22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Köşk için yüzyüze görüşmeler başlıyor

Erdoğan, Köşk için yüz yüze görüşmelere başlıyor...
 
Köşk'e çıkacak ismi uzlaşmayla belirleyeceklerini açıklayan Başbakan Erdoğan, görüşme trafiğine başlıyor. Önümüzdeki haftadan itibaren vekillerle bir araya gelecek olan Erdoğan, sivil toplumun da fikrini alacak. Muhalefetle teması ise AK Parti yöneticileri sağlayacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili görüşmelere gelecek hafta başlıyor. Aday gösterilecek ismi, geniş bir istişare mekanizmasıyla belirleyecek olan Erdoğan, önce milletvekilleriyle ardından Türkiye'nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelecek. Kendisiyle ilgili kararı da müzakereler sonucunda açıklayacak. Milletvekilleriyle yüz yüze görüşmeyi planlayan Erdoğan, Meclis Başkanı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ayrıca istişare yapacak. Başbakan, muhalefetle görüşmek için de AK Parti yöneticilerini görevlendirecek. Ancak, son günlerde gerilimi tırmandırdığı gerekçesiyle CHP'ye kapılar kapatıldı. Zaman'ın sorularını cevaplayan AK Parti Grup Başkan Vekili Faruk Çelik, istişare halkasına anamuhalefet partisini almayacaklarını açıkladı. Çelik, "CHP ile görüşme ihtimali bence sıfır. Katkı sağlamak isteyenlerle görüşülür, bu süreci sabote etmek isteyenlerle görüşülmez." dedi. AK Parti, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili istişareleri 10 Nisan'da yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısına kadar tamamlamayı hedefliyor.

Türkiye'nin bir numaralı koltuğuna kimin oturacağına ilişkin tartışmalar bütün hızıyla sürüyor. Seçim süreciyle ilgili gelişmeler hızlandı. Başbakan Erdoğan, pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nun ardından Merkez Yürütme Kurulu'nu toplayarak görüşmelerin yol haritasını çıkaracak. Edinilen bilgilere göre, 3-10 Nisan tarihleri arasında yoğun bir istişare trafiği yaşanacak. Başbakan Erdoğan, milletvekilleriyle 15'er kişilik gruplar halinde görüşecek.

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda milletvekillerinin ortaya koyacağı görüşler tek tek not edilecek. İstişare listesi sadece parti teşkilatı ve milletvekilleriyle sınırlı kalmayacak. İşçi, köylü, işveren, memur gibi toplumun değişik kesimlerinin nabzını almak için sivil toplum örgütleriyle görüşülecek. Erdoğan'ın katı ideolojik tutumu olan kişi ve kesimlerle görüşmeyeceği tahmin ediliyor. Başbakan Erdoğan'ın görüşünü alacağı sivil toplum örgütleri arasında TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD, Türk-İş, Hak-İş, Memur-Sen, TESK, TMMOB, TZOB'nin de adları geçiyor. Bu istişareler yapılırken parti il, ilçe, belediye, kadın, gençlik kolları başkanlarına yapılan anket sonuçları da ortaya çıkmış olacak.

Partinin en yetkili organı olan Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında muhtemelen 6 Nisan Cuma günü toplanacak. MKYK'nın ağırlıklı gündem maddesi de Köşk seçimleri olacak. Kurul üyeleri de bu konudaki görüşlerini dile getirecek. Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adayını belirlemeden önceki en kritik görüşmeleri TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile yapacak. Arınç, Başbakan Erdoğan'ın aday olması durumunda aday olmayacağını açıklamıştı. Meclis Başkanı, partinin mutabakatını sağlayacak bir adaya karşı çıkmayacağının sinyalini de vermişti. AK Parti, cumhurbaşkanlığı seçiminin demokratik ve sorunsuz bir şekilde yapılacağını savunuyor. Grup Başkan Vekili İrfan Gündüz, bu beklentiyi, "Atatürk'ten sonra belki de en sorunsuz cumhurbaşkanlığı seçimini yaşayacağız." sözleriyle ortaya koydu. İrfan Gündüz, toplumun gösterdiği demokratik olgunluğu göstermeyen CHP'nin bu süreçte tek başına kaldığını da öne sürdü.

Adaylık için son tarih 26 Nisan

Cumhurbaşkanlığına adaylık başvurusu süresi 16 Nisan'da başlayacak ve 26 Nisan'da saat 24.00'te sona erecek. AK Parti, 16 Nisan'a kadar suskunluğunu koruyacak. Adayını ise muhtemelen son günlerde gösterecek. AK Parti, adayını belirlemeden önce çeşitli kamuoyu yoklamaları yaptı. Pollmark, Denge ve Anar isimli araştırma şirketleri önce halkın nabzını tuttu. Yaklaşık 200 bin kişiye sorularak yapılan bu dev ankette "Kimi cumhurbaşkanı görmek istersiniz?" sorusu yöneltildi. İkinci anket ise parti içine yönelikti. Nüfusu 20 binin üzerindeki 423 yerleşim merkezinde 29 bin kişiyi kapsayan bu anket il, ilçe yönetim kurulu, kadın ve gençlik kolları yöneticilerine yapıldı. Teşkilat başkanı Hayati Yazıcı'nın koordine ettiği anketlerin sonuçları önümüzdeki hafta içinde Erdoğan'a sunulacak.


Ömer Şahin - zaman
Yayın Tarihi : 29 Mart 2007 Perşembe 10:04:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?