19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Kürt vekile baraj

AKP, DTP'nin parlamentoda geniş temsil imkanı bulmasını önlemek için bağımsız adaylara baraj getirilmesi formülü üzerinde duruyor. Bu çerçevede, Türk azınlığın milletvekili seçilmesini önlemek için bağımsız adaylara baraj uygulayan Yunanistan örneği üzerinde duruluyor. Yeni yasama yılında seçim düzenlemeleri konusunda partilerle görüşecek AKP, bağımsız adaylara baraj getirilmesi önerisi için de nabız yoklayacak.

CHP'nin destek vermesi halinde yapılacak değişiklik sonrası, bağımsız adayların milletvekili seçilebilmesi için yüzde 2-3'lük barajı aşmaları şart olacak. Bu durumda seçimlere bağımsız adaylarla girmeyi ve Meclis'te yaklaşık 40 sandalye elde etmeyi planlayan DTP, en azından Türkiye milletvekili çıkarabilmek için seçime parti olarak katılmak zorunda kalacak ve 35-40 yerine 5-6 Türkiye Milletvekilliyle yetinmek zorunda kalacak.

Türkiye Milletvekilliği
AKP kulislerinde de Başbakan Erdoğan'ın Malezya dönüşü uçakta yaptığı seçim barajının düşürüleceğine ilişkin açıklamasının Anayasa değişikliği ile getirilmesi planlanan 100 Türkiye milletvekilliğine yönelik olduğu ileri sürülüyor. AB'nin küçük partilerin Meclis'te temsil edilmesine imkan tanınması yönündeki eleştirilerini ortadan kaldırmaya yönelik olarak sembolik barajla Türkiye Milletvekilliği sisteminin getirilmesi formülü daha önce de gündeme gelmişti. Şu aşamada bu çalışmayla ilgili oluşturulmuş bir heyet, komisyon ve birim olmadığını da vurgulayan AKP'li bir yönetici, hazırlanan taslak çalışmalarda 100 Türkiye Milletvekilliği önerisinin yer aldığını ancak bunlar için bir baraj öngörülmediğini belirtti.

Erdoğan'ın açıklamaları doğrultusunda Türkiye milletvekilleri için yüzde 2-3'lük bir barajın pakete ekleneceğini belirten AKP'li yönetici, "Parti kurullarında bu konuda da henüz resmen bir çalışma yapılmadı" bilgisini verdi.

Propaganda önlenecek
AKP yöneticileri, yeni yasama yılında Genel Kurul'da ele alınacak temel ceza kanunlarına uyum tasarısının, Seçim Yasaları'na atıfta bulunan maddelerinde bağımsız adaylarla ilgili bir ekleme yapılabileceğini ifade etti. Buna göre, mevcut sistemdekinin aksine birleşik oy pusulasında bağımsız adayların isimlerine de yer verilecek. Böylece bağımsız adayların kendi pusulalarını önceden bastırıp seçimler öncesinde kamuoyunda propaganda yapmaları önlenecek.

Sınıra da by-pass
Seçim düzenlemeleri Ekim 2006'ya kadar Meclis'ten geçirilmesi mümkün olmazsa, seçimlere 1 yıl kala yapılan seçim düzenlemelerinin yapılacak ilk seçimde uygulanmayacağına ilişkin hükmü ya tümden Anayasa metninden çıkartılacak, ya da geçici bir madde ile bu sınırlamanın 2007 seçimleri için geçerli olmayacağı hükme bağlanacak.

CHP bağımsız adaya baraja soğuk
Seçimlere bağımsız adaylarla katılma kararı alan DTP'nin parlamentoda temsil oranını düşürmeye yönelik "bağımsız adaylar" için de baraj uygulanması formülüne CHP şimdilik soğuk bakıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, "Bağımsız adaylar için baraj uygulaması demokratik olur" dedi. Ancak ortada tartışılacak net bir değişiklik teklifinin olmadığına dikkat çeken Özyürek, Erdoğan'ın asıl amacının seçimle ilgili düzenleme yapmaktan çok, gündem değiştirmek olduğunu savundu. Özyürek, "AKP ne kendi içinde bununla ilgili ciddi bir çalışma yapmış ne de partiler ile diyalog başlatılmış durumda. Gerçekten samimi iseler, getirsinler tekliflerini oturup ciddi ciddi konuşalım" dedi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da, "Bu konuda bize herhangi bir başvuru yok. CHP'ye resmen bir başvuru gelmedi. 'Konuşalım' diye bir teklif gelmedi. İçerde ve dışarıdaki sıcak gelişmelerin önünü kesmek için yapılan girişim olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Bağımsızlara baraj uygulanırsa ne olur?
Mevcut seçim sistemine göre, partilere yüzde 10 ülke barajı uygulanıyor. Türkiye'de 31 milyon seçmen var, seçim barajı yüzde 10. Yani Meclis'e girecek partilerin en az 3.1 milyon oy alması gerek. DTP'nin ülke genelinde 2 milyon oyu olduğu düşünüldüğünde bağımsızlara ülke barajı gelmesi durumunda DTP'nin 40 bağımsızla Meclis'e girme planı suya düşecek. Yüzde 10'dan daha düşük ülke barajıyla Türkiye milletvekilliği getirilirse DTP aldığı oya göre 100 Türkiye milletvekilinden bir bölümünü alabilecek. Meclis'teki temsil sayısı 5-6 civarında kalacak. Bağımsızlara baraj getirilmesi durumunda 3 Kasım'da parlamentoya girebilen tüm vekillerin seçilmesi de mümkün olmayacak. Son seçimde Elazığ'da 243 bin 337 geçerli oyun 50 bin 115'ini alan Mehmet Ağar seçildi. Bitlis'te de 102 bin 417 geçerli oyun 17 bin 365'ini alan Edip Safter Gaydalı seçildi. Barajı getirildiğinde, oran yüzde 2 ise 31 milyon 528 geçerli oyun 630 binini, yüzde 3 ise 945 binini almak gerekecek.
Vatan
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2006 Çarşamba 05:22:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?