumhurbaşkanı seçildi. Bu Anayasa ve Meclis çoğunluğuyla nasıl seçim yapıldıysa şimdi de öyle olacak... Bugüne kadar uzlaşma aranmadı da şimdi niye aranıyor, bunun üzerinde niye bu kadar duruluyor?” diye sordu.

Başbakan Erdoğan “Uzlaşma ucu açık bir kavram. Neye göre, kime göre uzlaşma sağlanacak? Türkiye'de 70 tane siyasi parti var. Hangisi ile uzlaşma olacak?” dedi.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2007 Cuma 15:30:07
Güncelleme :6 Nisan 2007 Cuma 15:31:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?