22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Kürt tartışması Ankara'yı böldü

Ankara, Kuzey Irak'lı Kürtlerle görüşme konusunda görüş ayrılığı yaşıyor. Dışişleri Bakanlığı ve hükümet PKK ve Kerkük'teki gelişmelerle ilgili Kürtlerle diyalogdan yana. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve askerler ise bu seçeneğe şiddetle karşı çıkıyor.

Irak'ın bölünmesini engellemeye çalışan Türkiye bir yandan Bağdat hükümeti ile işbirliğini geliştirmeye çalışırken bir yandan da Kuzey Irak'taki sorunları aşmak için formül arıyor. Ankara'nın en önemli öncelikleri PKK ile mücadele ve Kerkük'ün geleceği. Her iki konuda da Irak Başbakanı Nuri El Maliki hükümeti Kürdistan bölgesel yönetimine söz geçiremiyor. Ankara ise sorunları çözmek için Kuzey Irak'la diyalog kurup kurmamakta kararsız.

Başkent, Kürtlerle görüşme konusunda tam anlamıyla ikiye bölünmüş durumda. Bir yanda Dışişleri Bakanlığı ve hükümet uygun kanallardan Kuzey Iraklı liderlerle konuşulması gerektiği görüşünde.

Ancak Cumhurbaşkanı Sezer ve askerler bu ihtimali düşünmek bile istemiyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Washington'da yaptığı açıklama, "Neçirvan Barzani hasmane konuşmalar yapıyor. Bu haliyle görüşmek mümkün mü?" sözleri ile tavrını bir kez daha ortaya koydu.

Büyükanıt'a cevap bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, Türkmenistan yolunda yaptığı açıklamada Kürtlerle diyaloğa yeşil ışık yaktı.

Erdoğan, "Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt hükümeti ile ilişkileri geliştirecek adımlar atılabilir. Neden olmasın? Yeter ki; bu yakınlaşma huzur getirsin, barış getirsin, olumlu gelişmelere yol açsın. Eğer atacağımız her adım bizim için huzur getirecekse, onlar için huzur getirecekse biz buna her zaman varız" diye konuştu.

Başer de tavır değiştirdi

Daha önce "Gerekirse Barzani ile görüşürüm" diyen PKK ile Mücadele Özel Koordinatörü Edip Başer ise Büyükanıt'ın açıklamasının ardından tavır değiştirdi.

"Ben terörle mücadelede faydalı ise görüşürüm" demiştim" şeklinde konuşan Başer kararını vermeden önce de hükümetten bahsetmeden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a danışacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Sezer ise tavrı en net olan isim. Sezer geçen ocak ayı ortasında görüştüğü Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerindeki büyükelçilerine düşüncelerini bir kez daha ifade etti ve ne Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yi davet etmeye ne de Iraklı Kürtlerle diyalog kurulmasına sıcak baktığını söyledi.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2007 Perşembe 13:53:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismet kuşak IP: 88.254.58.xxx Tarih : 15.02.2007 18:10:20
yıllarca bu topraklarda hiç yere savaş yapıldı ben kürdüm ve türklerle dost kan bağimiz var bunu bir kaç kişi inkar etsede tarihte gerçek hep türk kürt dostluğudur kardeşliğidir eğer büyüklerimiz birbirlerini düşmanca görüyorsa bu onların sorunu biz gençlik olarak dostluk ve kardeşliğe inanıyoruz birbirimize kenetlenmeli güzel ve yaşanaılabilir bir türkiye yaratmalıyız ne analar ağlasın nede kimse dumanlı havadan medet umsun bariş ve diyalog bizi daha demokratik bir türkiye ye daha çağdaş muasır medeniyete ulaşan türkiyenin yolu da a burdan geçer