19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Kürt sorununa 'İngiliz modeli'

Baykal Kürt sorunu için 'İngiliz modeli' önerdi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin ‘Kürt açılımı’ yapacağını duyuran Başbakan Tayyip Erdoğan’a ‘Abdullah Öcalan’ı muhatap alıyormuş görüntüsü yaratma’ çağrısında bulundu. Kürt sorununun TBMM kanalıyla çözülebileceğini savunan Baykal, “İngiltere’de bu tür durumlarda hemen bir lordun başkanlığında komisyon kurulur, belirlenen konuda ayrıntılı çalışma yapılır. Türkiye’de bugün böyle bir çalışmaya ihtiyaç var” dedi.

Baykal’ın Kürt sorunu konusundaki mesajları şöyle:

İmralı’yı muhatap alma: İmralı’daki mahkûmu muhatap alamazsın. 0, 15 Ağustos’ta açıklama yapacak, yol haritası açıklayacak diye hazırlık yapacaksın. Bu kabul edilemez. Onu muhatap alıp, daha önce davranıp bir açıklama yapmak zorunda değilsin. Hatta o açıklama yaptıktan sonra açıklama yapmak zorunda da değilsin.

Kürtçe eğitim olmaz: Amaç, eğitime Kürtçeyi sokmak, Anayasa’yı değiştirmek. Bunların ikisi de olmaz. Bunu kimse yapamaz. Kürtçe seçmeli ders olmaz. Kürtçe özel eğitim yapılır, özel televizyon yayını yapılır. Ayrıştırmaya yönelik değil, bütünleştirmeye yönelik açılımlar yapılmalı.

Hayal ve umut yaratmak: Önemli olan Güneydoğu’da yaşayana Türkiye’yi sevdirmek. Hayal ve umut yaratmak. Haklı olarak kapıldıkları dışlanmışlık, terk edilmişlik duygusundan kurtarmak. İstanbul’a, İzmir’e, Ankara’ya gitme, üniversitede okuma, sporcu, sanatçı olma hayalini, zengin olma umudunu canlı tutmak. Yanık sesli çocukların konservatuvara gitme ya da yetenekli çocukların başarılı sporcular olma hayalini yaşama geçireceği atmosferi sağlamak. Türkiye’nin bir parçası olduklarını hissettirmek.

Özel komisyon: Neler yapılacağı konusunda değişik kesimlerden değişik öneriler ortaya atılabilir. Örneğin İngiltere’de bu tür durumlarda hemen bir lordun başkanlığında komisyon kurulur, belirlenen konuda ayrıntılı bir çalışma yapılır. Sonra bu dikkatle incelenir, hayata geçirilir. Bizim Meclis’te olduğu gibi hazırlanan raporlar rafa kalkmaz. Böyle bir çalışma belki onyıllar sürer ama bu yol takip edilerek başaralı sonuçlar alınır. Türkiye’de bugün böyle bir çalışmaya ihtiyaç var. Bu çalışma derhal yapılmalıdır.

ABD sonrası Ortadoğu: ABD Irak’tan çekiliyor. ABD artık Ortadoğu’da yok. ABD’nin çekilmesiyle birlikte Irak’taki dengeler de değişiyor. Dolayısıyla Türkiye’nin önemi de ortaya çıkıyor. Bunun çok iyi anlatılması lazım. Bu büyük ülkenin bir mensubu olmanın önemi oradaki insanlara ve gençlere açık ve net şekilde kavratılmalı. Terörle, mayın patlatma ile artık bir sonuç alınamayacağı çok net ortaya çıktı. Bu da anlaşılmaya başlandı.

 

 

 

Radikal
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 17:22:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
KORGAN HABERCİSİ IP: 212.156.198.xxx Tarih : 26.07.2009 18:06:54

Evet kürt sorunu yok ki boşuna uyduruk bir ifade ürettiler.Bu millette başımıza çıkacak ben o zaman gürcüyüm bendemi ayrılık ve farklı muamele istemeliyim buradaki amaç ülkeyi bölmek başka bişi değil lütfen biz millet olarak tezgaha gelmeyelim yoksa savaş çıkar.iç savaşın eşiyine geliriz bu bir oyundur baştakiler oyuna geldiler bile yazık derim Atatürk'ün mirasçıları olarak izin vermeyeceğiz.....