16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Koyverme, oy ver!

Genç seçmenlere oy verme bilincini yerleştirmek için yola çıkan Yeditepe Üniversitesi Reklâm Tasarımı ve İletişimi öğrencileri, profesyonelleri kıskandıracak bir seçim kampanyası yürütüyor.


Bir ders projesi kapsamında yaptıkları ankette, öğrencilerin büyük bölümünün siyasi partilere güvenmediği sonucuyla karşılaşan bir grup üniversite öğrencisi, gençlerin sandıktan uzak durmasına neden olabilecek bu durumu değiştirmek için kolları sıvadı. “Koyverme, oy ver” sloganıyla başlatılan proje, etkili bir seçim kampanyasına dönüştü.
Haberin devamı

“Koyverme, Oy Ver” projesinin mimarları profesyonel reklamcı değil, üniversite öğrencisi. Şubat ayında ders projesi olarak başladıkları çalışmayı, kısa sürede gençleri sandığa götürecek bir kampanyaya dönüştüren ekip Yrd. Doç. Dr. Billur Ulger, Ekin Anıl, Tuğçe Akyavaş, Murat Yaylagül ve U.L.A.Ş’tan oluşuyor.

Kampanya yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Billur Ülger, üniversitede yaptıkları anket sonucunda öğrencilerin yüzde 82’sinin siyasi partilere güvenmediği ve liderleri etkili bulmadıkları sonucu ortaya çıkınca, kolları sıvayıp gençleri sandığa götürmek için başlattıkları kampanya sürecini şöyle anlattı:

Yrd. Doç. Dr. Billur Ülger: (Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklam Tasarımı ve İletişimi Bölümü)

”METELİKSİZ BAŞLADIK”
Projeye başlamadan önce yaptığımız araştırmalarda 1990’lı yıllardan itibaren gençlerin oy kullanma oranlarında çok ciddi bir düşme yaşandığını gördük. Bunun üzerine bir anket hazırladık. Yaptığımız ankette öğrencilerin yüzde 82’sinin siyasi partilere güvenmediği ve liderleri etkili bulmadıkları sonucu çıktı. Bu sonuç bizi çarptı. Seçimler erkene alınmasaydı anketi İstanbul’daki bütün üniversitelere taşımayı düşünmüştük.
Meteliksiz başladık projeye. İlk araştırmayı yaptıktan sonra daha ciddi şeyler yapabiliriz diye düşündük. Öğrencilerimde de aynı enerjiyi görünce kampanyaya başladık. Yol, yolu açtı. Meteliksiz başladığımız kampanyada çok büyük destek gördük. Son olarak Eskişehir Belediyesi kampanyamız için 30 billboard verdi.”

Kampanya yürütücülerinden dördüncü sınıf öğrencisi Ekin Anıl, 18-30 yaş arasındaki 18 milyonluk kitlenin içinden biri olarak, kararsızlıklarının nedenini siyasi parti liderlerinin söylemlerinin hedef kitleyi tam 12’den vuramamasına bağlıyor:


Ekin Anıl: (Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklam Tasarımı ve İletişimi Bölümü)

”GENÇLER SİYASİ KATILIMCI DEĞİL”
Yaptıkları anketler ve kendi gözmeleriyle, gençliğin siyasete uzak durduğunu gördüklerini belirten Ekin Anıl, “Apolitik bir gençlik var. Gençler siyasi katılımcı değiller, katılımın ne kadar önemli olduğunu, oy kullanmanın ne işe yarayacağının bilincinde değiller. 18-30 yaş arasındaki 18 milyonluk kitlenin içinden biri olarak, kararsızlığın, siyasi parti liderlerinin söylemlerinin bir türlü hedef kitleye tam 12’den vuramamasından kaynaklandığını düşünüyorum” dedi.

Siyasi partilerin hedef kitleyi tam olarak tanımadan, başlarına buyruk kampanyalarla seçime hazırlındığını belirten Anıl, “Belki de gençlerin siyasete uzak durmalarının sebeplerden biri budur. Partiler, hedef kitleyi çok iyi tanımıyorlar. Genç seçmeni doyuracak söylemleri yok.
‘Koyverme, Oy Ver’ kampanyası ile ne kadar etkili olduğumuzu tam olarak ölçemiyoruz ama internetteki geri dönüşümlerden ve etrafımızda bize söylenenlerden umutluyuz. Asıl geri dönüşümleri 22 Temmuz seçimlerinden sonra tekrar yapabileceğimiz bir anketle ölçeceğiz” diye konuştu.

Siteye buradan ulaşabilir Çalışmanın bir parçası olan Rap tarzındaki parçayı yine bu adresten indirebilirsiniz..

NTV
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2007 Pazartesi 20:04:19
Güncelleme :9 Temmuz 2007 Pazartesi 20:09:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?